Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ontwaken van kundalini: voorwaarde voor verlichting

/
/
/
1421 Views

Kundalini-tsunami? Het artikel daarover in de vorige Koorddanser maakte veel los. Hier de  visie van Daniël Yuno: ‘Er kan geen ervaring van verlichting plaatsvinden zonder het ontwaken van kundalini.’

Door Daniël Yuno

In dit tijdperk van spirituele ‘fast food’ is er een toenemende vraag naar ‘kant-en-klaar’-ervaringen van kundalini-ontwaking. Wanneer de vraag naar een bepaald product groot is, zijn er altijd mensen die zullen beginnen met het aanbieden van dit product in een mooie glanzende verpakking met de belofte van een snel en voldoeninggevend resultaat. De wetten van de commerciële markt worden die van de spirituele markt: iedereen wil een stukje van de taart.

In de meeste gevallen kun je ermee wegkomen zonder iemand werkelijk schade te berokkenen, maar dat is niet het geval met het ontwaken van kundalini. Het ontwaken van kundalini kan heel onaangenaam zijn als je niet weet wat je doet, en het kan gevaarlijk worden als de mensen die jou erin onderwijzen en de mensen die je willen helpen, niet weten wat ze doen.

De kunst van het ontwaken en behandelen of begeleiden van de kundalini en de kwaliteiten en invloed ervan op lichaam en ziel kan niet geleerd worden uit boeken op school of op de universiteit. Het is voornamelijk een praktische zaak en niet slechts een theoretische. Het kan heel gevaarlijk zijn om van iemand die nog nooit in zijn leven een auto heeft bestuurd, rijlessen te nemen, ook al heeft hij een heleboel boeken over autorijden gelezen. Het kan gevaarlijk zijn om de kunst van het ontwaken van kundalini te leren van iemand die er veel boeken over heeft gelezen maar het niet zelf heeft ervaren, en het kan extreem gevaarlijk worden om iemand zonder persoonlijke en praktische ervaring van kundalini-ontwaking jou te laten helpen wanneer je last hebt van een onaangename kundalini-ervaring.

Waar kun je het vinden?

Het ontwaken van kundalini is een eeuwenoude, belangrijke, aangename en fundamentele ervaring in de spirituele reis van de mensheid. Tantra claimt dat het bereik van mentale en fysieke ervaringen kan worden verbreed. Via de zintuigen kan je mind een ervaring hebben die voorbijgaat aan de grenzen van tijd, ruimte en materie. Deze ervaring is een volledige kundalini ontwaking.

Kundalini is een sluimerend energiepotentieel in het menselijk lichaam, gezeteld bij de wortel van de wervelkolom. Met gebruik van de juiste begeleiding en technieken kan deze sluimerende energie worden gemanipuleerd tot complete zelfrealisatie.

Dit energiepotentieel bevindt zich in het mannelijk lichaam in het perineum, tussen de urine- en uitscheidingsorganen. In het vrouwelijk lichaam vind je de locatie aan de basis van de baarmoeder bij de fornix posterior, in de buurt van de sacral plexus. Deze locatie is bekend als de mooladhara chakra en het is daadwerkelijk een fysieke structuur: een kleine klier die fysiek gevoeld kan worden. Het ontwaken van de kundalini genereert elektrische impulsen door het hele lichaam en deze impulsen kunnen met wetenschappelijke apparatuur gemeten worden.

Hoewel gezegd wordt dat kundalini gezeteld is in de mooladhara chakra, zijn we allemaal in verschillende fases van de evolutie en in sommigen van ons kan de kundalini al hogere chakra’s bereikt hebben.

Verlichting

Verlichting is een resultaat van het ontwaken van kundalini. Er kan geen ervaring van verlichting plaatsvinden zonder het ontwaken van kundalini. Daarom behoort het de intentie van elke spirituele zoeker te zijn om de kundalini te laten ontwaken. Vroeger waren er slechts een paar zoekers die  zichzelf wensten te verenigen met de Universele Spirit, maar tegenwoordig zijn er miljoenen mensen die streven naar een hogere ervaring, een hoger en breder bewustzijn dat hen kan leiden naar eenheid met de schepping. Honderden jaren lang spraken mensen over deze ervaring en gaven het verschillende namen zonder het juiste begrip ervan. Het is van belang om te weten dat het bereiken van deze staat niet het einde van de weg is. Niets eindigt; slechts een bepaald niveau van ervaring eindigt en een ander niveau begint. Met het ontwaken van kundalini ontwaakt een groter bewustzijn uit zijn slaap en zegent je met zijn hogere potentieel van creativiteit en zelfmanifestatie.

Een volledig bewustzijn wordt bereikt als iemand een blijvende ervaring heeft waarin hij/zij door de eigen illusie van afgescheidenheid heen kijkt en het afgescheiden zelfbewustzijn verliest. Het bewustzijn ‘gaat dan samen’ met het universum. Deze mensen ervaren het één zijn met het universum.

Dit is vaak het resultaat van het door een bewuste psychologische ‘doodervaring’ heen gaan, bewerkstelligd door kundalini-ontwakingstechnieken en andere aspecten van een spiritueel pad. De illusie van afgescheidenheid lost op in het eenheidsbewustzijn. Met het uiteenvallen van de illusie van afgescheidenheid ‘lijkt’ het afgescheiden zelf dood te gaan en vindt er een ‘wedergeboorte’ plaats. Het afgescheiden zelfbewustzijn wordt overstegen en getransformeerd. Het dominante bewustzijn wordt het Innerlijk Zelf, dát deel van ons dat de Universele Spirit is – en dan hebben we ‘universeel bewustzijn’. Als het op de juiste manier ervaren wordt, is iemand nooit meer dezelfde en ‘ziet de dingen’ nooit meer op dezelfde manier als vroeger. Vanaf dat moment wordt alles begrepen in het licht van het ‘grotere plaatje’, in het licht van één zijn met de Universele Spirit (God). Zelfzucht wordt dan verleden tijd. Dit wordt ook het bereiken van ‘verlichting’ genoemd of aangeduid met andere termen.

Ontwaken

Het ontwaken van kundalini moet niet verward worden met het ontwaken van chakra’s Het ontwaken van de chakra’s is totaal verschillend van het ontwaken van kundalini. Zelfs als alle chakra’s van de mooladhara tot aan de ajna chakra ontwaakt zijn, wil dat niet zeggen dat de kundalini ontwaakt is. De meeste mensen die last hebben van onaangename ervaringen als gevolg van een kundalini-ontwaking, ervaren in werkelijkheid het resultaat van het ontwaken van een of meer chakra’s.

Chakra’s zijn energiecentra en ze worden voorgesteld en ervaren als een circulaire beweging van energie op specifieke trillingsniveaus. In ieder mens bevinden zich ontelbare chakra’s maar in de beoefening van tantra en yoga worden slechts een paar hoofdchakra’s gebruikt. Deze chakra’s bevatten het gehele spectrum van ons wezen, van grove tot heel subtiele trillingen. Chakra’s hebben zowel een fysieke als een etherische structuur. Ze zijn niet gesitueerd in het ruggenmerg zelf maar liggen als ‘kruispunten’ op de binnenwanden van de wervelkolom.

Wanneer kundalini stijgt, passeert deze door elk van de chakra’s die ieder voor zich in verbinding staan met verschillende inactieve of slapende delen van het brein. Door stijging van de kundalini en de hogere trillingsintensiteit van deze energie worden deze delen van het brein geactiveerd. Daarom kan het ontwaken van kundalini worden gelijkgesteld met het ontwaken van niet-actieve delen van de hersenen.

Chakra’s

Er is een wijdverbreid misverstand dat kundalini eerst in de eerste (basis)chakra moet ontwaken om vervolgens door alle daaropvolgende chakra’s te stromen en deze te doen ontwaken, maar de mooladhara is slechts een schakelaar waarmee de kundalini-energie gemanipuleerd en wakker gemaakt kan worden. Voor de meeste mensen is het gemakkelijker om deze schakelaar te gebruiken om de kundalini te ontwaken. De daadwerkelijke zetel van kundalini is de sahasrara. Sahasrara bevindt zich boven de kruin. De chakra’s staan wel met elkaar in verbinding maar elke chakra functioneert geheel zelfstandig. Wanneer kundalini ontwaakt in de mooladhara chakra, gaat zij direct naar sahasrara en naar het specifieke deel van de hersenen dat daarmee verbonden is. Op dezelfde manier stroomt de kundalini vanuit swadhisthana direct naar sahasrara enzovoorts. Kundalini kan wakker gemaakt worden in een individuele chakra of kan ontwaken door het gehele netwerk van gezamenlijke chakra’s.

Vanuit elke chakra beweegt de ontwakingsgolf naar boven naar de top van sahasrara. Maar de ontwaking wordt niet onderhouden en de geactiveerde delen van de hersenen keren terug naar hun sluimertoestand. Dit is wat bedoeld wordt met het terugkeren van kundalini naar mooladhara. Als kundalini ontwaakt in een individueel chakra, zullen de ervaringen die karakteristiek zijn voor dat chakra in het bewustzijn komen. Dit kan ook gebeuren wanneer iemand oefeningen doet voor een specifiek chakra. Bijvoorbeeld: manipura-oefeningen zullen de wilskracht vergroten, stimulatie van de anahata zal liefde vergroten, en ajna oefeningen zullen de stroom van intuïtie en kennis vergroten.

Geen ziekte

Het ontwaken van kundalini en het behandelen/begeleiden van kundalini-ervaringen behoort tot een vakmanschap, wat vele jaren van ervaring vergt en een diepe en brede theoretische kennis vereist. Het ontwaken van kundalini is geen ziekte en ook geen psychisch probleem. Daarom zou het ook niet door medische artsen, klinische psychologen of psychiaters behandeld moeten worden. De personen die jouw toestemming zouden mogen hebben om het ontwaken van kundalini te ‘behandelen’, horen diegenen te zijn die het persoonlijk ervaren hebben en geleerd hebben hoe deze ervaring te behandelen of te begeleiden.

Het verschijnsel van een te vroege kundalini-ontwaking wordt al eeuwenlang met succes behandeld in spirituele gemeenschappen die ermee vertrouwd zijn (yogi’s, monniken etc). Helaas hebben zij (en Jezus, Boeddha of de Dalai Lama) geen certificaten, diploma’s of een klinische opleiding of achtergrond.

De farmaceutische industrie en sommige mensen in de medische wereld hebben ons systematisch overtuigd dat leven een ziekte is. Het enige doel achter het bevorderen van deze overtuiging is geld verdienen. Je spirituele ontwikkeling en gezondheid zijn jouw verantwoordelijkheid. Laat de onwetende hebzuchtige mens niet aan jouw kundalini komen… het kan je jouw vrijheid en je gezondheid kosten.

Daniël Yuno is Leraar Universeel Bewustzijn, Meditatie en kundalini Tantra en onder meer mede-oprichter van Free Alliance. Info: www.universeelbewustzijn.nl, www.freealliance.org, www.spirituelerelatie.eu. Tekst met medewerking van Mariana Linde.

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest