Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Open je ogen!

/
/
/
361 Views

Wil je meer zingeving? Heb je behoefte aan meer diepgang? Of ben je op zoek naar verlichting? In een film(pje)?

Het aanbod op internet is groot. Tik www.youtube.com in; vol meest uiteenlopende filmpjes, documentaires en illegale kopieën die je in een rap tempo uit je illusies  helpen.

Je moet alleen wel even weten waar je naar moet zoeken. Daarom heeft Koorddanser een aantal opvallende bewustzijnsverruimende films voor je opgeduikeld. Je zou het een top 25 van de meest spraakmakende, indrukwekkende, gratis beschikbare films/documentaires kunnen noemen die wij hebben bekeken. Alle films die hieronder worden genoemd, zijn terug te zien op onze website kd.nl, de meeste met Nederlandse of Engelse ondertiteling. Bekijk alles op je gemak onderaan dit artikel. Vergeet dan eerst even alles wat je hebt geleerd, negeer wat je werd voorgespiegeld, wees kritisch (en dus ook op de documentaires zelf), stap uit de Matrix en doe er zelf ook wat aan.

De tijdsgeest
In 2007 werd het eerste deel van ‘Zeitgeist, The Movie’ op internet gelanceerd. De film heeft een ontzagwekkende hoeveelheid prijzen en nominaties in de wacht gesleept en is op YouTube inmiddels goed voor meer dan 18 miljoen vertoningen. Voor deze documentaire moet je je even schrap zetten: in rap tempo worden de meest uiteenlopende (complot)theorieën over je uitgestort. Geloof je nog dat Jezus zoals die door de kerken wordt gepredikt ooit heeft bestaan? Na Zeitgeist niet meer. Heb je nooit vraagtekens gezet bij het kapitalistische systeem en de rol van de grote banken? Na Zeitgeist haal je je geld van je spaarrekening en investeer je in goud. In Zeitgeist deel 2 ‘Addendum’ en deel 3 ‘Moving Forward’ doet documentairemaker Peter Joseph daar nog een paar flinke scheppen bovenop.
Uitermate fascinerend zijn de bijdragen van de autodidacte, briljant visionaire architect Jacque Fresco (die 16 maart aanstaande de respectabele leeftijd van 97 bereikt en nog steeds actief is) en zijn ontwerp van een nieuwe, ideale samenleving zonder financiële beloningen. De vurige Fresco pleit al jaren voor een op grondstoffen gebaseerde economie. De vooruitgang van de technologie kan meer middelen beschikbaar stellen aan meer mensen waardoor corruptie en hebzucht verdwijnen. Repeterende werkzaamheden kunnen worden overgenomen door machines waardoor we niet meer afhankelijk zijn van arbeid om te overleven. In plaats daarvan krijgen we meer tijd en mogelijkheden om elkaar te helpen. Fresco startte rond 1975 met zijn vrouw zijn Venus Project, gebaseerd op de gedachte dat armoede juist wordt veroorzaakt door de verstikkende werking van de op hoge winsten gedreven economische systemen. Het is zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen op zijn website www.thevenusproject.com.
Maar er zijn uiteraard veel meer maatschappelijk geëngageerde documentaires verschenen. Tenenkrommend maar zeer bewonderenswaardig zijn de koelbloedige PR-stunts van de Amerikaanse Yes Men in ‘Yes Men Fix The World’. De Yes Men zijn twee politieke activisten die werken volgens het principe van culture jamming, ofwel het actief verzet plegen tegen de huidige cultuur. De heren werken aan identiteitscorrectie door zich voor te doen als invloedrijke figuren en woordvoerders van belangrijke organisaties of bedrijven zoals de Wereldhandelsorganisatie, McDonald’s, Dow Chemical, ExxonMobil en het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting. Daarmee hebben ze inmiddels een flink aantal multinationals de stuipen op het lijf gejaagd en verschillende dagbladen, tv-zenders en radiostations volledig op het verkeerde been gezet. Een aanrader.

Om ziek van te worden
Wist je dat de leverancier van je biefstuk (de koe) haar korte leven doorbrengt in stress en ziekelijke misère, omdat wij vlees graag in de aanbieding kopen? En welke desastreuze gevolgen de economische belangen in de dieren- en voedingsindustrie hebben voor niet alleen de gezondheid van de dieren, maar ook voor die van jou? Na het bekijken van de horrordocumentaires ‘Food Inc.’ en ‘Earthlings’ springen de tranen je spontaan in de ogen. Vooral Earthlings is misselijkmakend voor dierenliefhebbers: in een uitgebreide studie naar dierenwinkels, puppy mills en asielen, de bio-industrie, de leer- en bonthandel, de sport- en entertainmentindustrie, maar ook de medische wereld en de wetenschap, gebruikt Earthlings verborgen camera’s. Met niet eerder vertoond beeldmateriaal brengt deze film de dagelijkse gang van zaken in beeld bij enkele van de grootste industrieën ter wereld die dieren exploiteren voor financieel gewin. En dat allemaal omdat wij daarvoor bereid zijn te betalen.
Minstens net zo spraakmakend is de documentaire ‘Supersize Me’, waarin documentairemaker Morgan Spurlock zichzelf aan een voedselexperiment onderwerpt: dertig dagen lang eet en drinkt hij drie keer per dag alleen producten van McDonald’s. Hij beperkt zijn beweging tot vijfduizend stappen per dag, het dagelijkse gemiddelde van een doorsnee Amerikaan. Wanneer hem door een McDonald’s medewerker wordt gevraagd of hij de supersize variant wil, moet hij dit van zichzelf accepteren. Dit experiment deed hij onder begeleiding van diverse gezondheidsspecialisten, die hem net over de helft van zijn onderzoeksperiode het vervolg van zijn experiment sterk afraadden vanwege de gezondheidsbedreigende problemen die hij in die korte tijd had weten te ontwikkelen. Maar Spurlock hield vol. Na dertig dagen was hij ruim elf kilo aangekomen, raakte verschillende keren depressief, kreeg diabetesklachten en problemen met zijn lever, cholesterol, spijsverteringssysteem en libido.

De goeroe ben je zelf
Half januari zond Holland Doc de documentaire ‘Kumaré’ uit, een film over ons innerlijk spiritueel leven en onze neiging het geluk buiten onszelf te zoeken. De film was nog even te zien op YouTube, maar is inmiddels verwijderd. Op kd.nl kun je de trailer zien van de film over Vikram Gandhi, een all American guy met Indiase roots die opgroeide in New Jersey, die besloot te onderzoeken wat een goeroe een goeroe maakt en wat je moet doen om volgelingen te krijgen. Hij laat zijn baard staan, zijn haar groeien, vertrekt een paar maanden naar India, spreekt met yogi’s en monniken, hult zich in rode gewaden en oefent ondertussen op zijn Bombay-accent. Thuisgekomen verandert hij zijn naam in Kumaré, laat zichzelf inboeken in diverse yogacentra in Arizona en verzint eigenhandig een paar Kumaré yoga-oefeningen, waaronder de zeer intensieve blauwe licht-meditatie. Tegen de volgelingen die hij krijgt, blijft hij benadrukken dat hij een illusie is, een droom, en dat de goeroe gewoon in jezelf zit. Zijn volgelingen zijn echter niet in staat door zijn geloofwaardige poppenkast heen te kijken en slikken zijn wijze woorden als zoete koek. Uiteindelijk trekt hij de stoute schoenen aan en vertelt hij hun dat hij niet is wie zij denken dat hij is. En dan nu écht. Ja, echt! Toch?
Minder film en wat meer documentaire is de Engelse BBC docu ‘Today I Died’, waarin ook de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel aan het woord komt. Hierin worden bijna-doodervaringen (BDE’s) nader bekeken en worden verschillende ervaringsdeskundigen geïnterviewd. Over hetzelfde onderwerp, maar dan van Nederlandse makelij, gaat de documentaire ‘Retourtje hiernamaals’.

Stop nooit met dromen
Je hoeft geen bekende documentairemaker met een dikke portemonnee of veel geldschieters te zijn om iets indrukwekkends te produceren. YouTube staat vol met korte filmpjes van onbekenden die iets te melden hebben. Hartverwarmend is het eenmansinitiatief van de Israëliër Ronny, die een PR-campagne start voor de burgers van Iran tijdens de eerste dreigingen van Iran om haar nucleaire wapens in te zetten tegen Israël. Hij begint in zijn filmpje met: ‘Aan het volk van Iran. Aan alle vaders, moeders, kinderen, broers en zussen. Voor een oorlog tussen ons moeten we eerst bang zijn van elkaar, we moeten elkaar haten. Ik ben niet bang voor jullie, ik haat jullie niet. Ik ken jullie niet eens. Geen enkele Iraniër heeft me ooit iets aangedaan. Ik heb eens een Iraniër ontmoet, in een museum in Parijs. Aardige vent.’ Via Facebook heeft hij afbeeldingen verspreid met daarop foto’s van gewone Israëlische burgers en de tekst ‘Iranians, we will never bomb your country. We love you.’ De afbeeldingen gingen de hele wereld rond. 48 uur later kwam het antwoord uit Iran: ‘We love you Israeli people. The Iranian people do not want any war with any country.’
En ten slotte een grote inspiratie voor ons allemaal: het korte filmpje ‘Everything is Incredible’, vertoond op diverse filmfestivals, over de gehandicapte Hondurese grijsaard Augustin, die in zijn jonge jaren geveld werd door polio en zijn droom om piloot te worden nooit zou kunnen verwezenlijken. Door zijn handicap is hij al vijftig jaar bezig met de bouw van zijn eigen helikopter, compleet vervaardigd uit fietsonderdelen, afval en zelfs onderdelen van de nieuwe rolstoel die hij van de overheid had gekregen. Het apparaat is meer een bewegend sculptuur dan een helikopter, maar Augustin is er van overtuigd dat hij er ooit nog eens mee zal kunnen vliegen. Eén ding word je maar al te duidelijk na het kijken van dit filmpje: stop nooit met dromen, ook al weet je dat ze niet echt zijn.

 

Maatschappij, wetenschap, economie en politiek

Bowling for Columbine (2002, Michael Moore)

 

Fahrenheit 9/11 (2004, Michael Moore)

 

Sicko (2007, Michael Moore)

 

An Inconvenient Truth (2006, Al Gore)

 

Zeitgeist The Movie (2007, Peter Joseph)

 

Zeitgeist deel 2 Addendum (2008, Peter Joseph)

 

Zeitgeist deel 3 Moving Forward (20011, Peter Joseph)

 

Yes Men Fix The World (2009, Andy Bichlbaum en Mike Bonanno)

 

The Corporation (2003, Joel Bakan)

 

Gezondheid, voeding en politiek

Supersize me (2004, Morgan Spurlock)

 

Food Inc. (2008, Robbert Kenner)

 

Earthlings (2005, Shaun Monson)

 

 

Aarde, wetenschap, milieu en verspilling

 

Garbage warrior (2007, Oliver Hodge)

 

Dive! (2009, Jeremy Seifert), trailer
www.divethefilm.com

 

Thrive (2011, Foster Gamble)

 

 

Spiritualiteit, wetenschap en psychologie

 

Kumaré (2011, Vikram Ghandi), trailer
www.kumaremovie.com

 

What The Bleep Do We Know!? (2004)

 

What the BLEEP – Down the Rabbit Hole (2007)
Recensie Filmtotaal
Recensie Skepsis

 

The Day I Died (2002, BBC documentaire)

 

Retourtje hiernamaals, (2012, Maasja Ooms & Ingrid Wender)

 

The Divided Brain (2011, RSA Animatie a.d.h.v. een lezing van psychiater en schrijver Iain McGilchrist)

 

 

Verbinding en mensen

 

Israël Loves Iran (2012, Ronny Edry)

 

We Found The Guru! (2012, NBC, Ben Aaron)

 

Virtual Choir, Eric Whitacre (2011, TED Talks)

 

Everything is Incredible (2011, Tyler Bastian, Trevor Hill en Tim Skousen)

 

Amerikaans georiënteerde website voor gratis documentaires: http://freedocumentaries.org/
Voor Nederlandse documentaires of Nederlands ondertitelde documentaires kijk je onder meer op http://docunet.nl/Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest