Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Terug in de klank van je ziel

/
/
/
586 Views

Elk wezen is klank. We zijn dat alleen vergeten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je via klank terug te laten zinken in je ziel. Hoe vind je jouw unieke klank terug?

Door Marianne van de Polder

Verschillende spirituele en religieuze stromingen gaan ervan uit dat wij uit klank voortkomen. Volgens de Nada Yogi bijvoorbeeld is de macrokosmos een projectie van geluidsvibraties. De wereld is ontstaan uit een oerklank (Nada-Brahma). Als we ons realiseren dat wij klankwezens zijn, wat kunnen wij daar dan mee?

René Stahn van Samavihara (en klankschalen.nl) is deskundig op het gebied van klankschalen. Circa vijftien jaar geleden begon hij oude en antieke exemplaren te importeren uit de Himalaya. Ze zijn veelal gemaakt in kloosters door monniken, die de zuivere essentie van wat zij in hun binnenste ervoeren middels een schaal wilden ‘verklanken’.
Muziek was altijd al een passie van René, maar de ware aard van klank ontdekte hij gek genoeg na een bijna-doodervaring. Hij vertelt: “Tijdens een vakantie op Kreta raakte ik tijdens het zwemmen in de problemen. Ik werd meegesleurd door een sterke onderstroom.  Het scheelde niet veel of ik was verdronken. Toen ik toch op het strand wist te komen, vroeg ik me echt even af of ik nog leefde, of dat ik me inmiddels aan de ‘andere kant’ bevond. Door die ervaring was ik in een compleet andere zijnstoestand terechtgekomen. Er was iets essentieels in mij veranderd. Toen in de winkel die ik toen had, iemand met een klankschaal langskwam en mij die liet horen, werd ik daardoor enorm geraakt. Het was alsof ik verdronk in een zee van geluid. Die ervaring leek gek genoeg op het bijna verdrinken op Kreta. Ik zag in dat die ervaring een soort initiatie was geweest. Ik wist dat dit mijn nieuwe pad zou zijn.”

Dans van klank

Hoe zijn wij gerelateerd aan klank? René: “Het lichaam is een bundeling cellen. Elke cel is eigenlijk een dans van klank. Alles is klank. De hele wereld is klank. Waar verdichtingen plaatsvinden, ontstaan lichamen. Door klank wordt ons energieveld aangeraakt. Je wordt er dan als het ware door omhuld. Je wordt teruggebracht uit het denken naar het klankwezen dat je bent. Dat is een zijnservaring. Je her-innert jezelf.” Heeft ieder wezen een eigen klank? “Ja, je hebt een basisklank, of anders gezegd: trilling. Als ik werk met klankschalen ben ik soms uren bezig om de juiste schaal voor iemand te vinden. Ik hou niet van systemen in het werken met klankschalen. Dit gaat over vrijheid.”

Hoe werkt het nu precies, helen met klank? René: “Je kunt de helende werking op verschillende manieren bekijken. Door een speciale klankschaal bij het lichaam te brengen en erop te slaan, kun je als het ware een hoorbare aurascan doen. Als de energie op een bepaalde plek in het lichaam verstoord is, hoor je dat aan het geluid dat de klankschaal bij die plek geeft: er verandert hoorbaar iets aan de resonantie. Als je de juiste, helende klank/trilling weet te vinden, gaat het lichaam mee resoneren. Je brengt een plek waar de energie verstoord is op die manier weer in zijn juiste trilling terug. Daardoor kun je dat wat verstoort loslaten. Omdat wij voor circa tachtig procent uit water bestaan, vitaliseer je met klankschalen eigenlijk je innerlijke water. Je kunt op die manier in die gedachteloze staat geraken. Je bewustzijn is dan helemaal doorschijnend en je ervaart in jezelf het heel-al, je oorspronkelijke essentie.”

Is René een healer? “Nee, niet zoals ik met klank omga. Ik streef ernaar mensen terug te brengen in hun oorspronkelijke klank, en daarbij in hun stilteruimte Als dat lukt, is dat een enorm helend moment. Je bent dan terug in je oorspronkelijke zijn, vrij van alle sluiers. Er is alleen maar ‘nu’.”
Bij welke klachten geeft klank een mooi resultaat? René: “Je kunt met klank soms pijn en wildgroei van littekenweefsel stoppen. Het is verder vooral heel rustgevend. Een klacht als slapeloosheid bijvoorbeeld kan door de helende werking van klank oplossen. Mensen gaan hier over het algemeen heel innerlijk verbonden de deur weer uit.”

EMDR: helen met klikjes

Een andere vorm van helen met geluid is het zogenaamde EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing). Door een koptelefoon klinkt om de beurt links en rechts een klikje. Door die geluidjes worden de linker- en rechterhelft van je hersenen op een zodanige manier geactiveerd, dat je er traumatische ervaringen mee kunt verlichten en zelfs oplossen. Is dat niet erg simpel? Fokke Slootstra van praktijk De Verwondering antwoordt: “Ja, maar inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het wel degelijk werkt. Deze vorm van therapie wordt ook al in de reguliere gezondheidszorg gebruikt, maar ik vind zelf dat dat niet altijd op de juiste manier gebeurt. Zo zijn de sessies mijns inziens vaak te kort. Je kunt er sowieso veel meer mee doen. In de reguliere zorg wordt de therapie onder meer ingezet bij PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom), met succes.”

Hoe werkt het? Fokke legt uit: “Door de klikjes worden beide hersenhelften wakker gemaakt. Als tegelijkertijd daarbij nare herinneringen worden herbeleefd, worden ze gaandeweg minder hevig. De lading gaat eraf. Dat is onder meer bewezen bij Vietnamveteranen. Wat er gebeurt in de hersenen is te vergelijken met de remslaap. Je ogen gaan dan snel heen en weer en ervaringen worden verwerkt. Door EMDR toe te passen ga je heftige ervaringen als het ware ‘actief dromen’ en dus verwerken. Daardoor kom je steeds losser van de traumatische ervaring te staan. De trauma-eilandjes, die geïsoleerd in de hersenen zijn opgeslagen en zijn ontstaan door een schokkende gebeurtenis, worden als het ware opgelost. Er wordt vervolgens een nieuw netwerk aan verbindingen aangelegd. Dat ontstaat vanzelf, vanuit de helende werking van het lichaam die we van nature hebben. De hersenen krijgen twee boodschappen: de input van de klikjes die een ontspannende werking geeft, en de focus op het onverwerkte trauma.”

Alleen een aantal klikjes horen is genoeg? Fokke: “Nee, want de therapie valt of staat ook bij de ervaring van de therapeut. Het is een ‘openleggende‘ therapie, dus een therapeut moet wel goed weten wat hij doet. Hij moet zich volgend opstellen en het proces zijn eigen weg laten gaan. Dat is altijd een avontuur: je weet nooit hoe een brein gaat werken! Iemand kan bijvoorbeeld zelfs in een vorig leven terechtkomen. Na een sessie kunnen mensen meer gaan dromen en flashbacks krijgen. Het verwerkingsproces kan nog tien dagen doorgaan.”

Reis naar de ziel

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Ik neem zelf de proef op de som. We nemen een situatie uit mijn jeugd die haar sporen heeft nagelaten. Ik zet de koptelefoon op en de klikjes beginnen hun werk te doen. Fokke leidt me en stuurt me keer op keer terug naar die traumatische ervaring. Ik kom terecht in wat ik zelf omschrijf als een diepe staat van meditatie. En er gebeuren wonderlijke dingen. Als ontkurkte champagneflessen ploppen de inzichten mijn bewustzijn in. Het is een soort kettingreactie. Ik keer diep in mezelf en kom zelfs in vorige levens terecht. Ik voel de frustratie in mijn ziel van het telkens in die beperkte lichamen op aarde moeten terugkeren, en de pijn van het afgescheiden zijn. Uiteindelijk zie ik in hoe alles wat er gebeurd is, moest gebeuren om mij terug te leiden naar mijn oorspronkelijke zelf. Als we aan het eind van de sessie terugkeren naar de traumatische ervaring, is die veel minder geladen. Ik kan er met meer afstand naar kijken en er zelfs vrede mee hebben: het heeft mijn kern immers niet aangetast. Na de sessie voel ik me zeer rustig. In tijden heb ik niet zo lekker geslapen.

Verbindingen

EMDR kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo heeft Fokke een CD gemaakt waarop hij mindfulness met EMDR combineert. In zijn praktijk gebruikt de therapeut bij EMDR ook de zogenaamde RDI (Resource Development and Installation). Dat is een techniek om de persoonlijke draagkracht van mensen te versterken. Dit kan met name voor volwassenen en kinderen met fobieën heilzaam zijn. Het komt erop neer dat een nare ervaring (bijvoorbeeld faalangst op het gebied van rekenen) wordt verwerkt, en een positieve piekervaring (bijvoorbeeld het scoren van een doelpunt) wordt versterkt.  Op die manier ontstaan ook weer nieuwe verbindingen in de hersenen, en daarmee positievere overtuigingen. EMDR heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een integrale therapie, die ook bij depressies, rouwverwerking en neurotische klachten wordt ingezet. Tevens kan de methode helpen om de betekenis van gebeurtenissen in een leven te doorgronden. Uitgangspunt daarbij is niet een trauma, maar een piek- of eenheidservaring. Vanuit die ervaring kijk je terug naar situaties in je leven. Dit wordt life review genoemd.

Door klank kunnen we helen. Door ons te herinneren dat we klankwezens zijn, herinneren we onze Oorsprong. De Bron waarnaar we allemaal willen terugkeren. Die Eenheid waar we zo naar verlangen. Voormalig secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld drukte ooit heel nadrukkelijk dat verlangen uit in een gedicht. “Aldoor vragend zal ik aankomen, daar waar het leven wegklinkt – een heldere zuivere toon in de stilte.”

Meer info: www.klankschaal.nl en www.verwondering.eu.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest