Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zelfgemaakte amandelmelk: gezond alternatief voor koemelk

/
/
/
603 Views

Vijftig jaar geleden werd iedereen ermee opgevoed, Joris Driepinter! Drie glazen melk per dag, dat moet. Inmiddels zijn de voedingsinzichten erg veranderd en is bekend dat koemelk helemaal niet voor iedereen zo gezond is.

Door Annet van Dorsser (rawfood.nl)

In de China Study van Colin Campbell worden diverse vormen van kanker met melkproducten in verband gebracht. Dat koemelk een grote rol speelt bij allergieën, is al helemaal geen nieuws meer. Misschien is het niet alleen de koemelk zelf die de problemen veroorzaakt, maar ook de manier waarom wij onze koeien houden en de manier waarop de koemelk verwerkt wordt. Biologische rauwe koemelk, die veel lichter verteerbaar is dan gepasteuriseerde, is nauwelijks meer te krijgen. Maar hele generaties zijn opgegroeid op melkproducten en ze lijken onmisbaar. De voedingsindustrie speelt hier handig op in. Steeds vaker zie je allerlei soorten soja-, noten- en granenmelken in de (reform)winkels.
Als je overgevoelig bent voor koemelk, wees dan voorzichtig met sojamelk. Ga je hier te snel op over, dan kun je ook daar overgevoelig voor raken. Beter dus zes weken wachten. En dan is het nog de vraag of het goed verteert. Zo niet, dan zijn noten- en granenmelk een gezond alternatief. Helaas bevat notenmelk in de winkel vaak veel suikers, weinig eiwit en redelijk wat vet. Voor granenmelk geldt hetzelfde, alleen bevat die wat minder vet. Dus waarom niet gewoon lekker zelf je notenmelk maken, vers en romig, van hele amandelen of andere noten en zaden. En ik kan je verzekeren, dan heb je ineens een heel ander, verrukkelijk product!
Hier het recept voor rauwe amandelmelk van hele ongepelde amandelen. Je kunt de velletjes om de amandelen laten zitten of ze pellen. Om ze makkelijk te kunnen pellen, laat je de amandelen even schrikken. Je giet er kokend water overheen en daarna meteen koud water. Omdat het kokende water heel kort in contact met het schilletje komt, heeft dit nauwelijks invloed op de amandelen zelf, die zijn nog gewoon rauw.

Ingrediënten
150 gram rauwe ongepelde amandelen
snufje zout
1 liter water

Bereiding
Laat de amandelen ten minste vier uur of een nacht weken. Vervang regelmatig het water en gooi het weekwater weg.
Doe de amandelen, het water en snufje zout in de blender.
Zet de blender op de hoogste stand.
Er ontstaat nu een soort melk.
Hang een theedoek over een schaal of beslagkom en giet de melk er doorheen.
Knijp en wring de doek goed uit.
Er komt een mooie, romige amandelmelk uit.
De overgebleven pulp is te gebruiken in andere gerechten.
De notenmelk blijft in de koelkast twee dagen goed en is ook heel geschikt voor pap. Ook kinderen vinden hem meestal erg lekker.
Annet van Dorsser is eigenaar van RawFood.nl. Meer van dit soort gezonde en gratis recepten vind je op RawFood.nl.

 

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest