Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

‘Het gaat niet goed met u….’ Over mediums en Astro TV

/
/
/
1034 Views

Mediums, voorspellers en Astro TV: alertheid geboden

 

Er zijn veel, heel veel mensen die mediums bellen, Astro TV in de nacht consulteren of op een andere manier telefonisch naar betaalde antwoorden zoeken. En daarbij gaat veel mis. Zowel bij Astro TV, recent in het nieuws, als bij de kritische programmamakers van Rambam.

 

Door Marianne van de Polder

 

Onlangs lag Astro TV weer onder vuur nadat een journalist van het tv-programma Rambam infiltreerde en de werkwijze van het spirituele tv-programma bekritiseerde. De journalist kwam moeiteloos door de sollicitatierondes heen en kon zo aan de slag als medium. Er gaat nogal wat mis, zo bleek, met name bij de voorspellingen.

In tegenstelling tot de televisiemakers van Rambam geloof ik wel in het bestaan van intuïtieve vermogens. Maar wat ik zelf meemaakte met Astro TV heeft mij tot nadenken gestemd. Mag je met spiritueel werk wel geld verdienen, en zo ja: hoe doe je dat? Hoe houd je het spiritueel?

Eerst even een andere – nog onbelichte – kant: de methode van Rambam was niet bepaald een staaltje objectieve onderzoeksjournalistiek. Hoe kan iets onderzocht worden als het onderwerp van tevoren al in een lacherige en ongeloofwaardige sfeer is getrokken? Door te infiltreren op deze manier en te liegen over je identiteit, waren de programmamakers zelf niet eerlijk bezig, iets waarvan ze Astro TV beschuldigden. En Astro TV heeft geen behoorlijke reactie of weerwoord kunnen geven in het programma.

Astro TV liet weten dat de infiltrant, die aangeeft niet paranormaal te zijn, wel maanden de tarot had bestudeerd. Daarop was hij gescreend. Zijn verhaal over soundmapping (iets wat de journalist verzon en presenteerde als zijn unieke werkwijze) werd volgens Astro TV achteraf toegevoegd. Dat roept de vraag op hoe objectief Rambam bezig is geweest bij de montage.

Zelf belde ik ooit Astro TV als klant en mij werden voorspellingen gedaan die niet uitkwamen. Daarover heb ik toen contact gezocht met Astro TV. Ze gaven me op mijn verzoek mijn geld terug.

Astro TV: “Het is een discussie die wij ook voeren met ons team. Mijn mening is dat wij de doelgroep, die wat heeft met het paranormale, het goedkoopste, betaalde zetje in de rug geven. Niet meer en niet minder. Gemiddeld wordt er niet zo lang gebeld en de prijs voor een consult is daarmee echt laag. Ik kan je ook verzekeren dat wij op geen enkele manier sturen op de lengte van de gesprekken. Voor ons zijn goede consulten de basis van de dienstverlening. Het aantal klachten dat wij binnenkrijgen is minder dan 0,1 procent van het aantal contacten dat wij hebben.”

Of dat garant staat voor een kwalitatieve dienstverlening, is te betwijfelen. De reclame op tv ’s nachts – die er uitziet alsof er live contact is terwijl er sprake is van een opname– wekt geen vertrouwen. En ook het feit dat Astro TV al eerder onder vuur lag en de deskundigheidsscreening van de mediums/consultants bewezen mager is, vestigen het beeld van een onbetrouwbaar bedrijf.

 

Misstanden

 

 Leonoor Netten van Praktijk Laetus werkt aan een boek over bepaalde misstanden in, wat zij noemt, ‘het paranormale- en spirituele hulpverlenerswereldje’. Het gaat om ervaringsverhalen en de wisselwerking van hulpverleners en cliënten. Ze vertelt: “Mensen die een hulpverlener raadplegen, zijn meestal kwetsbaar. Daar moet een medium zorgvuldig mee omgaan. Ik heb al vaak verhalen gehoord waarvan mijn haren rechtovereind gaan staan. Mijn boek gaat absoluut geen heksenjacht worden. Er komen ook geen namen van hulpverleners in te staan. Wat ik wel wil bereiken is dat lezers zich bewust worden van signalen dat ze bij een verkeerde hulpverlener terecht dreigen te komen.”

Ook de houding van de cliënten zelf wordt meegenomen. Netten werkte in het verleden ook een tijdje bij een spirituele telefoonlijn. Ze vertelt: “Een goed medium zal het hebben over eigen verantwoordelijkheid, afhankelijkheid en zelfrespect. Maar er zijn genoeg bellers die dat allemaal niet willen horen.”

Wat vindt zij van de voorspelkunst? “Toekomstvoorspellingen zijn eigenlijk onmogelijk. Een medium kan wel aanvoelen welke stappen iemand kan zetten om een bepaald doel te bereiken, maar voorspellingen komen zelden uit. Dat heeft te maken met het feit dat de toekomst iedere seconde weer kan veranderen. Bijvoorbeeld omdat de cliënt zelf er niet voor gaat en geen eigen verantwoordelijkheid neemt”, aldus Netten.

Mag je geld vragen voor spiritueel werk? Ze antwoordt: “Natuurlijk. Soms gaan mensen met mij hierover in discussie. Dan zeg ik dat ze niet voor mijn ‘gave’ betalen, maar voor mijn tijd.”

Hoe houd je spiritueel werk ook daadwerkelijk spiritueel? Spiritualiteit is voor mij vooral: jezelf steeds beter leren kennen. Blijven leren. Eerlijkheid. Bewustwording. Vanuit je ziel leven. Het vereist in ieder geval een toegewijd blijven aan zelfreflectie en open blijven staan voor andere meningen. Wat volgens mij niet goed werkt, is het überhaupt doen van voorspellingen of het stellen van tijdsperiodes. De toekomst ligt niet vast. Dan zou het hele leven een gelopen race zijn.

Wat is jouw mening? Laat deze horen op www.kd.nl of op de facebookpagina Koorddanser.

 

 

 Wees alert

 Enkele tips van Leonoor Netten bij het raadplegen van mediums:

1. Allereerst is het belangrijk dat een medium goed voelt, hij of zij betrouwbaar overkomt en jij je veilig voelt.

2. Als een medium een heleboel vragen gaat stellen en inspeelt op jouw antwoorden, kun je maar beter opstappen of de telefoon neerleggen. Een professioneel medium heeft niet veel vragen nodig om tot de kern te komen.

3. Maak dat je wegkomt als een medium jou gaat vertellen wat je moet doen, niet meer mag doen, of zich op een andere manier dwingend opstelt. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je leven.

4. Let op mediums die alleen maar zeggen dat jouw dierbare overledenen veel van je houden en altijd bij je zijn. Dat kan misschien wel waar zijn, maar daar heb je als cliënt niet zo veel aan als je je doodongelukkig voelt. Dan wil je bewijzen horen, feiten waar je iets mee kunt en die jou verder helpen in jouw proces.

5. Hoor alarmbellen als een medium stelt dat je nog een aantal keren moet terugkomen of bellen om ‘helemaal beter’ te worden. Dat is iets wat jij zelf moet bepalen.

6. Kijk of iemand normale consultprijzen vraagt. Google van tevoren op ‘mediums’, en kijk of het goed voelt voor jou.

 

Veelgehoord bij mediums

 Ook bij Astro TV hoorde ik de volgende veelgebruikte verkooppraatjes.

1. ‘Onze voorspellingen komen altijd uit!’ Het is gewoon feitelijk niet zo. Hoe goed sommige mediums ook zijn: er is altijd wel iets wat niet klopt. Prima. Maar om dan vervolgens je bedrijf keer op keer met deze onwaarheid te verkopen? Dan ben je dus aan het liegen. Voor mij heeft spiritualiteit in eerste instantie te maken met eerlijkheid.

2. ‘Vele bekende Nederlanders gingen je voor!’Alsof bekende mensen meer zicht hebben op wat waarheid is, of betere mensen zijn. Bizar verkooppunt dit. Het speelt in op de onzekerheid van mensen.

3. ‘O, je kunt niets met wat ik zeg? Dan ligt dat per definitie…. aan jou!’Tenenkrommend hoe klanten in een uitzending soms afgescheept worden, als zij toe durven te geven dat het advies niet herkenbaar voor ze is. Alsof een medium altijd gelijk heeft.

4. ‘Onze beroepsvereniging houdt zorgvuldige screenings.’Of dat zo is, kun je dus in twijfel trekken.

5. ‘Je moet positief blijven.’ Klanten in moeilijke situaties wordt advies gegeven waarbij er over heftige gevoelens als verdriet en rouw wordt heen gewalst. Elke basiscursus psychologie vertelt hoe belangrijk het is om emoties te erkennen in plaats van af te kappen. ‘Positief blijven’ is dan een dooddoener.

(MvdP)

 

 2 Reactie(s)

 1. Reactie artikel koorddanser mei 2014 “Het gaat niet goed met u”.

  Met de uitzending van het programma Ram Bam nog vers in het geheugen kan ik mij enerzijds goed vinden in het gegeven dat er kritisch gekeken wordt naar de werkwijze van spiritueel hulpverleners ( mediums en paragnosten).
  Wel heb ik enige kant tekeningen bij de wijze waarop dit door het desbetreffende programma is gedaan. Ook de kop van het artikel doen bij mij enige vraagtekens rijzen over de strekking en de essentie ervan. In het artikel wordt astro tv meermaal aangehaald om vervolgens Leonoor Netten aan het woord te laten. Hetgeen zij aangeeft in het artikel waar alert op te zijn is een goed iets. Een goed begin is het halve werk.
  Er zijn nu eenmaal helaas bellijnen die gecommercialiseerd zijn. Zelf heb ik dit als consulent aan den lijve ondervonden dat niet alle collega’s hier goed mee om wisten te gaan. Terechte vraag is tevens wat voor soort mensen er naar de bellijn bellen. Er is mijns inziens ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Ikzelf verwijs mensen in bijvoorbeeld psychische nood gelijk door naar de instanties die hen hierbij kunnen helpen.
  Toch wil ik er op wijzen dat niet alle bellijnen en of mediums c.q. paragnosten over één kam dienen te worden geschoren. Er zijn vakgenoten die hard werken om zo eerlijk en zuiver mogelijk de medemens bij te staan op hun levenspad. Ikzelf ben werkzaam op een spirituele hulp en advies lijn alwaar de consulenten voordat zij op de lijn werkzaam mogen zijn uitvoerig worden gescreend op hun kwaliteiten en belangrijker nog op hun integriteit. Ook het stukje opleiding of niveau is van belang. Zo zijn er nu eenmaal ethische zaken waarbij je als consulent altijd degene die belt dient door te verwijzen of geen uitspraken over doet. Enige kennis van de sociale kaart lijkt mij ook op zijn plaats. Krijg je te maken met een medium die uitspraken doet zoals “het gaat niet goed met u” of uitvoerig ingaat op gezondheidsproblematiek , is aan te raden om dit bij de desbetreffende lijn te melden. Dan kan hier wat mee gedaan worden.
  Wanneer iemand mij belt met de vraag om de toekomst te voorspellen geef ik direct aan dat dit niet mogelijk is. Wat wel kan is iemand inzicht geven in de keuzes die hij of zij heeft en deze van verschillende kanten belichten. Als consulent is het nooit verkeerd om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en naast de levenservaring ook een stuk opleiding te hebben genoten. Een medium kan soms wat vragen, let er dan op dat dit geen open vragen zijn waardoor je zelf heel veel gaat vertellen. Wanneer ik iets vraag heb ik veelal voldoende aan een Ja of Nee. Dat is afstemmen. Een medium is enkel een kanaal, zonder mening of wat dan ook. Voor mij ligt vaak de nadruk op iemand bewust maken van zijn of haar mogelijkheden. Dit kan door middel van het gebruik van paranormale vermogens of het communiceren met overleden dierbaren. Bewijslast is van essentieel belang evenals concrete verwoordingen. Mijns inziens is coaching vaardigheden eveneens van essentieel belang.
  Wanneer je vooraf duidelijk stelt wat je wenst te weten van een medium en bijvoorbeeld het desbetreffende profiel hebt gelezen en het lijstje “wees alert” in je achterhoofd ben je al een heel eind. Schroom ook niet om te vragen hoe het medium werkt. Dit gebeurd mij ook wel eens en dan is de keuze aan jou en het medium om verder te gaan of niet.
  Christel van den Akker (Oprechtemediums)

 2. Terecht dat er kritisch gekeken wordt naar mediums. Ik onderschrijf wat Leonoor Netten schrijft. En ook het lijstje onder ‘Wees alert’.
  Zelf ben ik medium en werk op een spirituele telefoonlijn. De mensen die bellen willen vaak iets weten over hun toekomst, maar over de hier en nu situatie. Je kunt alleen over tendensen en trends praten, maar nooit de toekomst concreet voorspellen. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en keuze die ze kunnen maken. Mijn insteek is steeds het besef, ‘ Ik mag geen les van iemand weg nemen. Mensen hebben ervaringen nodig om te groeien.’ Mijn bijdrage is om hen een andere kant van de situatie te laten zien. Ik kan hen ondersteunen om weer bij hun eigen waarheid te komen. Voor mij is een consult geslaagd, als mensen weer op eigen kracht verder kunnen en weer mogelijkheden zien om een stap te zetten. Dit zijn readings waarbij ik contact maakt met de energie van de beller.
  Bij een contact met een overleden dierbare ” stem ik af op de energie van overleden persoon. Eerst geef ik bewijslast zodat de beller echt kan zeggen ‘ Ja, dit is is mijn overleden, moeder, vader, vriend enz.’ Je kunt dit werk alleen maar doen als je je beseft dat je een intermediair bent die woorden geeft aan wat je waarneemt van de energie van een overledene.
  Je eigen mening is daarbij niet relevant.
  De klanten die tevreden zijn bellen later nog wel eens met een andere vraag. Dan vertellen ze wel wat ze aan het vorige telefonisch consult hebben gehad. Ook krijg ik te horen dat ze ‘weer verder konden’. Dan is mijn doel bereikt.
  Dan besef ik me dat ik blij ben dat ik dat werk mag doen.
  Dus als je als beller het criteriumlijstje uit het artikel aanhoudt kan er niet zoveel mis gaan.
  Maar wel is het raadzaam om kritisch te kijken naar welke bellijn je belt. Er is veel verschil.
  Jos van Veen (van spirituele telefoonlijn ‘Oprechte Mediums’)

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest