Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Seks hoeft niet leuk te zijn

/
/
/
778 Views

Tantra nodigt uit tot nieuwsgierigheid

Tantra gaat uit van het loslaten van het traditionele beeld van seksualiteit; ineens wordt veel meer mogelijk. Essentieel is dat je kan genieten van het verlangen zonder dat er iets moet. Als er niets moet, is er heel veel mogelijk…

Een van de meest voorkomende relatieproblemen in mijn praktijk en in veel seksuologische praktijken is het verschil in verlangen. De ene partner wil meer vrijen dan de andere en dit wordt als probleem ervaren. Interessant is dat vrijwel iedereen denkt dat de oplossing is om allebei weer evenveel zin te hebben en daaraan te gaan werken. En als dat dan niet lukt wordt de teleurstelling nog groter. Maar moet je allebei wel zin hebben?
Er is iets vreemds aan de hand met seks in onze westerse maatschappij. Op het moment dat alle voorlichting en media de nadruk leggen op het ideaalbeeld van samen verliefd, samen opgewonden en samen klaarkomen, wordt het steeds meer een beeld waaraan je moet voldoen. Natuurlijk is het fantastisch als het zo gaat, maar als het niet zo gaat en je moet hieraan voldoen, dan zul je je elke keer weer mislukt voelen. En omdat de meeste mensen niet van mislukken houden, ontstaat er steeds meer weerstand tegen intimiteit en seksualiteit. Zo ontstaat verschil in verlangen in relaties. Kan het ook anders?
Het kan interessant zijn om eerst eens voor jezelf te kijken hoe jij met een partner in bed ligt. Ben je iemand die doelgericht is, die het initiatief neemt en hoopt dat de ander daarop ingaat? Of ben je juist iemand die op de rand van het bed gaat liggen in de hoop dat je mag gaan slapen? De doelgerichte partner heeft de neiging te veel te willen, de op de rand liggende partner heeft de neiging te veel afstand te houden. Beide patronen kunnen elkaar versterken waardoor de intimiteit steeds minder wordt.
Tantrische seksualiteit biedt een alternatief. Als je het verlangen onderzoekt, kun je ontdekken dat verlangen niet per definitie bevredigd hoeft te worden, maar dat verlangen een prettige energie is die je in contact kan brengen met de ander zonder dwingend te zijn. Dan wordt het voor de ander ook veel makkelijker om in contact te blijven en zich niet terug te trekken. Kort samengevat: op het moment dat je niets moet van je partner, is het veel makkelijker om te genieten van zijn of haar opwinding. Dan wordt het ook makkelijker om open te staan voor contact met elkaar.

Orgasme
In tantra gaan we er vanuit dat wanneer je het traditionele ideaalbeeld van seksualiteit loslaat, er ineens veel meer mogelijk is. Tantra nodigt je uit om nieuwsgierig en open alles te onderzoeken wat in het hier en nu aanwezig is en van daaruit mogelijkheden bij elkaar te ontdekken. Dat betekent dat het niet noodzakelijk is om allebei opgewonden te zijn, of allebei een orgasme te kunnen hebben. De aandacht in tantra gaat primair naar het contact dat je samen hebt, ook in fysieke zin door gewoon samen te zijn. Vervolgens is het vanuit dit idee heel goed mogelijk dat je partner meebeweegt met jouw opwinding, zonder dat hij of zij zelf die opwinding ervaart, of andersom.
In tantra ligt de nadruk niet op het traditioneel orgasme of de zaadlozing. De uitnodiging in tantra is juist om daarvan af te zien, omdat dit maar een kortdurend genot is, omdat het doelgericht is en af en toe ook leidt tot meer afstand of in slaap vallen van (een van) de partner(s).
Op het moment dat de opwinding wat groter wordt, is juist de uitnodiging om daarin te ontspannen en te voelen dat er een soort extatisch gevoel kan ontstaan dat tegelijkertijd ook heel meditatief voelt. En ook opnieuw vooral met je aandacht gericht te zijn op de verbinding met je partner daarin. Ook als er gevoelens van verdriet of pijn opkomen, zijn deze welkom en kunnen ze helemaal aanwezig zijn in het contact. Vrijen wordt dan letterlijk de liefde bedrijven, de liefde staat dan centraal. Het genieten mag er ook zijn, seks mag leuk zijn, maar het moet niet. Als het ook (even) niet leuk mag zijn, ontstaat er veel meer ruimte om daarin samen te zijn.

Extase
Tantra biedt ook rituelen die heel intiem en extatisch kunnen zijn, zonder dat direct genitaal contact nodig is. Dat biedt mogelijkheden voor stellen waar een partner fysieke pijnklachten heeft of waar genitaal contact in emotionele zin te pijnlijk geworden is. Ook als een van de partners niet snel opgewonden wordt, zijn tantrische rituelen een hele mooie manier om toch intimiteit en extase te kunnen beleven. Tantrische ademtechnieken zoals de inner flute (zie kader) kunnen een dergelijk extatisch gevoel oproepen zonder dat er sprake is van een erectie of genitale opwinding. Zonder dat er iets moet.
Tantrisch vrijen vraagt wel enige training. Het patroon van uitreiken en terughouden, van moeten naar niet willen en van zin of geen zin, kan vrij sterk zijn. Ook kan de neiging groot zijn om toch weer aan het werk te gaan. Het is interessant om in intiem contact heel precies te voelen waar die neiging om aan het werk te gaan ontstaat. Ik zie dat al wanneer ik een workshop geef en mensen uitnodig om elkaars schouders te gaan masseren. Meestal gaan ze gelijk aan het werk, en als ze dan worden uitgenodigd om eerst even de handen gewoon stil te leggen en te voelen wat de ander nodig heeft, geeft dat al een diep inzicht in je patronen en neigingen. Hetzelfde geldt in het vrijen. Neem eens tijd om stil te liggen, je verlangen te voelen zonder nog iets te doen. Daar kan dan contact ontstaan dat diepgaander is dan een wilde vrijpartij, maar dat ook kwetsbaar en spannend is. Dan wordt seks een vorm van meditatie die tegelijkertijd extatisch kan zijn.

____________________

Oefening: inner flute
Een oefening waardoor je een gevoel krijgt van diepe liefde en verbondenheid is de inner flute. Via ademhalingsoefeningen en bekkenbewegingen wek je seksuele energie op, in eerste instantie bij jezelf, daarna ook eventueel bij een partner. Als de energie sterker wordt, ontspan je je zonder iets te doen. De seksuele energie kan dan door je hele lijf gaan stromen en een gevoel van diepe liefde en verbondenheid geven, zowel bij jezelf als bij een eventuele partner.

Ga in meditatiehouding zitten, leg een hand op je geslacht en beweeg bij de inademing met je andere hand van je geslacht naar je kruin en weer terug bij de uitademing. Bij de inademing beweeg je tegelijkertijd je bekken naar achteren en trek je je bekkenbodemspier (tussen je geslacht en de anus) samen. Dat laat je weer los bij de uitademing. Adem door je mond, iets sneller en dieper dan normaal.
Doe dit bijvoorbeeld tien tot twintig minuten, ontspan dan helemaal en ervaar open en nieuwsgierig wat er in je gebeurt.
Wanneer je deze oefening met een partner doet, doe je deze eerst bij jezelf, terwijl je op korte afstand van elkaar zit. Vervolgens open je je ogen, kijk je elkaar aan en stem je de beweging op elkaar af. Doe dat ongeveer tien minuten en vervolgens kun je dichter bij elkaar gaan zitten, bijvoorbeeld in de zittende schaar (een been van jezelf over een been van je partner, je andere been over het andere been van je partner, bekken tegen bekken). Je blijft iets dieper en sneller ademen en je beweegt allebei je bekken en stemt dit op elkaar af.  Als je vervolgens meer wilt ontspannen, is de liggende schaarhouding een heerlijke ontspannen houding. Je laat je allebei achterover zakken en ligt nog steeds met de bekkens tegen elkaar aan.
Je rond altijd af door vijf tot tien minuten niets te doen en te ontspannen in de aanraking met elkaar.

_______________

6 tips voor tantrische seks

1. Als je voelt tijdens het liefdesspel dat je aan het ‘werk’ gaat, stop dan, neem tijd om te voelen en te delen wat er in jullie omgaat.

2. Als je voelt dat de opwinding het overneemt, stop en ontspan en laat de extase door je hele lijf stromen.

3. Als je ‘geen zin’ in seks hebt, onderzoek dan waarin je precies geen zin hebt en waarin je wél zin hebt. Ga ook op ontdekkingstocht naar al die mogelijkheden in intimiteit die je in contact brengen, ook al is het misschien in eerste instantie niet altijd leuk.

4. Durf alle gevoelens toe te laten zonder ze gelijk uit te leven. Ervaar dat je het zelf kunt dragen, zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen zonder de ander ‘nodig te hebben’.

5. Wees in contact met het uit contact zijn van je partner, dan is er toch contact.

6. Verandering komt door oefening: train jezelf tot tantrist.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest