Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Boerenkoolsalade met venkel: dit jaar geen griepprik

/
/
/
666 Views

Boerenkool maakt onmiskenbaar deel uit van ons (winterse) Nederlandse gedachtegoed. Bij deze groente doemen – dankzij de Unox rookworstreclames – direct levendige beelden van dampende stamppotten met rookworst en jus op, maar een boerenkoolsalade is niet het eerste waar je aan denkt.

Salade van boerenkool? Ja, rauw gegeten vormt deze rijke seizoensgroente een bijzondere maaltijd. Niet alleen vanwege de smaakcombinatie, maar ook vanwege de hoge voedingswaarde en de overwegend antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de kool. En ook van de overige ingrediënten in dit recept. Geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar.

Najaarsboerenkoolsalade met venkel, sinaasappel en kalamata olijven

Ingrediënten
1 medium bos boerenkool
3 eetlepels vers geperst citroensap
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel verse geraspte sinaasappelschil
1/2 theelepel Keltisch zeezout
1/4 theelepel nootmuskaat
Snufje zwarte peper
Een medium venkelknol, dun geschaafd
2 kleine sinaasappels, geschild en de partjes in stukjes
10 zwarte (Kalamata) olijven

Bereiding
Ontdoe de gekrulde koolbladeren van de stronken. Scheur of snijd de bladeren in hapklare grootte en doe deze in een grote schaal. Voeg het citroensap, de olijfolie, geraspte sinaasappelschil, zout, peper en nootmuskaat toe en masseer de kool met beide handen stevig totdat de bladeren goed zacht zijn en er licht gekookt uitzien (meestal in drie tot vier minuten). Om de kool nog wat zachter te laten worden, zou je de groente ook nog even een half uurtje kunnen laten staan.

Mix daarna de venkel, sinaasappel en olijven door de boerenkool en strooi er bijvoorbeeld pijnboompitten of gepelde pistachenoten over.

Waarom?
De invloed van vitamine C op ons immuunsysteem is bekend. Over de rol van de sinaasappel in dit gerecht hoeven we het dan ook niet te hebben. Wel over de boerenkool. Deze prachtige groente komt van oorsprong uit de oostelijke mediterrane regio en nog verder oostwaarts. Volgens overlevering siert deze groente al bijna vierduizend jaar onze dis. De kool kan eigenlijk het hele jaar gekweekt en gegeten worden, maar we vinden het vooral in de winkel als de vorst zich aandient. Erg jammer, want kijken we naar de voedingswaarde dan staat boerenkool nog boven broccoli, dat al zo’n uitstekende reputatie geniet. Het bevat verschillende antioxidanten die, inderdaad, bacteriën en virussen te lijf gaan, maar ook zelfs kankercellen. Daarnaast bevat de kool grote hoeveelheden vitamines waaronder K, dat helpt bij ontstekingsgerelateerde problemen. Je moet even wat overwinnen, maar elke dag een glas boerenkoolsap zou een hoop gezondheidsproblemen kunnen verlichten. De vitamine A in de groente wordt overigens beter in je lichaam opgenomen wanneer je er (een goede kwaliteit) vet bij eet. De combinatie boerenkool en extra vierge olijfolie is daarom een hele goede.

Een andere krachtige ontstekings- en kankerremmende groente is venkel. De ongekookte knol heeft een uitgesproken anijssmaak door de stof anethol, die de groente ook haar bijzondere eigenschappen geeft. Venkel is bovendien een overvloedige bron van mineralen als kalium, natrium, calcium en fosfor.

De Kalamata olijf wordt beschouwd als de kaviaar onder de olijven, vooral vanwege de kwaliteit. Het grote verschil tussen groene en zwarte olijven is echter de rijpheid. Doordat de zwarte olijf tijd gegund wordt om aan de tak te rijpen, is de voedingswaarde vele malen hoger dan die van groene olijven. In het bijzonder de zwarte variant heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen door een stofje dat polyfenol heet. Ook deze stof werkt ontstekingsremmend.

En ten slotte is ook nootmuskaat antibacterieel. Het is vooral effectief tegen bepaalde varianten van de gevreesde E.coli-bacterie.

Nu de klok weer een uur achteruit gaat en veel mensen bevattelijk worden voor rondwarende bacteriën en virussen, is het geen gek idee om het aandeel immuunversterkende, bacterie- en virusremmende voeding te verhogen in je dagelijkse eetpatroon. Dan kun je met een gerust hart bedanken voor die totaal overbodige jaarlijkse griepprik.

Zie: http://player.omroep.nl/?aflID=11728757.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest