Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Mindlessness

/
/
/
207 Views

Bewustwording. Daarover gaat het ‘spirituele metier’. Op de vraag: wat is ‘hot’ en wat is ‘not’? klinkt steevast het antwoord: ‘Mindfulness!’

Niet dat mindfulness héél erg nieuw is, maar het is wel breed doorgebroken in alle lagen van de bevolking. Zelfs de wetenschappers durven ermee bezig te zijn en ervoor uit te komen dat met mindfulness ‘goede ondersteuning’ kan worden bereikt in de geestelijke en zelfs fysieke gezondheidszorg. Poeh, poeh, een hele prestatie voor een ‘spiritueel’ fenomeen.

Mindfulness, wat is dat ook alweer? Dat is een manier van oordeelloos observeren van je eigen gewaarwordingen. Al je zintuiglijke waarnemingen, maar ook je emotionele (je gevoel) en intellectuele (je verstand). Dat doe je niet alleen in een meditatie, kan wel natuurlijk, maar vooral altijd en overal.

Door de observatie van al je gewaarwordingen kan het inzicht groeien dat je niet je lichaam, je gevoel, gedachten, projecties en associaties bént, maar dat dit slechts ‘bewegingen’ zijn in je bewustzijn.

Dus eigenlijk gaat het erom de ‘mind’, of het denkende en gedachten-producerende stuk in ons, wat meer op afstand te krijgen en deze te dóórzien. Zodat de greep daarvan op ons leven wordt verminderd. Dit heeft minder lijden tot gevolg. Want we zijn niet meer ‘attached’ bij alles wat we voelen, vinden, denken of projecteren. Een hele bevrijding. Heerlijk, ik kan uit eigen ervaring een ieder van harte veel inzicht op dit gebied aanbevelen. Er gaat een wereld voor je open.

Maar. Wie heeft het in zijn of haar hoofd gehaald om dit mindfulness te noemen? Full of mind, vol van gedachten? Juist niet! Het effect ervan is juist dat je er gedachtelozer van wordt. Gedachten zoals ‘ik ben niet jij’, of ’ik wou dat dit of dat er niet was’, ‘wat een af-schu-we-lijke zo of zo’. Aan dat soort gedachten gaat namelijk onze cultuur, en op den duur de hele planeet, naar de … eh … maan.

Met mindfulness leer je, door je eigen storende gedachten en projecties te doorzien en te laten oplossen in de illusionaire wereld waaruit ze ontstonden, dat gedachten helemaal niet zo’n zegen zijn. Dat je beter in het nú kan zijn. Dat scheelt zoveel ellende, kan ik je verzekeren, want in het nu geldt dat wat men het verleden noemt slechts een herinnering blijkt en dat de toekomst niet meer is dan een meer of minder fraai luchtkasteel.

Mindfulness gaat dus over mínder gedachten, mind-less-ness. Alsof je oorlog vrede noemt en het Ministerie van Defensie dat van Veiligheid, de duivel God etc. Goed dan gebruiken we voortaan het woord mindlessness?


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest