Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Eierpleidooi

/
/
/
387 Views

Eieren zijn controversieel. De één laat ze staan omdat ze slecht zijn voor je hart en bloedvaten, de ander noemt het een superfood. Hoe zit dat nu?

Eieren scoren slecht als het gaat om allergieën; ze vallen in dezelfde categorie als tarwe, noten en melk en ze worden dikwijls onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Bij de aanblik van legbatterijhennen springen spontaan de tranen in je ogen. Vreselijk, ook voor ons: veel legbatterij-eieren bevatten grotere hoeveelheden salmonellabacteriën.
Bovendien wordt ook nog eens beweerd dat eierdooiers een grote dosis cholesterol bevatten. Dat klopt, maar of dat ongezond is? Cholesterol, een vervoerseiwit dat lipiden (vetlichaampjes) in ons bloed transporteert, wordt hoofdzakelijk aangemaakt door onze lever. Want we halen dit eiwit maar voor een klein deel uit onze voeding. Cholesterol reguleert onder meer onze celfunctie; zonder cholesterol vallen je cellen uit elkaar. Het is nodig voor een goede hersenfunctie en het wordt onderhuids onder invloed van zonlicht omgezet in het o zo broodnodige vitamine D. De laatste onderzoeken hebben aangetoond dat een of twee eieren per dag je algemene cholesterolverhouding en je bloedsamenstelling juist verbetert, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Dus ben je er niet allergisch voor en koop je biologische eitjes, dan valt het eigenlijk best mee met het ei. Sterker nog, een ei kun je inderdaad gerust een superfood noemen: het zit namelijk tjokvol voedingsstoffen. Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten en rijk aan onder meer antioxidanten, vitamine D, B12, selenium en choline, een stofje dat eveneens goed is voor je hersenen. Een ei hoort er dus zeker bij. Daarom dit heerlijke eiercurryrecept:

Ingrediënten (biologisch, voor drie personen):

6 eieren, hardgekookt
1 grote ui, fijngesneden
225 gr tomaten, fijngehakt
1 blikje kokosmelk (200 ml)
sap van een halve citroen
2 dikke knoflooktenen
stukje verse gemberwortel (tip: uitpersen in de knoflookpers)
zout naar smaak
2 eetlepels boter, ghee of kokosolie

Voor het kruidenmengsel:
3 tl gemalen korianderzaad
1 ½ tl paprikapoeder
1 ½ tl gemalen venkelzaad
1 ½ tl gemalen komijnzaad
1 tl kurkuma (geelwortel)
½ tl gemalen fenegriekzaad
½ tl kaneel

Bereidingswijze:
Doe 2 eetlepels water bij het kruidenmengsel en roer tot een dikke pasta. Verhit boter/olie in een hapjespan en bak de ui lichtbruin. Voeg de specerijenpuree toe en roerbak 5 minuten. Voeg water toe wanneer het mengsel droog wordt. Doe de tomaat erbij en roer 3 minuten om. Giet 600 ml water in de pan, voeg zout toe, doe de deksel erop en laat 20 minuten sudderen tot een homogene saus is ontstaan. Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en meng het citroensap erdoor. Giet de eieren over in een serveerschaal. Garneer met verse koriander of een fijngehakt rood pepertje. Lekker met sperziebonen en basmatirijst. Eet smakelijk!