Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezond gezoet

/
/
/
622 Views

Bananenbrood zonder suiker en granen

De banaan is de meest tot de verbeelding sprekende vrucht die veel uitglijers kent. Zijn populariteit wordt vooral gevierd onder kinderen. Maar je kunt een rijpe banaan ook goed gebruiken als gezond zoetmiddel. 

De banaan is al eeuwen oud. Het eerste op schrift gestelde bewijs van het bestaan van de banaan is gevonden in de boeddhistische Pali-canon, de collectie van vroegste geschriften in het Theravada boeddhisme in de zesde eeuw voor Christus. Bananen werden ook genoemd in diverse oude hindoeïstische, Chinese, islamitische, Griekse en Romeinse geschriften. Toen waren bananen nog rood en groen van kleur, zo groot als een vinger en ongeschikt om rauw te eten. Pas in het begin van de negentiende eeuw is de banaan gemuteerd en gecultiveerd om uit het vuistje geconsumeerd te worden. En om de zoetheid van de vrucht flink te verhogen.
Rijpe, gele bananen zijn dan ook een uitstekend zoetmiddel. Tijdens het rijpen wordt het zetmeel in de banaan omgezet in de zoet smakende oligosacchariden, glucose, fructose en sucrose. Dus hoe rijper, hoe zoeter. Oligosacchariden fungeren in je darmen als prebiotica, of voeding voor de bacteriën in je darmen die helpen bij de vertering. Een gemiddelde moderne, rijpe banaan bestaat voor bijna 60% uit suikers. Het bevat ook vezels, vitamine C, potassium en magnesium, maar door het hoge suikergehalte is het beter om een banaan als een traktatie te zien dan als dagelijkse kost.
Moeten we echter kiezen tussen bananen en geraffineerde suiker als zoetmiddel, dan is de keuze overduidelijk. Geraffineerde suiker is het vergif van de twintigste eeuw, dus vermijd het zoveel mogelijk. Dit bananenbrood is puur gezoet met bananen. Bovendien bevat het geen granen en dus geen gluten. Een gezond, lekker en voedzaam ontbijt of tussendoortje. Een ware traktatie: besmeer een versgebakken plak bananenbrood met een dikke laag roomboter. Of doe ‘ns decadent: met pindakaas.

Ingrediënten (biologisch):
3/4 theelepel wijnsteenzuurpoeder (natuurwinkel)
1/2 theelepel zeezout
100 gram amandelmeel (natuurwinkel)
30 gram kokosmeel (natuurwinkel)
2 eetlepels gesmolten roomboter
3 eieren
2-3 geprakte rijpe bananen
60 gram fijngehakte walnoten, optioneel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175° C. Mix alle droge ingrediënten in een kom met een vork of een klopper. Mix vervolgens alle vochtige ingrediënten in een aparte kom en voeg dit toe aan de droge mix tot het een glad beslag is geworden.
Vet een cakevorm in van ongeveer 21,5 x 11 cm (inhoud 1 liter) en giet het deeg erin. Bak het bananenbrood ongeveer 40 minuten totdat de korst bruin wordt. Prik in het midden met een cocktailprikker en controleer of er geen deeg meer aan blijft plakken. Laat het brood grotendeels afkoelen voordat je het snijdt. Eet smakelijk!

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest