Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Interview – ‘Astrologie in Nederland op toonaangevend niveau’ – Menno Noordervliet (AVN) en Dick van de Mark (ASAS)

/
/
/
1171 Views

Ons land telt twee astrologenverenigingen die zich inspannen voor een professioneel niveau waarop astrologie gepraktiseerd wordt. Samen dik 368 leden. Een gesprek met de beide voorzitters ervan, Menno Noordervliet (AVN) en Dick van de Mark (ASAS).

 

Door Ewald Wagenaar

 

‘Ze’ zeggen dat de beide astrologenclubs in ons land een beetje op een eiland leven, een beetje navelstaarderig overkomen en de aansluiting lijken te missen met deze digitale tijd. Zeggen ze.

De Astrologen Vereniging Nederland (AVN) telt 253 leden (waarvan 133 erkende) leden en de daaruit voortgekomen Astrologische Associatie (ASAS) 115 leden, waarvan 39 erkende. Opmerkelijk is dat er enkele leden op de ledenlijst van de AVN alleen een telefoonnummer hebben; ze hebben blijkbaar geen e-mail of website. Dat zegt natuurlijk niks over hun professionele kwaliteit maar misschien iets over het meer introverte karakter van deze ‘bedrijfstak’. Want daarnaast zijn ze present op Facebook, Linkedin, hebben ze een goed vindbare site en zijn een nog modernere interactieve site aan het bouwen. Eén lid van de AVN met de grootste praktijk van Nederland heeft geen internet en e-mail.

De beide voorzitters staan wel open voor vernieuwing in de profilering van beide clubs. Astrologie is een oeroud vak en wie eraan toe is om ermee aan de slag te gaan, vindt zijn of haar weg op de een of andere manier toch wel tot de professionaliteit van hun leden, lijkt hun standpunt.

De astrologenclubs spannen zich vooral in voor de kwaliteit van astrologie: er wordt gewerkt aan het kwaliteitsniveau van de leden en er worden ca 30 opleidingen erkend. Verder is er de organisatie van vakcongressen en -workshops, het landelijke examen, het gebruik van het beroepscompetentieprofiel en eens per jaar samen een Landelijke Dag van de Professionele Astrologie.

 

Twee clubs? Moet dat nou?

Menno (M): ‘Liever niet… Maar het is een menselijk trekje om een tweeheid te creëren.’

Dick (D): ‘ASAS is ooit ontstaan als afscheiding van de AVN, maar intussen heeft het een eigen bestaansrecht. Welke? Omdat we bestaan.’

 

Toch maar weer samen?

‘D: ‘Er zijn nu twee smaken. Het conflict van destijds is weg, maar twee verschillende culturen blijven.’

M:  ‘We ondernemen nu gezamenlijke activiteiten: het landelijke astrologenexamen en de Landelijke Dag van de Professionele Astrologie. De overeenkomsten zijn groter.’

 

Wat is de status van astrologie in ons land?

M en D zijn eensluidend: ‘Dat astrologie in ons land een toonaangevend niveau heeft.’

Beiden verwijzen naar het buitenland en hoezeer het relatief bescheiden Nederland een belangrijke innovatieve functie vervult.

 

Wat is nu de trend?

M: ‘De aandacht voor spirituele en zielsprocessen, dus de zwarte zon en zwarte maan. Daarin lopen we wereldwijd voorop. Vormen van klassieke astrologie maken ook een nieuwe ontwikkeling door.’

D: ‘Ja, zelfs búiten de astrologie is er belangstelling voor deze zwarte lichten. Het lijkt zelfs wel een hype. Dat komt denk ik door de toenemende aandacht voor de vrouwelijke essentie, dus de maanaspecten.

 

Nog meer trends?

M: ‘Astro-cartografie. Het gaat vooral om eclipshoroscopen van bijvoorbeeld 29 april jl. van een bepaalde plaats op aarde, bijvoorbeeld Kiev. Dat werkt heel exact. Bepaalde verschijnselen over de lengtegraad van de wereldbol – waar eenzelfde astrologische constellatie gelijktijdig actueel is – zijn erg opmerkelijk. Zoals dit jaar de gebeurtenissen in Oekraïne, met de annexatie van De Krim en het neerhalen van de MH17. En recht eronder op de wereldbol tegelijkertijd de opkomst van de islamitische staat.’

D: ‘De astrologische thematiek is momenteel wereldwijd veiligheid en onveiligheid. Dat zie je terug op vele terreinen.’

 

Het valt me op dat astrologen het zo vaak met elkaar oneens zijn.

D: ‘Een van de reden hiervoor is dat veel planeten of hemelverschijnselen recent ontdekt zijn en daardoor hun precieze betekenis nog moeten krijgen in de praktijk,. En dat kost tijd en afstemming. Dat geldt niet alleen voor Pluto en Cheiron maar ook voor de zwarte lichten etc. De vermaarde Robert Hand schrijft over Cheiron dat hij ‘het niet zeker weet’.’

M: ‘Er zijn verschillende scholen zijn met eigen opvattingen en overtuigingen. In de AVN besteden we hier veel aandacht aan en hebben themadagen waar we dezelfde horoscopen laten duiden door verschillende vertegenwoordigers van de scholen: zwarte lichten, psychologische, klassieke en vedische astrologie. Hierdoor wordt veel onderling begrip tot stand gebracht en we gaan zeer respectvol met elkaar om.’

 

Er zijn steeds de astrologische feiten en de astroloog…

D: Naast de feiten en het herkennen van patronen, gebeurt er iets in het contact tussen astroloog en cliënt. Dat is meer dan het reproduceren van waargenomen patronen.’

M: ‘Een waargenomen astrologisch patroon werkt voor ieder anders uit. Het gesprek tussen astroloog en cliënt geeft er een nieuwe lading aan.’

 

En ook meer dan een ‘glazen bol’…

D: ‘Het is meer dan een patroon zien voor een cliënt. Het effect van een consult is healend en inzicht geven heeft per definitie een helend – uranisch – effect. De magie is het beeld van die ‘glazen bol’, als je de geboortehoroscoop daartoe zou rekenen,  te doorgronden.’

M: ‘De enige begrenzing hiervan is de factor tijd. Door een goede voorbereiding kun je tijdens een consult sneller tot de kern van iemands vraag of probleem komen.’

 

Is er nog wel voldoende potentieel aan klanten?

M: ‘Ja. Individuele personen uit het bedrijfsleven komen steeds meer op consult. Het is belangrijk om samen te werken met therapeuten, trainingbureaus en bijvoorbeeld headhunters.’

D: ‘Astrologie is een inwijdingsweg. Het publiek neigt daarbij naar de makkelijkste route.

 

Wordt astrologie dan wel goed aangeboden?

M: ‘We doen als vereniging van alles: puntensysteem, nascholing etcetera, maar de presentatie van astrologen kan nog een stuk professioneler.’

D: ‘Ja ik zie weinig zich sterk profilerende astrologen. Een PR-campagne zou kunnen helpen. De organisatie van de Landelijke Dag van de Professionele Astrologie is een stap.’

M: ‘Ik geloof dat we nog wel meer kunnen doen. Maar het vertrouwen erin onder astrologen is wat dun.’

 

Intussen gooien de oplichters van AstroTV voor de astrologie alle glazen in…

M: ‘Een slecht product dat een breed publiek bereikt. Dat helpt inderdaad niet om de astrologie verder te brengen.’

D: ‘Wie zich met astrologie serieus profileert ontmoet nogal eens tegenwerking. Je kunt je afvragen of meer publiciteit ook tot betere astrologie leidt.’

 

Hoe houden de astrologen dan hun vak in de belangstelling?

D: ‘Inspelen op de vragen van nu. Kinderen die geboren zijn na 1993 hebben een niet-hiërarchische aard. Die leren vooral nieuwe dingen door sámen wijs te worden. Een ‘kom maar hier, ik vertel je hoe het zit’ werkt voor deze nieuwe generatie niet. Mensen moeten naar hun probleem gebracht worden, in plaats van er vanaf geholpen te worden.’

M: ‘Met nieuwe communicatievormen wellicht; bellen, skypen etc. Heel gewoon in de VS waar de afstanden veel groter zijn.’

 

Zijn jullie in voor nieuwe ideeën om professionele astrologie op een moderne manier over het voetlicht te brengen?

M en D: ‘Ja, kom maar op…’

 

AVN – Menno Noordervliet

Menno Noordervliet (68, waterman, ascendant ram) is afgestudeerd psycholoog en geeft consulten , intensives en trainingen. Hij werkt daarbij samen met onder meer de schrijvende astroloog George Bode, het Nederlandse en Franse centrum De Ark en het Centrum voor Zelfbezinning van psychiater Kees Schuurman. Meer: www.noordervliet.com

Astrologen Vereniging Nederland (AVN) telt 253 leden waarvan 133 leden zijn erkend, en ziet toe op de kwaliteit van de 9 astrologische opleidingen en 21 cursussen en cursusgevers van astrologische opleidingen (en opleiders).  Meer: www.avn-astrologie.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASAS – Dick van der Mark

 

 

Gefascineerd door het ‘grote raadsel’ was Dick van der Mark (61, vissen, ascendant weegschaal) al op jonge leeftijd. Begonnen als neerlandicus in het onderwijs, kwam hij in aanraking met de psychologische en daarna de medische astrologie. Als psychic reader ‘las’ hij zaken die hij later in de zwarte lichten en de Centauren kon herkennen in de horoscoop. Mede door zijn verdieping in de Advaita heeft hij een eigen manier ontwikkeld om de horoscoop te duiden.

Naast zijn praktijk in Utrecht, is hij oprichter van Odhiris, school voor astrologie, bewustzijn en spiritualiteit. Hij geeft lezingen, trainingen en cursussen in binnen- en buitenland.

Meer: www.dickvandermark.nl.

De Astrologische Associatie (ASAS) werd in 1997 opgericht uit onvrede die bij een aantal AVN-leden leefde. De vereniging telt 115 leden, waarvan 39 zijn erkent, ziet toe op vijf opleidingen en verstrekt een kwaliteitskeurmerk aan producten en diensten op het astrologische gebied. Meer: www.asasastrologen.nl.

 

 

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest