Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Bliss: vreugdevolle tegenhanger van oude pijn

/
/
/
383 Views

Doorvoel en omarm je oude pijn, zonder daarbij het verhaal, dat je jezelf over je pijn vertelt, weer op te starten. Dat krijgt veel aandacht. Daarom wordt het hoog tijd om nu maar eens dieper in te gaan op de tégenhanger van pijn. En daarvoor gebruik ik de Engelse term ‘bliss’.

Door Dick Nijssen

Er rust een zeker taboe op het uitgebreid praten over bliss en over hoe je het kunt opwekken. Als je spiritueel correct bent ingesteld, dan weet je dat het slechts een bijproduct is van meditatie, gebed, Qigong beoefening of tantrische sex en dat het daar uiteindelijk niet om gaat. Maar het is wel de heerlijkste beleving die een mens ervaren kan!

Gelukzaligheid, een oorzaakloze vreugde die van binnenuit opwelt, daar hebben we het hier over. Het is er in verschillende vormen en gradaties. Het kan van korte of lange duur zijn en zoals elk verschijnsel in het leven komt en gaat het en treedt er gewenning op.

Euforie
In India noemen ze het ‘ananda’. Daar zeggen ze dat er niets anders is dan sat-chit-ananda. Vrij vertaald betekent ‘sat’: dat wat is, het onveranderlijke absolute dat zich uitdrukt via het bewustzijn (chitta) in pure gelukzaligheid.

We gaan het hier niet hebben over de euforie die we door drugs kunnen ervaren. Voor dat soort bliss betaal je altijd een (soms wel heel hoge) prijs. Onder invloed van die stoffen krijgen de receptorcellen van je zenuwstelsel een vloedgolf van kunstmatig opgewekte gelukshormoonachtige stoffen te verwerken. Het eindresultaat: een uitgeput, vervuild en overbelast zenuwstelsel. Je raakt versneld door je buffervoorraden van natuurlijke gelukshormonen heen en door regelmatig drugsgebruik kun je die zelf ook steeds moeilijker aanmaken.

Bij spirituele disciplines zoals meditatie, yoga, reiki en Qigong gebeurt in veel opzichten het tegenovergestelde. Als je de discipline opbouwt om daar dagelijks voldoende tijd mee bezig te zijn, dan gaat het zenuwstelsel zich spontaan verfijnen. Je hersenen ontwikkelen meer receptorcellen, en je endocriene klieren produceren de bijpassende gelukshormonen in steeds ruimere mate. Je gaat je kiplekker voelen! (Foute uitdrukking, omdat de meeste (plof)kippen tegenwoordig doodongelukkig zijn, maar dit terzijde.)

Daarom lijk ik soms wel een veredelde drugsdealer als ik mensen adviseer om minstens 100 dagen regelmatig Transcendente Diepte Meditatie of Qigong te doen. Want tegen die tijd zit de gewoonte erin en heeft het zenuwstelsel zich al zo verfijnd dat vrijwel elke beoefenaar heeft kunnen proeven van de spontane vreugde die we bliss noemen – een vreugde die compleet is in zichzelf.

Om dit verhaal van je hogere gelukshormoonspiegel door mediteren in het juiste perspectief te zien, is het wel belangrijk te begrijpen dat die positieve veranderingen in het lichaam niet zozeer de oorzaak maar eerder de uitdrukking zijn van veranderingen in bewustzijn.

Jubelpartij

Als je bewustzijn zich op natuurlijke manier verruimt, dan ga je proeven van de grondstof van het universum, en dat is pure vreugde. De schepping als een grote uitbundige jubelpartij van God. Zelf heb ik ervaren dat bliss uit een fundamentelere laag komt dan pijn. Er zijn tijden geweest dat ik fysiek aan pijn en ongemakken leed en dat ik daaronder nog steeds de vreugde van (het er) zijn kon proeven, tegelijkertijd. Maar ben je uitgerust en pijnvrij dan valt er natuurlijk heel wat meer te genieten.

Zit je vastgespijkerd in de driedimensionale werkelijkheid van je verstand, ben je in andere woorden ‘gekruisigd op de assen van ruimte en tijd’, dan is dit allemaal kletskoek. Maar kijk naar een baby of een kind dat helemaal opgaat in zijn spel, dan herken je misschien de bliss die je ooit zelf ervoer toen de wereld nog een grote open speeltuin was. Jezus zei het al: “Word als een kind (durf uit je hoofd te gaan) en je zult het Koninkrijk Gods (Bliss) erven”.
Mijn eerste bliss-ervaring als jongvolwassene had ik toen ik TM leerde. Uren na mijn ‘inwijding’ zat ik nog na te glunderen van wat ik ervaren had. Had ik de eerste jaren in de meditatie af en toe optredende bliss-ervaringen, op den duur ervoer ik die ook vaker buiten mijn meditatie. Hoewel ik niet zo devotioneel ben aangelegd, merk ik dat ik bij intense bliss-ervaringen spontaan in innerlijke dankbetuigingen uitbarst en in die momenten soms alleen maar God… God.. God… kan denken.

Discipline

Dankbaarheid voelen,  zelfs voor de ‘shit’ in je leven, is volgens mij een van de meest directe wegen naar bliss. Maar het is als de kip (daar is die weer) en het ei. Vaak moet je eerst bliss ervaren hebben om dankbaarheid te kunnen voelen. Het een versterkt het ander. Daarom is het starten met een spirituele discipline zo belangrijk, zodat er een weldadige vicieuze cirkel kan ontstaan.

Inmiddels heb ik ontdekt dat elke spirituele discipline zo zijn eigen soort bliss teweegbrengt. In de energie van reiki voel ik een heel fysieke hartswarmte die heel verbindend en integrerend voelt. Tijdens en na Transcendente Meditatie ervaar ik vaak een heel lekker, ijl, dal-orgastisch gevoel bij mijn derde oog. Met Zhineng Qigong ervaar ik een innerlijke kracht en rust die vanuit het haragebied mijn hele lijf doorstroomt. Satsang ten slotte, geeft, afhankelijk van de satsanggever, weer een heel eigen, vaak kristalheldere, blissbeleving.

Bliss is in mijn beleving een vorm van genade. Je kunt het niet direct teweegbrengen. Wat je wel kunt doen, is dagelijks voldoende tijd inruimen voor jouw specifieke spirituele beoefening. Daarbij denk ik aan een uitspraak van Maharishi Mahesh Yogi, de goeroe die TM naar het westen bracht: “God helpt diegenen die zichzelf helpen.”
Geniet, niet met mate, maar mateloos, en laat je bliss overstromen naar alles en iedereen.

Dick Nijssen is de drijvende kracht achter Helios Reiki & Groei Centrum in Heerde.
Voor meer info kun je kijken op: www.helioscentrum.nl.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest