Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Verlicht in de zevende zonnehemel

/
/
/
356 Views

Zo hartje winter is het helemaal geen gek idee om eens wat licht te laten schijnen op onze ware natuur. Met sneeuw en ijs maakt de winter alles kapot wat niet langer levensvatbaar is. Het herinnert ons – als we dat toelaten – aan onze eigen sterfelijkheid. Wat blijft er van ons over als we sterven? Enne: hebben we reden om ons zorgen te maken? Verlichting vanonder de zonnebank.

Door Lars Faber

Eeuwenlang zijn we geïndoctrineerd met de geboden dat we ons vooral netjes moesten gedragen, omdat we anders langdurig in warmere oorden zouden vertoeven. Hoog tijd om zelf op onderzoek te gaan en die warme oorden bij leven te bezoeken.

Niet alleen kun je ´heel worden vanuit je luie stoel’ (met films), maar een stapje verder zijn er géén satsang, urenlange zazen of hoofdbrekende onoplosbare koans; anno 2010 worden we verlicht… onder de zonnebank. Leerde Boeddha ons niet in de Dhammapada dat we onze toevlucht niet in de traditie moeten zoeken maar een licht voor onszelf moeten zijn? Zou de afvallige prins/echtgenoot op de Ecoline HB 814 zonnebank gedoeld hebben? Vast niet, maar ik vond het wel een grappige gedachte.

En toch weet ik bijna zeker dat Boeddha zijn zeven dagen bodhiboom maar al te graag had verruild voor een stief kwartiertje onder een flink uit de kluiten gewassen tosti-apparaat. Maar wat Boeddha gedaan zou hebben, is wellicht veel minder interessant dan wat jij doet om je ware natuur te ontdekken. Wat blijft er van jou over als de winter van het leven – de dood – klaar met je is? Je herinneringen? Je liefdevolle gevoelens? Je ervaringen? Je zielslessen? Je karakter? Wishful thinking! Het ‘spirituele’ ego houdt zichzelf graag in stand met dat soort koesterende gedachten. De dood wordt niet voor niets De Grote Gelijkmaker genoemd. Het engelse woord humiliation betekent niet alleen ‘vernedering’, maar komt voort uit het woord humus: stof of aarde. Met de grond gelijkmaken. ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.’

Ware natuur

Er blijft dus nada, niente, noppes, niets van je over. Deze gedachte toelaten is de egocrusher die we nodig hebben om een idee te krijgen van onze ware natuur. En die is volgens de bekende timmerman uit Nazareth niet boven ons, in de hemel, en niet onder ons, in de zeeën. Het Koninkrijk is in ons. Om dat Koninkrijk te betreden zullen we weer als kinderen moeten worden. En wat doen kinderen? Kinderen spelen. Kinderen genieten. Kinderen trekken iedere vorm van autoriteit in twijfel. (Als je dat laatste niet gelooft, mag je best eens een middagje onze twee jongens van 2 en 4 komen observeren.) Kinderen zijn een lamp voor zichzelf en hebben geen enkele vorm van geloof nodig, omdat ze goddelijk zijn.

Terug nu naar de zonnebank. Als je het al niet doet om je ware natuur te ontdekken, dan toch op zijn minst om een lekker kleurtje te krijgen (macrobiotisch-wit is uit de mode). En als je dan toch onder die 1200 watt’s zonnehemel ligt, kun je net zo goed je tijd nuttig besteden. Door – oh hemelse paradox – niet nuttig te zijn. Door niets te doen. Niets te zijn. Een van de vervloekingen die we over hebben gehouden aan pak ‘m beet vijfhonderd jaar calvinisme is dat we niet mogen nietsen. We moeten altijd wat te doen hebben. Ledigheid is immers des duivels oorkussen. De nadrukkelijke instructie op ons pad naar verlichting luidt: leer te nietsen.

Muziek

Het werkt als volgt: kleertjes uit (wacht even tot je in je zonnebankcabine bent!). Christus gaf ons niet voor niets de instructie om ons wereldlijk kleed af te leggen. Kruip onder de zonnehemel. Vergeet alles wat je ooit geleerd hebt: alle mantra’s, affirmaties en gebeden – alles wat je weghoudt uit de stilte. Druk op ‘start’ (waarmee je aangeeft dat je klaar bent om verlicht te worden). Sluit je ogen. Richt je aandacht op de sensaties in je lichaam en laat de wind die uit de ventilators komt, je lichaam strelen. Voel hoe het infrarode licht je huid verwarmt. Ontdek dan al rap dat er iemand in je huist die gewaar is dat hij/zij aan het waarnemen is. Ontdek de waarnemer achter de waarnemingen. Maak de klassieke fout om te denken dat dit je ware natuur moet zijn. Lach om jezelf. Juist! Hou het luchtig. Ontspan en laat los. Stoor je aan de muziek die je hoort en die je afleidt en laat die gedachte dan weer los. Vraag je af hoe lang het nog duurt en laat die gedachte weer los. Neem al je gedachten waar en laat ze weer wegzweven. Voel hoe het licht op je huid straalt en ontdek dat je ware natuur wel donker moet zijn, anders zou het geen licht aan kunnen trekken. Hetzelfde geldt voor de muziek waar jij je net nog aan stoorde: je ware natuur moet wel stil zijn, anders zou je geen geluid waar kunnen nemen. Koester je aan de gedachte dat je stil, donker en leeg bent en verlies jezelf daarin. Je bent nu in het Koninkrijk waar zoveel zoekers een levenlang naar op zoek zijn. En dat voor tien euro’tjes! Geniet met volle teugen.

Orgasme

Ontdek dat genieten veel fijner is dan denken en focus je op de heerlijke warmte die je huid doet gloeien. Je gaat nu door de gateless gate. Los op, verdwijn. Je bezoekt dezelfde plaats die je bezoekt als je een orgasme krijgt en ‘oh, mijn god’ uitschreeuwt. De Fransen noemen een orgasme niet voor niets La Petite Mort (de kleine dood). Geef je over aan de stilte en de warme oceaan van ontspanning. Om dan… met een luide ‘tik’ uit je paradijs te worden getrokken, als de lampen met een schok uitgaan.

Waar was jij de afgelopen vijftien minuten? Nergens. Wie was jij? Niets en niemand. Hoe was het? Góddelijk!

Zuurpruimen, knorrepotten en azijnpissers zullen verklaren dat onze plotselinge realisatie niet geldig is, omdat verlichting per definitie moeilijk te bereiken moet zijn en met veel inspanning gepaard moet gaan. Wat kunnen we anders dan hun gelijk geven? Als ze ons zouden geloven, zouden er lange rijen voor de zonnebanken staan. Wees een licht voor jezelf en ga vooral zelf op onderzoek uit. Lukt het niet, dan hou je er in ieder geval een lekker kleurtje aan over!Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest