Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Onelegante armeluiskost wint aan populairiteit

/
/
/
205 Views

Rauwe bietensalade met venkel, appel en geitenkaas

Bieten. Een onelegant woord voor een dito knol. Sommigen noemen ze kroten, en ook van de Latijnse soortnaam ‘Beta Vulgaris’ wordt het niet beter. En toch zijn ze hip gezondheidsvoedsel aan het worden.

Vroeger werd de biet armeluiskost genoemd, omdat deze goed in verarmde grond geteeld kon worden. Een rode biet krijg je ook wel na zware inspanning en wanneer al je pogingen falen ga je ‘de bietenbrug op’. Kortom: bieten zijn onelegant.
Bieten zijn net als spruitjes. Je bent een liefhebber of je past ervoor. De liefhebbers zijn meestal degenen die zich hebben verdiept in gezonde voeding, getuige ook het feit dat bieten steeds vaker als specialiteit op de menukaart in biorestaurants prijken.
Waarvoor wordt de biet geprezen? Om te beginnen helpt de rode kleurstof betaïne bij de grote schoonmaak van je lever. Ze zijn goed voor je uithoudingsvermogen en werken tegen ontstekingen. Ze peppen je humeur op door het bevorderen van de seratonineproductie in je lichaam. Ze bevatten onder meer vitamine C, ijzer, kalium, calcium, fosfor, foliumzuur, magnesium, mangaan en verschillende B-vitamines. Je immuunsysteem knapt ervan op, ze helpen je cellen aan meer zuurstof en zorgen voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen. Ze verlagen je bloeddruk. Het hoge nitraatgehalte in bieten, zo blijkt uit onderzoek, doet dit net zo effectief als farmaceutische bloeddrukverlagers.

Schadelijk?
Maar elk voordeel ‘heb’ zo z’n nadeel. Te veel nitraat is ongezond. Nitraat (NO3) is een natuurlijke stof en wordt samen met nitriet doorgaans aan vleeswaren toegevoegd als conserveringsmiddel. Nitraten komen voor in groenten en fruit en spelen een belangrijke rol in de stikstofcyclus. Planten gebruiken nitraat uit de bodem als minerale stikstofbron om eiwitten aan te maken die zijn benodigd voor de groei. Ook ons lichaam maakt nitraten aan voor bijvoorbeeld het verwijden van de bloedvaten na lichamelijke inspanning. Ons lichaam zet een kleine hoeveelheid nitraat echter om in nitriet. Dat kan, vooral in de vorm van nitrosamines, in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Extra vitamine C steekt hier een stokje voor: het zet de nitrosamines om in onschadelijke verbindingen. Maar zoals gewoonlijk is het beter het totaalplaatje te bekijken dan de som der delen omdat Moeder Natuur doorgaans zelf al voor een oplossing zorgt: de biet zit bomvol vitamine C.
Een ander nadeel, vindt men, is dat bieten het hoogste suikergehalte van alle groenten bevatten. Maar omdat de andere voedingsstoffen in bieten juist een sterke stijging in de bloedsuikerspiegel voorkomen, kunnen we de groente zonder veel gewetenswroeging eten. Helemaal als je weet dat bieten, in de vorm van bietensap, in diverse therapieën zelfs wordt gepromoot als kankerbestrijdend.
Rond deze tijd kunnen we de eerste jonge bietjes uit de koude grond trekken. Deze vroege bieten zijn zoet en knapperig zonder de typische grondsmaak en zijn daarom uitstekend geschikt om rauw in een salade te verwerken.

Rauwe bietensalade met venkel, appel en geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen (uiteraard biologisch)

3 tot 4 middelgrote bieten
250 gram zachte geitenkaas met honing, verbrokkeld
150 gram rucola
1 kleine venkelknol, in dunne plakjes
1 appel, in stukjes
2 eetlepels kappertjes
1 à 2 bosuitjes, in kleine ringetjes
Zwarte olijven
Handje noten naar keuze (walnoten, amandelen, pecannoten, pijnboompitten of pistachenoten – of tegelijk)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels versgeperst citroensap (of appelciderazijn)
2 theelepels zout
1 theelepel zwarte peper

Voor omnivoren: bak een paar plakjes rauwe ham en leg deze bovenop de salade.

Bereidingswijze
Schil de bieten en bewerk ze met de spiral slicer (zie hieronder) tot lange spaghettikrullen. Doe de krullen in een diep bord, giet de olijfolie en citroensap erover en voeg zout en peper toe. Laat dit een kwartier staan terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt. Doe de rucola, venkel, geitenkaas, kappertjes, bosuitjes en de olijven in de saladeschaal. Voeg dan de bieten toe, inclusief het vocht. Mix het geheel door elkaar en strooi er als laatste de noten over. Eet smakelijk!

Meer info over de spiral slicer: http://rawfoodsuperfood.com/spiral-slicer-spirooli-unieke-groente-en-fruit-rasp.html.
Wat zit er in rode bieten: http://www.paradijsvogel.nl/rodebieten.htm.

Hoe zit het met nitraten en nitrieten? http://www.milieu-en-gezondheid.be/rapporten/nitraten%20en%20nitrieten.pdf.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest