Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Alles of niets

/
/
/
397 Views

Bij het selecteren van het nieuws voor deze eerste binnenpagina’s van de Koorddanser worden tal van knipsels, links en oude kranten doorgenomen. Op zoek naar ‘spiritueel’ getint nieuws. En terwijl ik over een oude krant uit januari gebogen zit met nieuws over Obama, Haïti, Bos, de oorsprong van het vogelbekdier en de zeldzame grondstoffen in de Chinese aarde, vraag ik me af wat eigenlijk het verschil is tussen ‘spiritueel’ en ‘niet-spiritueel’ nieuws. Dat er een wel of niet transpersoonlijk perspectief is? Dat het iets met het Hogere te maken heeft? Dat het de groep mensen betreft die zichzelf als ‘spiritueel’ beschouwt? Dat het te maken heeft met de verwachte bewustzijnssprongetjes als aanloop van 2012? Tja.

Is er wel een onderscheid in deze twee categorieën? Lastige vraag, bij nader inzien niet. Want het zoveel-jarig jubileum van een spiritueel centrum is net zo spiritueel als de voedseldroppings van de VS boven de hongerige Haïtianen in Port-au-Prince. Of niet-spiritueel, eventueel.

En neem een willekeurig bericht als de toenemende interne vijandigheid tegen Obama (het volk mort dat het bij hem niet snel genoeg gaat): er zit een prachtig en dramatisch verhaal achter over de werking van de mensenziel, ‘erst das Fressen und dann die Moral’, vond Bertolt Brecht 50 jaar geleden al. Het verhaal van Obama, zijn ontwikkeling, zijn opkomst en zijn strijd. Persoonlijk, staatkundig. Boeiend verhaal in ieder geval.

Ieder kranteartikel biedt zo een kijkje in een klein of groot levenskarma, soms van individuele mensen, soms van groepen en volkeren zelfs. Zo wordt zelfs ieder bericht over de kredietcrisis een schitterende glimp van de collectieve mensenziel waarvan iedere burger deel uit maakt. Kredietcrisis niet spiritueel? Welnee….

Kortom, álles is spiritueel. Overigens geldt dit ook voor begrippen als synchroniciteit of sacraliteit. Jeff Foster gaat hier op in verder op in deze Koorddanser. Als iets een beetje ‘toevallig’ goed uitkomt, hoor ik spirituelen vaak zeggen ‘oh wat een bijzondere synchroniciteit’. Maar in het universum is álles synchroon of niets loopt synchroon. Hetzelfde geldt voor sacraal: wat is wel en niet heilig? Oké, we hebben behoefte aan heilige zaken, van huisjes tot goden. Maar bezien vanuit de eenheid van alles is álles dan niet heilig, synchroon en spiritueel? Of allemaal juist niet?

Wél kunnen we álles spiritueel (of niet) benaderen. En gewoon Zijn. De dingen ook als zodanig accepteren. Met je hart, dat maakt de wereld een stuk minder complex. En je wordt er ook blijer van.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest