Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ibogaïne-bezitter veroordeeld

/
/
/
494 Views

Justitie ziet geen reden tot verdere vervolging

 

Planten en bomen zijn goed voor de mens. Nieuwe studies bevestigen dat weer eens. In Amerika lijken ook beleidsmakers ‘om’. Maar dreigt er in Nederland weer gevaar, nu de rechtbank natuurgenezeres Sara Glatt, onder andere vanwege haar bezit van ibogaïne, tot gevangenisstraf veroordeeld heeft? “Ibogaïne-bezitter veroordeeld” kopt de krant.

 

Voor vele Amerikanen voelde het als een overwinning toen het Amerikaanse Congres onlangs een eind maakte aan het verbod op medicinale cannabis. “De federale overheid zou zich nooit moeten bemoeien met patiënten en hun medicijnen”, zo vierde Barbara Lee, lid van het Huis van Afgevaardigden, de beleidsverandering. Wellicht dat Amerikanen nu eindelijk kunnen gaan profiteren van de helende werking van cannabis. Dat die werking in het geval van een ziekte als kanker verder kan gaan dan verlichting van klachten alleen, is iets dat meer en meer mensen geloven.

Neem Monique Posthumus. Bij haar werd april vorig jaar uitgezaaide darmkanker geconstateerd. Maar zeven maanden later lijken de tumoren bijna verdwenen en staat de oncoloog voor een raadsel. Posthumus, werkzaam in het middelbaar onderwijs en moeder van twee, besloot in mei 2014 de kanker met reguliere chemo te bestrijden. Ze werd er doodziek van en verdiepte zich in de alternatieven. Toen na de inname van wietolie de tumoren ineens krompen, is ze daarmee enthousiast doorgegaan. Met succes, zo lijkt het. Al waarschuwt ze op haar blog voor te hoge verwachtingen. Voorlopig zijn resultaten van wetenschappelijk onderzoek echter bemoedigend: vorig jaar nog ontdekten onderzoekers dat cannabidiol (CBD) uit wietplanten het vermogen hebben om het gen dat verantwoordelijk is voor uitzaaiingen van een agressieve vorm van borstkanker uit te schakelen.

 

Geneesmiddel

Minder goed nieuws, zo lijkt het althans, voor aanhangers van iboga, de Afrikaanse plant die met name goed zou werken tegen verslavingen. Afgelopen november werd natuurgenezeres Sara Glatt door de rechtbank Midden-Nederland tot een gevangenisstraf veroordeeld, onder andere vanwege het bereiden en in bezit hebben van de stof ibogaïne. Belangrijker was echter de uitspraak die de rechtbank deed over de status van het middel: ibogaïne is een geneesmiddel. Dat betekent dat de verbodsbepalingen uit de Geneesmiddelenwet van toepassing zijn en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het makkelijker zal gaan krijgen om andere ibogaïnebehandelaars aan te pakken. Want ingevolge artikel 18 uit diezelfde Geneesmiddelenwet is het onder andere verboden om ibogaïne ‘in voorraad te hebben, te verkopen, af te leveren en ter hand te stellen’.

Bij De Gewijde Reis, waar geïnteresseerden onder begeleiding ayahuasca, iboga en peyote kunnen gebruiken, maakt men zich vooralsnog weinig zorgen. Pionier en grondlegger Lars Faber maakt duidelijk waarom: “Het is cruciaal om een verschil te maken tussen iboga en ibogaïne. De uitspraak van de rechter betreft ibogaïne en dat is een extract uit de ibogawortel. De wortel, waarmee wij werken, bevat naast ibogaïne nog een stuk of dertien andere werkzame alkaloïden. De werking is daardoor meer uitgebalanceerd dan in het geval van ibogaïne. Justitie weet ook dat ze, als het over de wortel gaat, geen zaak heeft. Dat werd mij duidelijk toen ik vorig jaar, in het kader van de ‘affaire Glatt’, door de Utrechtse politie op hoge toon gesommeerd werd om ‘te stoppen’. Nadat ik duidelijk had gemaakt dat De Gewijde Reis werkt met de wortel in plaats van met het extract, constateerden de agenten zelf dat ze geen poot hadden om op te staan.”

 

Virusscanner

En dan is er nog een argument: “Voor ons is iboga, ondanks de geneeskrachtige werking ervan, geen medicijn, maar een sacrament. De oorspronkelijke, Afrikaanse gebruikers stellen: ‘Katholieken praten tot God. Wij praten met God’. Wat ze bedoelen is dat het gebruik van iboga je in een andere staat van bewustzijn brengt. Eentje waarin contact met het goddelijke mogelijk is. Een verbod daarop is als het uitbannen van de hostie, omdat dit een medicijn zou zijn.” Faber hoopt, en ziet het ondertussen ook gebeuren, dat reguliere media vaker aandacht gaan schenken aan de zegeningen van iboga. Want deze zijn volgens hem talrijk: “Naast de geneeskrachtige uitwerkingen, waaronder het verhelpen van verslavingen en concentratie- en slaapproblemen, is het voornaamste gevolg van inname de opschoning van het bewustzijn. Iboga werkt als een kosmische virusscanner die alle onzin uit je systeem trekt. Een Opper-ingenieur gaat met je aan de slag. Deze laat nog één keer alle bullshit in de vorm van programma’s, conditioneringen en negatieve overtuigingen aan je geestesoog voorbijtrekken en drukt dan op ‘delete’. Natuurlijk voelt dat in eerste instantie alsof je alle houvast verliest. Een ibogaceremonie, die gemiddeld 36 uur duurt, kan dan ook best pittig zijn. Deskundige begeleiding is daarom een must.” (N.B.)

Meer: en.wikipedia.org/wiki/Attention_restoration_theory, blindedbyscience.co.uk, cannabisenkanker.weebly.com/mijn-blog, degewijdereis.nl.

 

 


Tags: , ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest