Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tjokvol leven

/
/
/
537 Views

Zelf rauwmelkse yoghurt maken

Van elke hap ‘dood’ voedsel sterven we zelf een beetje. Levend eten is dus van levensbelang. In dat kader kunnen we bij rauwmelkse yoghurt best spreken van een overbevolking. Zelf yoghurt maken is een fluitje van een cent. Het enige dat je hoeft te doen, is de bacteriën aan het werk te zetten.

De Canadese tandarts Weston A.Price (1870-1948) had het begin vorige eeuw al in de gaten. Uit zijn onderzoek naar de invloed van voedingsmiddelen op het gebit en de gezondheid van natuurvolken bleek dat westerse bewerkte voeding voor tandbederf zorgt en dat van natuurvoeding geen (tand)arts rijk wordt. Hoewel hun voedingspatronen wezenlijk van elkaar verschilden, waren de overeenkomsten duidelijk: de natuurvolkeren aten alleen onbewerkte, levende, mineraalrijke voeding. En dit haalden ze hoofdzakelijk uit orgaanvlees, vis en rauwe melkproducten. Price ontdekte dat zij daardoor minimaal tien keer zoveel vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) binnenkregen dan de gemiddelde westerling uit zijn tijd.
Nieuwe veehouderijmethoden en het gebruik van antibiotica vergrootten de kans dat rauwe melk ziekmakende bacteriën bevatte. De noodzaak om bacteriën door verhitting te doden werd groter. Gepasteuriseerde melk bevat door verhitting echter weinig tot geen bacteriën en enzymen van rauwe melk en is eigenlijk, zoals veel van ons bewerkte eten, een ‘dode’ substantie. Maar wanneer een koe  ziektevrij is, geen preventief antibioticum krijgt, voornamelijk (vers) gras eet en onder hygiënische omstandigheden gemolken wordt, zijn er nauwelijks bezwaren. Daarvoor moet je wel bij de biologische boer zijn. Melk rechtstreeks van de koe is rijk van smaak, heeft een dikke laag room en is bij uitstek geschikt voor het maken van heerlijke volle, levende yoghurt.

Eén miljard bacteriën
Melk werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer te kunnen bewaren. Door het fermentatieproces vermenigvuldigen de toegevoegde bacteriën zich en zetten, met behulp van de aanwezige enzymen in onverhitte melk, de melksuiker of lactose om in melkzuur. Dat is de reden dat mensen met een lactose-allergie vaak wel tegen rauwe gefermenteerde melkproducten kunnen.
‘Yoghurt’ komt uit het Turks en het oude Assyrische woord voor yoghurt, ‘lebeney’, betekent ‘leven’. Tegenwoordig noemt men de bacterieculturen die in yoghurt voorkomen ‘probiotica’, dat ‘voor leven’ betekent. Yoghurt is dus levend voedsel. Niet verwonderlijk als je weet dat versgemaakte yoghurt zo’n één miljard bacteriën per gram bevat. En daardoor een positief effect heeft op onze gezondheid:

  • lactobacillus acidophilus heeft een gunstige invloed op de spijsvertering. Onderzoeken wijzen uit dat het cholesterolverlagend werkt.
  • bifidobacteria (bifidus) stimuleert het immuunsysteem, helpt tegen spijsverteringsproblemen en zorgt voor gezonde darmen.
  • lactobacillus casei bevordert een gezonde balans in de darmbacteriën. Het gaat de groei van ziekteverwekkende micro-organismen tegen, verlicht constipatie en remt de groei van tumoren.
  • lactobacillus wordt gebruikt als behandeling tegen levensbedreigende diarree en staat bekend om het positieve effect op schimmels als spruw.

Yoghurt gaat ontstekingen tegen en helpt tegen immuun-gerelateerde ziekten die vaak een oorsprong hebben in onze darmen. Elke hap yoghurt schenkt je dus volop leven. Reden te meer om eens op zoek te gaan naar een adresje bij jou in de buurt voor rauwe melk om zelf yoghurt te kunnen maken. Laat die bacteriën het werk voor je doen en profiteer er zonder gêne van.

Ingrediënten:
1 liter rauwe melk (alternatief: biologische gepasteuriseerde volle melk)
3 eetlepels biologische volle yoghurt met melkculturen/probiotica (bijvoorbeeld Weerribben Griekse yoghurt)
Glazen pot met deksel

Bereidingswijze:
Verhit met behulp van een kookthermometer de melk tot 41 graden Celsius. Giet de melk in de pot en voeg al roerend de yoghurt toe. Sluit de pot af, wikkel deze in handdoeken of kranten en plaats de pot in een (bij voorkeur voorverwarmde) koelbox. Heb je geen koelbox, gebruik dan een kartonnen doos met kranten, dekens of handdoeken zodat de melk zo lang mogelijk op dezelfde temperatuur blijft. Sluit de koelbox af en laat deze 8 tot 12 uur met rust. Haal daarna de pot eruit en plaats deze, zonder te schudden, open te maken of roeren direct in de koelkast. Na enkele uren heeft de zelfgemaakte yoghurt een wat lobbige structuur en een zachtzure smaak. Om weer opnieuw yoghurt te maken herhaal je de procedure met 3 eetlepels van de zojuist gemaakte yoghurt. Dit kun je zo’n tien keer doen zonder dat het zijn kracht verliest, daarna gebruik je weer de yoghurt uit de winkel als starter. De yoghurt is zo’n 1 tot 1,5 week houdbaar in de koelkast.

Klik hier voor meer informatie over het boek van Weston A. Price, Voeding en fysieke degeneratie (recent in het Nederlands uitgegeven).