Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Observeer jezelf

/
/
/
232 Views

Spiritualiteit is het leukste wat er is. Vind ik. Het gaat over van alles, zo niet álles. Boeiende ideeën, interessante vergezichten, modellen en verheven gedachten die de wereld en de mens verklaren. Oh, oh, oh, wat leuk en verrijkend allemaal. Puur genieten.

En dan het wroeten in mezelf niet te vergeten. Voor degenen om me heen heb ik zo ook nog wel wat tekst. Héérlijk zo’n kennis-kerstboom vol concepten en gedachten. Spiritualiteit houdt de geest lekker bezig en het is nooit af.
Mijn persoonlijkheid loves it. Deze is een echt ‘zwelgje’ als het om de machinaties van het leven en de spiegels van de geest gaat.
Maar gaat spiritualiteit daar wel ‘bottom-line’ over? Het gaat toch om de Spirit, vandaar het woord spiritualiteit? Om het vinden van de weg naar je oorsprong en je verhouding tot dat Spirit-bewustzijn?

Oh ja, dat is waar ook.
Het gaat om het betreden en aflopen van deze weg die voor ieder uniek is en naar eenzelfde punt leidt, al zijn er veel verschillende namen en aanduidingen voor. Centraal op die weg staat dan het ont-dekken, het vergroten van je bewuste zijn of bewustzijn.

Observatie is een van de krachtigste voortbewegingsmechanismen op deze weg. Jezelf observeren. Het liefst zo neutraal en objectief mogelijk.

Wat doe ik precies in verschillende situaties? Al vragend ga je jezelf observeren. Waarom doe ik wat ik deed (of nog doe)? Wat voor neigingen neem ik waar? Waar komen die vandaan? Hoe werken ze uit? Waarvoor ben ik beng? Hoe werken angsten door in mijn leven?

Het zijn vragen die je leven kunnen veranderen, mits je ze maar steeds blijft stellen. Want het eerste antwoord hoeft niet direct het enige juiste te zijn. Een kritische houding naar je eigen bedenksels en verklaringen hoort erbij.

Het vergt enige oefening, maar in de loop van de tijd leidt deze zelfbevraging tot steeds duidelijker antwoorden en ontvouwt zich langzaam het patroon van je leven, geest en persoonlijkheidstructuur.

Dat kan behoorlijk confronterend zijn, nee, dat ís behoorlijk confronterend. De persoon die je denkt dat je bent, verdwijnt zelfs mogelijk. Op een dag stort ook je wereld in elkaar. Dan is het gebeurd met de zelf-illusies. Dan ga je verder zoeken, verder vragen, dóórgaan is dan het devies.

Totdat je in het volle licht van de Spirit of het Zijn komt te staan. En dan zie je gewoon kraakhelder. Dan is het spelletje met je zelfbeeld(en) uit. Dan ben je geworden wat je bent en altijd al was.
En deze weg begint heel eenvoudig met neutrale zelfobservatie.

De kern van ieder spiritueel pad.

Succes.

Ewald Wagenaar


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest