Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Anodea Judith: ‘Wat is jouw gift aan de wereld?’

/
/
/
382 Views

Chakra-goeroe en vrijheidsstrijder Anodea Judith:

 Waar ze komt zit de zaal vol jonge nieuwsgierige mensen. Niks stoffig en bejaard: de kennis over chakra’s en de toepassingen ervan zijn steeds praktisch. Anodea: ‘Na jarenlange aandacht voor spirituele healing voor individuen, wordt het ook tijd om de wereld te ontwikkelen. Dat begint met een hart voor de wereld.’

 

Door Ewald Wagenaar

 

Wat Anodea Judith ook uitlegt over de werking van de chakra’s, de luisteraar kan direct het waarheidsgehalte zelf toetsen. In zaaltjes en zalen van Canada, Costa Rica en de VS tot Engeland, Ierland en Nederland liggen daarom massaal luisteraars letterlijk aan haar voeten om de chakra-oefeningen te doen. Zo’n 100 dagen per jaar is ze onderweg over de aardbol. Chakra’s zijn de verbinding tussen aarde en spirits, god of hemel, aldus Anodea. Ze zegt de hemel naar de aarde te willen brengen en dat de verbinding van beide het menselijke lichaam vormt. ‘Hier in mijn lichaam integreren die twee. De zeven chakra’s laten de volle breedte van het menselijke leven zien: spirituele energie die gekend wordt door het lichaam.’
Ik zit nog maar amper in het gesprek en ze heeft de kern van haar chakraleer al uitgelegd. Want dat kennen van de hemel in je lichaam is nog niet zo eenvoudig. Ze onderstreept: ‘Het is niet de bedoeling dat we met ons bewustzijn naar de hemel of naar boven gaan, maar dat we die hemel of het hogere in ons lichaam brengen en daar leren kennen.

Wat is spiritualiteit voor jou?
‘Praktisch en aards. Ik wil spiritualiteit in huis, het dagelijkse leven en relaties zoals met familie, brengen.’

Wat is ‘praktisch’ voor jou?
‘Al in de tijd van de eerste yogadeskundige Patanjali – rond 280 na Christus – was er kennis over bijvoorbeeld kundalini yoga. Dat werkt al op het eerste niveau, je eerste chakra, onderaan je ruggengraat: met yoga breng je rust in je lichaam. En een staat van rust kan je bewustzijn verder brengen. Daar kan je iets mee.’

Gaat de ontwikkeling bij iedereen gelijk?
‘Deels wel ja. Er is een roadmap voor de individuele jeugdontwikkeling. Alle kinderen kruipen en leren lopen in dezelfde levensfase. Allen krijgen rond hun derde een ikke-ikke-fase. Dan komt school en vrienden, communiceren etc.’

En spiritueel?
‘Er is ook een kaart voor de spirituele reis. Deze is individueler en deze maakt dat de ene persoon healer wordt en de andere een ondernemer of kunstenaar. Deze individuele kaart beschrijft de architectuur van je ziel.’

Bestaan er demonen?
‘Ik geloof niet dat er demonen bestaan als entiteiten. Wel kunnen er demonische aspecten zitten in de zeven chakra’s van je lichaam: in het eerste chakra (bij je stuit) kan dat angst zijn. In het tweede (onder je navel) een sterk gevoel van schuld, in het derde (je buik) schaamte, in het vierde (je hartstreek) verdriet, in het vijfde (je keel) leugens, in het zesde (je voorhoofd) illusies en in het zevende (je kruin) verbinding aan iets. En dat kan behoorlijk uit de hand lopen.’

 

Wat is je eigen laatste inzicht?
‘Jaren geleden begon ik met individuele spirituele ontwikkeling en healing. Ik heb daarover boeken geschreven en veel voordrachten en workshops gegeven. Dat ging feitelijk over het manifesteren van ideeën: hoe breng ik iets in de werkelijkheid. Mijn inzicht is dat ik dit inzicht niet alleen naar individuen hoef te brengen, maar dat ik dit ook aan de hele wereld kan aanbieden. Ontwikkeling van de wereld begint ermee een hart voor de hele wereld te hebben.’

Wat gebeurt er dan?
‘Het westen gaat van de ‘liefde voor macht’ naar de ‘macht van liefde’. Een stap welbeschouwd van het derde naar het vierde chakra, van macht naar liefde. Machtsstructuren houden het in de regel nogal lang vol. Maar het kwijtraken van een dictator kan snel gaan als mensen zich eensgezind en als één beweging organiseren. Ik zie overal ter wereld mensen zich organiseren en via media en internet de ontwikkeling van de wereld beïnvloeden.’

Gaat het wereldwijd lukken?
‘Al zeker 5000 jaar zitten mensen in machtsstructuren. Dat verandert niet snel: het wordt een langzame ommekeer. Dit gaat samen met een spirituele revolutie. In plaats van een priester nodig te hebben, kan iedereen verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar spirituele proces. Ieder is nu zelf een priester en op weg naar spirituele volwassenheid.’

De weg is nog lang…
‘De mensheid zit in een proces van ‘globalisatie’. Al die wereldwijde problemen, zoals de opwarming, tonen ons wat er mis is. En helaas moet het eerst erger of heter worden, voordat we er iets aan gaan doen. Hoe meer problemen, hoe meer oplossingen nodig zijn.’

Word je meer politicus?
‘Mijn aandacht gaat nu meer naar de culturele ontwikkeling. Er is wel een boodschap: als we als mensen niet veranderen, overleeft de mensheid niet. Maar het moet wel een beweging van onderop zijn, vanuit de harten van de mensen. Dan kunnen we de wereld verbeteren. Top down, het afdwingen bij mensen, werkt niet.’

Regeren vanuit het hart…
‘Er zijn al veel voorbeelden. Wikipedia bijvoorbeeld is gedeelde kennis. Of neem open source software: iedereen kan er gebruik van maken. De veranderingen komen. En dankzij internet is de wereld een stuk transparanter geworden: transparantie is spiritueel. Want geheimen en leugens worden daarmee onmogelijk. Als we vanuit het hart leven, neemt geweld af. Het gaat langzaam, maar uiteindelijk wint het hart. Nieuwe bewegingen zijn onvolwassen en hebben tijd nodig.’

Wat zie je als grootste probleem momenteel?
‘Dat jongeren weinig of geen verantwoordelijkheid nemen. De houding van de VS bij problemen is ‘och, als het erg genoeg is lossen we het wel op met veel geld’.’

Spiritualiteit is power?
‘Spiritualiteit leidt tot een nieuwe visie. Dat brengt nieuwe communicatie vanuit het hart; mensen gaan andere dingen zeggen en doen. En dat kan een beweging op gang brengen en invloed uitoefenen in de wereld. Passie leidt zo tot manifestatie.’

Wat moeten we dóen?
‘Helder krijgen waarin je gelooft. In geld? Dan gaat je manifestatie over geld maken en verdienen. Dat is niet wat de wereld het meest nodig heeft. Wel is het goed om naar je innerlijke stem te leren luisteren. Daarmee kun je duidelijk krijgen wat jouw gift is aan de wereld.’

Krijgt ieder dat scherp?
‘Het vinden van blokkades is belangrijk om tot een creatiever leven te komen. Er kan energie in de chakra zijn geblokkeerd. Weerstanden, ervaringen, trauma’s: van alles kan je weerhouden te zijn wie je werkelijk bent, waardoor je je geschenk niet aan de wereld kan geven.’

Vandaar je traumawerk?
Ja. Ik verzorg, onder meer met Anita Geugien van Lichtfontein Opleidingen in Appelscha, workshops en intensives om aan het werk te gaan met trauma’s. Ik werk met de krachtige methode van Peter Levine. Hij gaat ervan uit dat een trauma is ontstaan door een instinctieve reactie op een heftige gebeurtenis. Het is dan zaak om de daardoor geblokkeerde energie weer in beweging te krijgen, te ontdooien soms.’

Tot slot: je grootste passie?
‘De wereld wakker maken.’

Je volgende boek?
‘Over de chakra’s en yoga.’

En je wens voor de wereld?
‘Er is een wonder nodig om veranderingen op de planeet te brengen. Wij zijn hier om wonderen te bewerken. Want wonderen gebeuren. Bidden? Nee, mouwen opstropen! Sta het onmogelijke toe. Dan kan zich zomaar een wonder voordoen. Voorbeelden in ieders leven genoeg…’

 

Anodea Judith

 • Boogschutter, 62 jaar.
 • Uit San Francisco.
 • Reist 80.000 km per jaar.
 • Schreef diverse boeken over de chakra’s.
 • Bekendste werk: Handboek chakrapsychologie en het Chakra werkboek.
 • In Nederland: zie www.lichtfontein.nl
 • Officiële site: www.sacredcenters.com

 Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest