Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Alleen voor spirituele mannen

/
/
/
458 Views

Dus is níet voor vrouwen!

Hè, da’s nou jammer dames. Dit stuk is niet voor jullie. Nee, echt niet. Begin maar aan de volgende pagina. Wat? Nog steeds aan het lezen? Zie je wel, je bent voorspelbaar tot-en-met. Goed, lees dan maar mee, je kan het toch niet laten. Mannen… luister….

Door Ewald Wagenaar

Eigenlijk is dit een vreselijk polariserend en volgens sommigen daarom on-spiritueel stuk. En toch moeten we het er maar ’s over hebben, over Het Verschil. Tussen. Mannen. En Vrouwen. Dat dit mijn aandacht trok, begon vorm te krijgen toen ik een flinke bak verbaal ellende over me heen kreeg toen ik het verhaal van Daniel Yuno in het juninummer van dit jaar publiceerde. Over dat seksualiteit je eigen helingmechanisme is. Mannen zijn zonnen en vrouwen planeten. Mannen positief geladen en trekken daarom vrouwen aan. Het is hun energie, hun straling die de dames aantrekt. Zonnen zijn ‘vol’, planeten ontvangen graag, zei Yuno, kort gezegd, onder meer.

Dat heb ik als boodschapper geweten! De paar ingezonden brieven waren slechts het topje van de ijsberg, aardige woordspeling overigens. Want het waren vooral verontwaardigde dames die reageerden. Van ‘terug naar de middeleeuwen’ tot ‘op de brandstapel ermee’. En een enkeling vond er niets nieuws aan: het was volgens hen gewoon zoals Yuno het zei in het artikel.

Wat me vooral verbaasde was mijn eigen verbazing. Over zijn inzicht en over de zo geheel verschillende, maar overwegend negatieve reacties van vrouwen. Ik besloot het Universum maar ’s te vragen om wat meer input. Dat kwam snel en er landde op de redactie diezelfde tijd een boek van David Deida, ‘Seks als weg naar God’, uit 2002, met inleiding van de bekende Amerikaanse all-seasonsspiritueel Ken Wilber. Met wat halfblote onherkenbare lijven op de cover. Het was een vertaling van een al enige tijd geleden verschenen Engelstalige uitgave. Licht opgewonden heb ik het gelezen, of eigenlijk moet ik zeggen verslonden. Uit het boek sprak een heel ander bewustzijn dan dat waarmee ik al ruim 25 jaar maatschappelijk word geconfronteerd. Het is dan wel niet dezelfde tekst als Daniel Yuno, maar het komt in grote lijnen op hetzelfde neer. Deida is een doorgewinterde tantrist en heeft erg goed nagedacht over de verschillen tussen mannen- en vrouwenenergie.

Gezien worden

Mijn opwinding ging niet zozeer over de in het boek beschreven expliciete sekssituaties, maar over de visie van de schrijver op het verschil tussen mannen en vrouwen. En wat is dan wel het verschil? Op het gevaar af weer een bak ellende over me heen te krijgen, toch een poging tot samenvatten. Want, zo moet ik eerlijk erkennen, d’r zit wel waarheid in, is mijn indruk. Hoeveel? Dat moet je zelf maar uitmaken.

Een paar citaten: ‘De openheid van liefde is wie jij bent. (…) Het vrouwelijke in ieder van ons begint te verlangen naar diepere liefde en probeert die te vinden in een intieme relatie, gezin of vriendschap. Het mannelijke in ieder van ons begint te werken aan meer vrijheid en probeert die te bereiken door financieel, creatief of politiek succes (…), twee uitingsvormen van één verlangen naar goddelijke openheid.’ ‘Om zich te openen heeft zij zijn aanwezigheid nodig en hij heeft haar energetische openheid nodig.’ ‘Hij zit in zijn hoofd, zij in haar lichaam. Haar mentale zwakke plek is haar voortdurende behoefte aan bevestiging en aan vervulling, de zijne is de behoefte aan ontlading.’ ‘Iemand met een mannelijke seksuele essentie identificeert zich met de vrijheid van bewustzijn.’ ‘Vrijheid op nummer één, liefde op de tweede plek.’ ‘Als je iemand bent met een vrouwelijke seksuele essentie, dan identificeer je je met het licht van goddelijke liefde. Je wilt gezien worden, jezelf voelen stralen (…) zoals vrijheid de mannelijke essentie vervult, zo vervult liefde de vrouwelijke essentie.’ ‘Terwijl een werkelijk vrije en bewuste man vervuld is van aanwezigheid en doelgerichtheid, stroomt een werkelijk open en liefdevolle vrouw mee met de stroom van liefde in het universum. Zij is vol van intuïtie, leven en licht. Goddelijk stralende vrouwen trekken mannen aan en voelen zich aangetrokken tot mannen die goddelijk bewust zijn.’

De rest van het boek gaat hier nog dieper op in en werkt ook uit hoe je dat in bed vormgeeft. Zeer nuttig, zij het dat wat oefening vereist voor het gewenste resultaat: eenheidsbewustzijn in bed.

Vaker ‘aan zet’

Die Deida betreedt toch maar met dit boek een lastig terrein. En net als ik het Universum om ‘meer’ heb verzocht, kruist een tweede boek van hem mijn pad. Zomaar, bijna voor niks, tweedehands: ‘The way of the superior man’ (1997), in ons land verschenen als ‘De kracht van echte mannen’.

Oef. Gaat het in het ‘seksboek’ nog om spiritueel verheven eenheidsbewustzijn in een erotische setting, in dit oudere en eerder verschenen boek over ‘echte mannen’ legt Deida de wortels bloot van zijn man-vrouwvisie. In 51 praktische tips (lekker bondig geschreven, doe dit en laat dat, je kent dat mannentoontje wel dames, zijn jullie er nog?).

Iedere tip een eigen hoofdstuk. Een paar hoofdstuktitels: ‘Verander nooit je mening om een vrouw een plezier te doen’; ‘Je levensdoel komt voor je relatie’; ‘Als je je doel in het leven niet weet, ontdek die dan, en wel nú’; ‘Gebruik je gezin nooit als excuus (om je doel niet na te streven)’; ‘Vrouwen zijn geen leugenaars’; ‘Prijs haar’; ‘Analyseer je vrouw niet’; ‘Dwing vrouwen niet tot het nemen van beslissingen’; ‘Je wil vaak meer dan één vrouw’; ‘Wat ze wil is niet wat ze zegt’; ‘Ze heeft jouw bewustzijn nodig om te matchen met haar energie’; ‘Jij bent verantwoordelijk voor de groei in intimiteit’.

Een effect was dat ik nu zag dat al dat emotionele en spirituele meevibreren van mij als ‘spirituele man’ me ineens veel oneigenlijker toescheen dan ik me tot op dat moment bewust was. Niet de ontdekking van mijn emoties, maar veel meer mijn doelen vervulden me met intrinsieke motivatie.

Niet om nu een zoveelste leasebak verslindende en carrièrejagende yup te gaan worden, maar om meer richting te geven aan de ontwikkeling van mijn bewustzijn. Wat de één ‘doel’ noemt, kan de ander ‘wil’ of iets anders noemen. Voor mij ontdekte ik dat het woord ‘focus’ in goede aarde viel. Bewustzijn focussen. En dat beseffend zie ik veel mannen die dat niet hebben.Ook in het spirituele ‘wereldje’. Zij lijken zich te drijven in een eindeloze behoefte aan emotionele vulling of vervulling. En dat komt me nu na het lezen van beide Deida-boeken wat vrouwelijk over. Alsof ik in een spiegel kijk.

Ja, dit boek zou verplichte kost voor mannelijke veertigers (en ouder) kunnen zijn, die in de egalitaire jaren zeventig murw gebeukt werden door – volstrekt legitieme maar niet voor de eeuwigheid bestemde – reactionaire vrouwelijkheid. Want laten we eerlijk zijn: wat is de samenleving eeuwenlang onaardig tegen ze geweest! Maar laten wij mannen nu maar weer ‘s gewoon onszelf zijn. Wat geweest is is voorbij.

Oneindig bewustzijn

Een aantal tips en adviezen van Deida aan mannen komt vrouwen overigens ronduit goed van pas (‘Als je belooft een klus in huis te doen, stel ‘m dan niet uit door op de bank te blijven hangen achter de tv’). Van andere zullen ze minder gecharmeerd zijn, omdat de man meer verantwoordelijkheid neemt en daardoor mogelijk wat vaker ‘aan zet’ zal zijn. Da’s even wennen. Het hele beeld levert een ander soort man op. Eentje die op een andere manier met zijn vrouw of partner om zal gaan. Bewuster, opener, krachtiger, liefdevoller, verantwoordelijker. Ik vermoed dat dit nieuwe man-denken  wel belangstelling en navolging gaat krijgen. Wat mij betreft mag die Deida dus wel wat meer podium krijgen.

De aanloop van dit artikel was nogal polariserend, klopt. Dat is overigens niet in de geest van Deida én toch ook wel. Dat komt omdat hij schrijft over het controversiële onderwerp mannen & vrouwen vanuit een non-duaal standpunt. Hij erkent verschillen, scherpt ze maximaal aan zelfs, maar valideert ze nergens. Beide seksen zijn voor hem verschillend en gelijkwaardig; ze zijn twee aspecten van hetzelfde bewustzijn. Want dat is de kern van de kern van deze twee boeken: het bewustzijn manifesteert zich in beide seksen. Er is een grondeloze openheid in het bewustzijn van waaruit het contact en de eenheid tussen beide oneindig groot – of diep – kan zijn. Daarin kunnen beide seksen elkaar delen, nee niet hun behoefte of leegte vervullen, maar délen. Tot er een nieuw groter bewustzijn ontstaat dat hoger kan stijgen dan beide afzonderlijk. Want daarin is de liefde oneindig, allesomvattend en kunnen beide partners zichzelf en de identificatie met man- en vrouwzijn overstijgen. Dankzij de eigenheid van de andere sekse. En dat leest als een prachtige belofte.

Wat vinden jullie, dames?

‘Seks als weg naar God’, 2e druk (in de eerste druk was de titel ‘God en Eros’) en ‘De kracht van echte mannen’, David Deida, uitg. Altamira-Becht, Haarlem. In het Engels respectievelijk: ‘Finding God through Sex’ en ‘The Way of the Superior Man’.

Meer David Deida: www.deida.info.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest