
Lekker: zelfgemaakte vruchten-noten repen
Een snel en lekker hapje tussendoor. Rauw en gezond. Naar Amerikaans voorbeeld.
Door Annet van Dorsser
Een poosje geleden brachten we uit Amerika twee Lärabars mee. Dat zijn gezonde repen van zuidvruchten en noten, die ze daar in allerlei smaken verkopen. Je vindt ze gewoon tussen de Milkyway en Snickers in de supermarkt en bij de benzinepomp. De ingrediënten van Lärebars zijn rauw (niet verhit geweest boven de 42 graden celsius), iets dat veel mensen niet eens weten. Mensen kopen de repen gewoon, omdat ze zo lekker zijn.
De twee meegebrachte Lärabars waren natuurlijk snel op en daar zaten we naar de lege verpakking te staren. En wat doe je dan? Terug naar Amerika was geen optie en versturen veel te duur. We gingen dus eens kijken wat er eigenlijk precies in zat. En … het recept bleek heel gemakkelijk te zijn: noten en zuidvruchten. Dat moest zelf te maken zijn. We gingen aan de slag en ik moet zeggen, ze werden net zo lekker als de echte.
Je kunt voor dit recept allerlei soorten noten en zuidvruchten gebruiken. Walnoten, amandelen, hazelnoten en cashewnoten zijn geschikte noten. Zachte dadels, rozijnen, gedroogde abrikozen en gedroogde pruimen zijn geschikte zuidvruchten. Ook kun je wat kaneel of natuurlijke vanille toevoegen als je eens wil variëren.
Ingrediënten voor vier repen
150 gram noten
150 gram zachte ontpitte dadels, bijvoorbeeld medjool dadels
1 theelepel uitgeperste citroen
snufje zout
Bereiding
Maak de noten fijn in je blender of keukenmachine. Er mogen nog kleine stukjes noot in zitten.
Druk de ontpitte dadels in een bak met een vork fijn. In de blender of keukenmachine is niet zo handig, omdat het dan al snel een plakkerige boel wordt.
Kneed vervolgens met de hand de gemalen noten, de uitgeperste citroen en het zout door de dadels.
Vorm op een snijplank een lange rol van dit mengsel, zoals je doet voor de bovenkant van appeltaart.
Druk de rol aan de bovenkant en zijkanten plat met een houten keukenspaan of ander plat voorwerp. Je krijgt dan een grote plak van dit lekkere mengsel.
Snijd de rol in 4 repen en … je vruchten-noten repen zijn klaar!
Tip
Je kunt de repen het best in cellofaan verpakken, als je in staat bent ze te bewaren. Ze zijn namelijk wel erg lekker.
Als je de repen even in de koelkast of vriezer legt, worden ze wat harder en zijn ze gemakkelijker mee te nemen.
Kinderen vinden deze gezonde repen ook vaak heerlijk.
Eet smakelijk!
Annet van Dorsser is eigenaar van RawFood.nl. Meer van dit soort gezonde en gratis recepten, vind je op RawFood.nl.