Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ontmasker jouw innerlijk (spiritueel) roofdier…

/
/
/
240 Views

In de media zingt de laatste jaren veel verontwaardiging rond over de rooms-katholieke kerk, waar al die kindertjes – voornamelijk jongetjes – seksueel werden/worden misbruikt. De verontwaardiging is terecht, de verbazing niet. Vergeten dus, dat seksualiteit en spiritualiteit uit dezelfde hersenkwab komen? Dat Kundalini-energie ook seksuele energie is?  Dat het orgasme niet voor niets ‘de kleine dood’ wordt genoemd? 

Door Marisca van der Burgh

Even verdwijnt het ego, even ga je op in het universum, is het dualisme verdwenen, een staat van verlichting van 2 minuten….  Zelfs de hagedis in ons brein kent extase en hij is er verslaafd aan…

Vind je het raar dat die geestelijken daar ook naar verlangen? Niet gedacht hè, dat de hele dag spirituele mantra’s herhalen je ook zouden kunnen opwinden. Ja hoor, het kan. Het gebeurt zelfs altijd, vaak onopgemerkt. Wie die energie opwekt zal de draak op zeker moment in de ogen moeten zien. Wie daar niet goed op voorbereid is, of nog rondloopt met onverwerkt leed dat zelf ooit is ondergaan gaat mogelijk in de fout en pakt het eerste het beste weerloze wezentje op zijn of haar pad. En maakt dat wezentje tot slachtoffer.

Ook ik ging een tiental jaar geleden in de fout binnen de context van trancebegeleiding en holotropic breathwork. Tijdens een weekend gebeurde er iets tijdens een trance waar een van de muzikanten in het team een keer als deelnemer aan meedeed. In mijn rol als trance-inductor werd ik zijn projectiefiguur. De seksuele aantrekkingskracht was zo overweldigend dat ik het niet herkende. In de verwarring van rollen zag ik alleen de collega, niet de weerloze. Dus ik ging net zo hard als hij voor de bijl, tot ik door de rest van het team tot de orde werd geroepen. Wat ik toen geleerd heb, is dat er een zeer dun lijntje is tussen een healer en een roofdier. Een pijnlijke les die ik nog steeds voel. Het weerhoudt me tegenwoordig niet meer om mijn werk te doen, maar een gepaste terughoudendheid blijft me bij. Dit omdat ik weet dat mijn eigen jonge traumatisering op dit gebied mij extra kwetsbaar hiervoor maakt. Wat ik toen nog moest leren is dat seks, drugs en rock & roll verband houden met dezelfde drive in ons om geestelijk te groeien, in sommige oosterse tradities kundalini genoemd (zie mijn artikel in het februarinummer). We hebben het allemaal potentieel in ons: geweld, uit de band springen, krankzinnigheid, volledige losgeslagenheid. The dark side of the soul. Kali. De godin van dood en leven, van creatie en vernietiger van illusies. Oh jee, maar we gingen toch verlicht worden, en lichtbrengers in de duistere en harde wereld zijn, wat nu dan weer?

Geprojecteerde god

Er is in het post-christelijke westen een keihard oordeel over mensen die ergens aan verslaafd zijn of die in de handen van drugs vallen. Buiten dat dit vaak een escape is uit de pijn van de ondraaglijke leegte van het bestaan, fysiek en emotioneel, is het ook een teken van verlangen. Verlangen naar goddelijke extase, de eenheidsbeleving, een onophoudelijk getransformeerd orgasme, orgasme 2.0.  Wat hadden die oude Grieken en Romeinen dan een realiteitszin, toen ze Neptunus en Poseidon vereerden.  De kerstening moest daar wel een eind aan maken. Zoveel heidense groteske liederlijkheid moest wel worden ontkend en onderdrukt…Vooral onderdrukt. En kijk eens aan wat we allemaal nodig hebben aan therapieën en tantracursussen, om hier weer een beetje balans in te brengen.  Kijk eens aan wat een ravage in de kerk en de levens van vele kerkleden.

Daarom past het ons beter om verslaafden te respecteren en te begeleiden, in volledig bewustzijn van hun kwetsbaarheid, zonder op hen neer te zien, en de foute priesters niet alleen maar te straffen maar ze opnieuw terug naar school te sturen. Niet naar het seminarie, want daar leren ze het niet.

Eerst maar eens het celibaat afschaffen. Niet meer van deze tijd. Gewoon een gezonde seksuele relatie hebben met een partner. Daarnaast en binnen die relatie kan met deze seksuele energie gewerkt worden, ook om spiritueel te groeien en deze energie in alle lagen van het zijn te ervaren. Alle rimpels en  hobbels binnen een menselijke relatie doorleven, is vormend voor de mens, ook voor de geestelijke. Je kunt wat mij betreft op je kop gaan staan, maar een virtuele relatie met een geprojecteerde god gaat dat toch echt niet vervangen, ook al beweert de kerk al eeuwen dat dit wel kan. Not!

Vervolgens zou men maar eens wat op leentjebuur uit moeten gaan bij het Tibetaanse tantrische boeddhisme. Onder andere daar kun je leren hoe je deze hagedissenkracht kunt transformeren, naar iets dat jou verder brengt richting het transcendente bewustzijn. Dan kom je Kali tegen, Shakti, de allesdoorbrander, de kundalini, de energie die jouw creativiteit en goddelijke natuur doet groeien.   Door deze transformatie ontstaat echte compassie, een ego-overstijgende allesomvattende liefde. Deze energie leren hanteren zou eigenlijk in een heropvoedingprogramma moeten zitten, bijvoorbeeld in TBR/TBS klinieken.

Neocortex

Want er is een verband in ons hagedissenbrein tussen seksueel genoegen, de bliss van heroïne of andere chemische gelukshormoon-opwekkers en het genoegen van een serie-zedendelictenpleger na zijn daad. Wat dacht je van een serie-zedenmoordenaar?  Daar komt wel meer bij kijken, zoals een gebrekkige gewetensfunctie, een ernstige persoonlijkheidsstoornis en een gebrek aan empathie. Dit zijn zeer complexe zaken. Maar in de grond is er een verband. Daarom is het ronduit gevaarlijk om te geloven dat jij ver van dat innerlijke roofdier verwijderd bent. Het doen van wat geestelijke oefeningen is niet genoeg. Dit brein hebben wij allemaal, jij ook. Het gaat erom je er bewust van te zijn en ermee te leren omgaan. Dan pas kan zinloos geweld en misbruik van weerlozen worden voorkomen.

Onze hersens bestaan uit drie lagen: dat hagedissenbrein (het oudste deel, hersenstam en kleine hersenen) het emotionele lymbische deel in de middenlaag en de neocortex, achter ons voorhoofd. Dit hogere deel is verantwoordelijk voor onze ethische afwegingen. Empathie is een combinatie van emotioneel brein en neocortex. Wie werkelijk in staat wil zijn om zijn dierlijke aard in de hand te houden, zal het dier in zichzelf eerst moeten liefhebben. Om er vervolgens mee te leren spelen en het te temmen.  Het is ook het deel wat je onze onderbuik kunt noemen. Het directe gevoel wat je hebt als je iets of iemand ontmoet. Instinct is een nuttig deel van ons bewustzijn. Wie dit onderdrukt kan de driekoppige draak ontmoeten, die het dan van je overneemt. Een kracht die je niet aankunt. Beter deze draak te leren temmen, niet doden, zoals in de christelijke versie van St.Joris en de draak.

Het gaat allemaal om de pijnappelklier en (hersen)hormonen zoals phenyl-ethalymine, een stof die vrijkomt tijdens seksuele activiteit, een stof die vergelijkbaar is met dopamine of adrenaline.
Deze stoffen verscherpen zintuiglijke waarneming en sensaties en kunnen bij piekervaringen de volledige verlichtingsgevoelens, eenheidsgevoelens en dergelijke veroorzaken.
Gewone chocolade bevat per kilo tot 660 gram phenyl-ethylamine.  Waarom denk je dat chocolade voor velen zo verslavend is?

Geschoold

Er is onderzocht dat ieder weldenkend mens in staat is tot geweld tegen een ander. Een beroemd onderzoek onder psychologiestudenten in 1971, ultrageheim in de kelders van de Stanford University http://nl.wikipedia.org/wiki/Stanford-gevangenisexperiment , deed tot hun eigen schrik door psychologische druk hen even ver brengen, tot het pijnigen van medestudenten, als de soldaten in oorlogssituaties soms doen.  Er is een film over gemaakt: “Das Experiment”.

Onder andere in de Jungiaanse analytische benadering van de mens wordt hiermee gewerkt en rekening mee gehouden. Er is geen oordeel over de donkere kant van de ziel, integendeel. Er is aanmoediging om die kant te verwelkomen. Wanneer zij er mag zijn en je haar de ruimte geeft door bijvoorbeeld je dromen op te schrijven en er mee te werken in een groep. Dit is een van de vele methoden om de Kali-kracht in ons leven te reguleren. Waar het om gaat, is dat je de eigen (seksueel geladen) agressieve fantasieën voortkomend uit je ‘hagedissenbrein’ niet onderdrukt, maar er laat zijn. Ze intern verwelkomt en als zodanig intern laat uitrazen. Daarnaast zijn er krachtige Chi-Kung technieken voor mannen en vrouwen zoals je die kunt leren binnen de Healing Tao, uitstekend aan te leren en naar mijn eigen ervaring de meest doeltreffende manier om deze energie te hanteren.

Bij tantra heb ik een kleine voorzichtigheid. Zoek goed geschoolde begeleiders, met grote kennis van de techniek uit de traditie en goedonderbouwde veilige leraren, die ook geschoold zijn in klinische psychologie, mensen die de valkuilen kennen en veel ervaring hebben.

Belangrijke adressen: www.healingtao.nl ; www.jungiaansinstituut.nl ; Tantra: http://www.sahajayoginicinta.nl/keuzewijzer.htm. Over “Das Experiment”: http://nl.wikipedia.org/wiki/Das_Experiment en: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stanford-gevangenisexperiment. Een zeer aanbevelenswaardig boek in dit verband:  Met alle geweld, door Hans Achterhuis, uitgeverij. Lemniscaat, Rotterdam 2008.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest