Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Domme aap

/
/
/
553 Views

Daar zat hij tegenover me: voor alles in de wereld had hij een verklaring, het bewustzijn, het ego en de spirituele illusies waren voor hem gesneden koek. Hij was ‘er’. Hij zag ‘het’. En af en toe vertoonde zich een zelfgenoegzaam glimlachje rond de mondhoeken. Spiritualiteit had hem innerlijk rijk gemaakt. En vet, moddervet. De hogere kennis en dito inzichten waren helaas ergens in het hoofd blijven hangen en hadden niet hun beweging naar gedrag en ervaring gevonden. Hij kon de wereld niet meer volgen, noch zijn buren en voor de omgeving was communicatie met hem ronduit vervelend geworden.

Hij zat vast in zijn eigen … ja wat?

Hij leek in zijn zelfgenoegzaamheid op een aap die met zijn hand in een smalle fles zit, terwijl hij een appel in diezelfde fles vasthoudt. Maar hand én appel kunnen niet tegelijk door de hals naar buiten. Domme aap. Hij zit daardoor muurvast. Vast aan zijn buit en vast in het verlangen naar de buit.

Spirituele ontwikkeling (verlangen) kan tot stilstand komen als we denken de waarheid, hét inzicht of ‘het’ te hebben gevonden. Nee domoor, zou je het dier wel in het aaps willen toeschreeuwen: laat de appel gewoon los, draai de fles ondersteboven, dan zal de appel vanzelf uit de fles in je schoot vallen.

Loslaten is het devies, je appel, je waarheid, je zekerheid of het comfort van het vertrouwde, wat dat ook moge zijn.

Vakantietijd betekent ook even afstand nemen van het dagelijkse. Een goeie tijd om je appeltje even te leren loslaten.

Geen waarheid vastgrijpen, definiëren of dicteren. Maar die eens dúrven loslaten. Te zeggen dat je het niet weet. Of dat je er niks van vindt, niet dat het niks is, maar dat je even een keer géén mening hebt. En dat je openstaat voor de ervaring die gaat komen.

Geniet dan, zonder mate, van de vele appels om je heen.

 

Ewald Wagenaar

Reageren: www.kd.nl.

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest