Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Geen goeroe’s meer s.v.p.

/
/
/
476 Views

 

Het hoort bij het werken in de media: vrijwel ieder nieuwtje passeert je bureau, pc of mobiel. In de achterliggende jaren zijn er veel verhalen voorbij gekomen over misstanden in het spirituele metier. Blijkbaar hoort dat bij de wereld van het ‘hogere’; het trekt onvermijdelijk ook het lagere aan. De grootste christelijke kerk, de Rooms-Katholieke, stond en staat nog steeds bol van de schandalen. Maar geld, seks en macht, het eeuwige drietal dat in wisselende rolbezetting het religieuze toneel vervuilt, gaat ook niet het deurtje van de ‘ongebonden spirituelen’ voorbij.

 

In deze Koorddanser het demaskerende verhaal van Peter Roozendaal en zijn ervaringen met Amma, de wereldberoemde ‘knuffelgoeroe’ (die van 26-28 oktober weer in ons land is). Ja, mooi en liefdevol werk doet Amma, maar achter de poorten van haar ashram rollen de euro’s wel merkwaardig, aldus Roozendaal. Gaat het om een Indiaas cultuurpatroon van goeroe’s en doen ‘ze’ het daar allemaal? Wie met hoge waarden zoals liefde werkt, legt de morele lat impliciet hoog: hoge waarden horen bij hoog bewustzijnsniveau en daarvan mag je een hoge sociale, economische en spirituele moraliteit verwachten. Het wordt dan oppassen geblazen voor de volgelingen van de goeroe die ‘iets neemt’ wat dat dan ook moge zijn.

 

En Andrew Cohen viel al eerder van zijn voetstuk en maakt nu met een lange tekst zijn comeback, precies, comeback. Hij komt terug. Dat hij waarschijnlijk weinig heeft geleerd, spreekt impliciet uit de lengte van zijn tekst. De voor sommigen onvoorstelbaar grote verleiding van het podium lonkt hem nog steeds als een dodelijke Lorelei: het wachten is op zijn volgende schipbreuk.

 

Kun je iets anders dan cynisch worden van dit soort goeroe-stuff? Ik probeer graag liefdevolle acceptatie of strenge veroordeling, desnoods even met onverschillige tolerantie. Maar dat werkt niet bij mij: we moeten af van die dikke egocentrische spirituele ikken op onze podia.

 

Dus vandaar mijn oproep: volg niemand, vereer niemand en heb niemand hoger dan jezelf. Wees je eigen goeroe, bewonder je eigen vermogen om het aller-, állermooiste, verhevenste en spiritueelste gedrag te kunnen laten zien. Het is niet zo moeilijk, stel jezelf steeds de vraag: hoe zou ik in deze situatie vanuit het hoogste bewustzijn kunnen handelen? En dan komt er vanzelf een antwoord dat je in staat stelt je eigen goeroe te ervaren. En als die je drijft tot hebberige seks, geld of macht, weet je direct dat je de verkeerde afslag hebt genomen. Succes!

 

Ewald Wagenaar

 

Reageren doe je op www.kd.nl

 

 

 

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest