Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Witlofsalade met maïs

/
/
/
770 Views

In Nederland is maïs geen veel gegeten groente. Althans, dat dénken we. Ondertussen zit het in verschillende gedaantes juist verborgen in de meest uiteenlopende dagelijkse voedingsmiddelen. Even opletten…

Maïs is een Midden-Amerikaanse graansoort die door Columbus meegenomen werd naar Europa. Sindsdien is de populariteit van het gewas alleen maar toegenomen. Redenen hiervoor zijn de door subsidies relatief overvloedige maïsteelt en de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers. Het goedkoop te telen gewas is inmiddels zo genetisch gemanipuleerd, dat het resistent is gemaakt tegen de meeste gewasziektes. Dat is prachtig voor leverancier Monsanto en de telers, maar er komen steeds meer onderzoeksresultaten bovendrijven die bewijzen dat je gezondheid daarvan hard achteruit holt. ‘Gelukkig eet ik niet zoveel maïs’, zul je denken, maar je vindt het, in verschillende gedaanten, werkelijk óveral in terug. Uit cijfers blijkt dat naar schatting een kwart van alle voedingsmiddelen in de supermarkt (gemanipuleerde) maïsderivaten bevat. Het vormt een goedkoop bijvoeralternatief voor de vleesindustrie, het wordt gebruikt om vloeistoffen te binden en etenswaren te zoeten. Maïskiemolie zit vooral in gebak en koekjes, en maïs is voor sommige bierbrouwerijen een goedkope vervanging van gerstemout.
Maar vooral de glucose-fructosesiroop is berucht. De uit maïs gewonnen zoetstof is goedkoop, smaakt zoeter dan sacharose of glucose en kan langer bewaard worden. Je vindt het terug in frisdranken, ‘gezonde’ vruchtensappen, ijsjes, snoep, verpakte soepen, dressings, babyvoeding, bakvetten, bakkerijproducten, chocolade, chips, groenten en fruit in blik, gecondenseerde melk, ketchup, wijn, dieetproducten, vlees… De lijst is lang. De fructose in glucose-fructosestroop bevat geen enzymen en geen vitamines of mineralen, met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel voordurend piekt. Het vermindert de werking van insuline, wat kan leiden tot diabetes type 2. Bovendien remt het de opname van mineralen zoals magnesium, koper en chromium. Fructose leidt tot hoge cholesterol en het verzwakt de werking van het immuunsysteem. Bepakt met deze kennis krijg je al snel de neiging om maïs dan maar helemaal te vermijden. Maar dat is jammer.
Voordat de mens aan het gewas ging sleutelen was maïs een groente rijk aan antioxidanten die ons juist beschermen tegen degeneratieve ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. De carotenoïden bètacaroteen (oranje kleurstof), luteïne (geel) en zeaxanthine (eveneens oranje) die vooral in gele maïs te vinden zijn, vangen de vrije radicalen in ons lichaam af en versterken ons immuunsysteem.
Maïs bevat ook vezels die, zoals uit onderzoek is gebleken, de groei van vriendelijke bacteriën in de darmen bevordert. Daarnaast zitten er diverse B-vitaminen, vitamine C, foliumzuur en eiwitten in die tezamen zorgen voor een langzame opname van de koolhydraten in maïs. De Azteken en Maya’s die maïs dagelijks in verse, gedroogde en gemalen vorm consumeerden, hadden het dus nog niet zo slecht bekeken.
Doe je vooral tegoed aan veel verse maïs, maar zorg ervoor dat het biologisch is en GMO-vrij. En lees de komende week eens de etiketten van de voedingsmiddelen die je bij de supermarkt haalt. Je zult verbaasd staan hoeveel maïs je al hebt gegeten.

 

Witlofsalade met maïs, augurk, oude kaas, appel, rozijnen en romige honingmosterddressing

Ingrediënten 3 personen (biologisch):
4 stronkjes witlof, gewassen en gesneden
225 gr ongezwavelde rozijnen (Blue Thompson)
1 appel (zoetzuur), in stukjes
2 verse suikermaïskolven of 1 klein potje zoete maïs (360 gr)
6 middelgrote augurken, in stukjes
200 gr oude kaas (bij voorkeur rauwmelkse), in stukjes
200 gr rauwe cashewnoten, eventueel licht geroosterd

Voor de dressing:
2 eetlepels grove mosterd
2 eetlepels appelcider azijn
2 eetlepels extra virgin olijfolie
1 eetlepel rauwe honing
1 eetlepel mayonaise (meest smakelijke is de friszure mayonaise van Ton’s Bio Mayo)
Toevoegen naar smaak: peper en Keltisch zeezout

Bereiding:
Meng de ingrediënten in een saladeschaal. Meng in een kommetje de bestanddelen van de dressing en giet deze over de salade. Eet smakelijk!

Recepten uit eerdere edities vind je hier.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest