Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Chaos schept chaos: aanpakken dus

/
/
/
447 Views

De materie in je bewustzijn de baas blijven

Wanorde, chaos, rommel: als je even niet oplet, wordt je huis en je leven snel een verzamelplaats van allerlei spullen die schijnbaar buitengewoon onmisbaar zijn, maar die behoorlijk in de weg kunnen staan. Wanorde heeft namelijk de onhebbelijke gewoonte meer wanorde aan te trekken waardoor het groeit en groeit, evenals het stagnerende, het verlammende effect dat het heeft op de omgeving en op je leven.

Door Nina Elshof

Ongemerkt vormt het leven, vormt je huis zich om je heen. Hoe bewust ben je je daarvan? Hoeveel zeggenschap heb je er over? Zonder dat je er misschien al te zeer erg in hebt, neemt de hoeveelheid materie om je heen toe. Berucht zijn de ‘handige-beslist-onmisbare-multifunctionele-keukenhulpmiddelen’ die na aanschaf en eenmalig gebruik in een la of keukenkastje terechtkomen om daarna nooit meer aangeraakt te worden. Deze vreselijk handige apparaatjes – die vaak meer weg hebben van een middeleeuws martelwerktuig – zorgen elke keer als je de betreffende la of het kastje opentrekt voor irritatie. Ooit ben je er ingetuind en nu ligt het bij je zoektocht naar dat andere ‘vreselijk-praktische-en-werkbesparende-apparaatje’ ontzettend in de weg. Grrr… Ergernis alom. Wanneer besluit je die ergernis om te zetten in een handeling door het laatje of kastje uit te ruimen, het overbodige martelwerktuig in een doos te stoppen en naar de kringloopwinkel te brengen? Ooit…

Loslaten

De voorwaarden die wanorde nodig heeft om ongebreideld te kunnen uitdijen, zijn gebrek aan helderheid over wat je wilt met je spullen of hoe je denkt ze te kunnen gebruiken, uitstelgedrag en gebrek aan daadkracht. Ooit… ruim ik het op, stop ik het in een ordner, geef ik het weg, breng ik het naar de kringloopwinkel, begin ik met afvallen…

Misschien creëer je wanorde om je heen als ontsnapping uit de werkelijkheid, als excuus om iets niet te hoeven doen, om vast te houden aan een herinnering uit het verleden, uit angst om los te laten, uit gierigheid, uit angst voor tekort of als veilige buffer tussen jou, in al je kwetsbaarheid, en je omgeving? Het is daarom goed om voor ogen te houden dat materiële welvaart en bezit niet noodzakelijkerwijze leiden tot een gelukkiger leven of tot een leven waarin je meer zekerheid ervaart en meer jezelf kunt zijn.

In de natuur zie je dat chaos en wanorde gekoppeld zijn aan processen van afbraak en verval. De processen waaruit nieuw leven ontstaat, verlopen daarentegen volgens een zeer geordend en vast patroon dat gedurende de hele levensfase van de plant, het dier of de mens zichtbaar blijft. Ons hele leven wordt bepaald door sterk ritmisch geordende processen die – bewust of onbewust – in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de keuzes die we maken en de patronen die zich aftekenen. Wie zich meer bewust is van deze processen, voelt zich vaak meer verbonden met het leven en omschrijft dat als het ‘in een flow zijn’. Afbraak en verval daarentegen zijn de processen die het leven juist loslaten en daarmee onlosmakelijk verbonden zijn met leven dat op zijn einde loopt en afsterft. Zodra er wanorde ontstaat, worden deze processen van afbraak en verval als het ware ingeschakeld en aan het werk gezet.

Wanorde en de processen van afbraak en verval zijn echter noodzakelijk om ruimte te maken voor het nieuwe leven en nieuwe mogelijkheden. Wanneer het oude niet afgebroken en opgeruimd wordt, wanneer het oude blad aan de boom blijft hangen, is er geen ruimte voor het nieuwe blad dat in de lente staat te popelen om zich uit de knop naar buiten te wurmen.

Feng Shui-methode

Een eeuwig, zich herhalend proces van dood en wedergeboorte waaraan ook wij in ons dagelijks leven onderworpen zijn en dat de potentie in zich draagt van groei en vernieuwing. Wanorde heeft dan ook betrekking op alles wat je om je heen verzameld hebt, in welke vorm dan ook, dat zijn geldigheid, functie of levenskracht verloren heeft, dat afgestorven is en overbodig geworden en je daardoor verhindert je leven te leven zoals je dat eigenlijk wilt. Wanorde en chaos zorgen er ook voor dat je zelf het overzicht kwijtraakt en daardoor door je omgeving of door jezelf niet meer begrepen wordt. De chaos of wanorde die we om ons heen creëren, ontstaat vanuit een zekere wetmatigheid die daaraan voorafgaat, zoals het geen water geven van een plant ervoor zorgt dat deze vanzelf doodgaat. We hebben alleen geen duidelijk zicht op het recept van het ontstaan van onze eigen wanorde waardoor het lastig is om er iets aan te veranderen: we zien immers niet altijd meteen waar het is ‘mis gegaan’. Het overkomt ons en we ondergaan het lijdzaam.

Een methode die kan helpen om inzicht te krijgen in het ontstaan van wanorde en de effecten die het heeft op je huis en je leven, is Feng Shui. Feng Shui is een Chinese filosofische methode om een harmonieuze en gezonde woonomgeving te creëren waarin je als mens gelukkig kunt zijn en je thuis kunt voelen. Deze methode neemt de kwaliteit van levensenergie, de Chi energie, in een omgeving als uitgangspunt. De Feng Shui werkt met deze levensenergie en zorgt ervoor dat er een weldadige en prettige stroom van deze energie door je huis heen kan bewegen zodat er in voldoende mate een sprankelende en krachtige omgeving kan ontstaan. Daardoor neemt de voedende en levensbrengende kwaliteit van je huis, van je directe omgeving toe. Het verbeteren van de Chi energie in huis levert ook onmiddellijk een verbetering van de Chi energie in het leven van de bewoner(s) op. Wanorde in je huis zorgt voor wanordelijke, zeg maar gerust chaotische, Chi energie.

Wat je zelf bent

Nu gaat de Feng Shui ervan uit dat je huis een reflectie is van jezelf. Letterlijk zeggen de Chinezen: ‘Zoals je huis is, zo ben jij en zoals jij bent, zo is je huis.’ De omgeving van je huis spiegelt dan ook jezelf. Het gevolg van wanordelijke, chaotische en verwarrende energie in je huis is dan ook dat je leven er ook zo uit gaat zien. De wanorde die je in je huis aantreft kan dan ook gezien worden als een symptoom van de wanorde in jezelf en omgekeerd.

De valkuil van wanorde is dat het iets is wat je liever niet wilt zien en wat daardoor ongezien zijn gang kan gaan en zich kan vermeerderen. Het vraagt ook een zekere moed en fermheid om om je heen te kijken en je omgeving te inspecteren en de wanorde in je huis, en dus je eigen wanorde, onder ogen te zien. Je kunt je dan misschien wel voorstellen dat het op orde brengen van je huis juist kan helpen om je leven en je levensenergie op orde te brengen. Dit kan een grote transformatie teweegbrengen.

Al ruim 15 jaar werk ik als Feng Shui-professional. In die hoedanigheid ben ik bij menigeen thuis geweest en is mij een ongegeneerde blik gegund in slaapkamers, badkamers, werkkamers, keukenkastjes, onder bedden en op zolders. Daarbij heb ik rommel, rotzooi, chaos en wanorde in alle soorten en maten voorbij zien komen. In al die gevallen is het eerste advies dat ik geef: opruimen. Opruimen, het orde in de chaos scheppen, is een van de belangrijkste transformatieve aspecten van Feng Shui die elke andere Feng Shui-maatregel ondersteunt en versterkt. Voor mij zijn Feng Shui en opruimen daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een huis dat vrij is van ‘ballast’ is de metafoor van een leven zonder obstakels. Er is alleen maar ruimte voor hier en nu, voor groei en beweging, zonder hindernissen. Je hebt meer energie wanneer je emotionele welzijn, je relaties, je groei en ontwikkeling, je creativiteit, je liefdesleven, je geldzaken, je gezondheid en je fysieke omgeving optimaal functioneren. Door een opruiming te houden en de chaos de baas te worden, kun je energie vrijmaken voor zaken die er echt toe doen.

Leven zonder ballast, zonder wanorde in welke vorm dan ook, is een verlicht leven waarin je niet meer beheerst wordt door de chaos om je heen!

Nina Elshof is binnenhuisadviseur en Feng Shui-docent (www.ninaelshoffengshui.nl) en ze geeft leiding aan centrum De Kleine Holte in Doetinchem (www.dekleineholte.nl). Zij schreef het recent bij Ten Have verschenen boek ‘Spiritualiteit werkt bij het opruimen, praktische tips voor het op orde brengen van je huis en je leven’, in de serie ‘spiritualiteit werkt’.

Nog meer lezen? ‘Opgeruimd leven in je huis’ van Yvonne de Bruin en Sonja Buijs (uitgeverij Forte).Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest