Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Veelzijdige mergpompoen voor kritische eters

/
/
/
564 Views

Mediterrane vegetarische courgetteburgers

Het gebeurt herhaaldelijk dat ik bij het inruimen van de boodschappen nog een paar courgettes in mijn groentelade ontdek. En wat doe je met een courgetteoverschot? Je maakt er een heerlijke romige soep van. Of burgers.

Courgettes zijn door hun neutrale smaak zeer veelzijdig, maar omdat ze hoofdzakelijk als groente worden beschouwd, eindigt de courgette vaak op het bord als hartig (bij)gerecht. De courgette is botanisch gezien een onrijpe vrucht, om precies te zijn het opgezwollen vruchtbeginsel (het deel dat zaadjes ontwikkelt) van de courgettebloem. In een aantal landen waaronder Nederland noemen we de groene, langwerpige familie van de komkommer bij de Franse naam ‘courgette’, een verkleinwoord van ‘courge’, wat ‘merg’ betekent. De grotendeels onbekende Nederlandse naam is dan ook mergpompoen. Het is een typische zomergroente, maar het hele jaar door royaal verkrijgbaar omdat het over de hele wereld wordt geteeld en gegeten. De courgette bevat naast een grote hoeveelheid vezels en water ook potassium, calcium, foliumzuur, ijzer en vitamine A en C. In de schil van de courgette zit bètacaroteen, dus haal deze er niet af wanneer je de voedingswaarde optimaal wil benutten.
Courgetteburgers zijn voor kinderen een aangename manier om ongemerkt ‘groente’ binnen te krijgen. Zelfs de meest kritische eters vinden het een traktatie. Ze zijn zelfs zó smakelijk dat je je afvraagt waarom je er zo weinig hebt klaargemaakt.
Gebruik je fantasie en varieer bijvoorbeeld met gemalen noten, rode chilipeper en verschillende soorten kaas, zoals gruyère, feta, oude kaas en Parmezaanse kaas.
Serveer de burgers warm met een bijvoorbeeld een Griekse salade, op een bedje van rucola met olijfolie en balsamicoazijn, verse tzatziki of een kruidige tomatensaus. Ook lekker: maak ze een dag van tevoren al klaar en neem ze mee naar je werk voor een gezonde lunch.

Ingrediënten voor 6 kleine burgers (biologisch)

 • 2 middelgrote courgettes, geraspt
 • 2 rode uitjes, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • Een handje fijngesneden verse basilicum
 • 1 geklopt ei
 • 1/2 cup geraspte belegen kaas
 • 1/3 cup bloem (liefst glutenvrij, zoals rijstmeel, quinoameel of kokosmeel, verkrijgbaar in de natuurwinkels)
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • Ghee, kokosolie of roomboter om in te bakken

Bereidingswijze
Bestrooi de geraspte courgette met een weinig zout en laat dit 10 minuten staan in een schaal. Zout trekt het overtollige vocht uit de groente. Doe de courgette in een schone theedoek en knijp al het water er uit. Mix in een kom de overige ingrediënten en voeg de courgette toe. Maak met je handen ballen van het mengsel en leg deze in de koekenpan. Druk ze met een spatel iets plat. Bak de burgers op niet te hoog vuur ongeveer vijf minuten aan elke zijde tot er een lichtbruin korstje omheen komt en de kaas smelt. Eet smakelijk!

 Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest