Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

EF en EO

/
/
/
357 Views

‘Heerlijk om met gelijkgestemden een eenheid te beleven’. Dat hoorde ik in juni op het zestiende Eigentijds Festival in Vierhouten. Een dikke 2000 mensen waren daar weer in een bonte uitdossing variërend van indianen, feeën, sjamanen en outlaws tot heksen en toverkollen. Ja, heerlijk zo’n bosje ‘spirituelen’ bij elkaar, slenterend langs kraampjes, workshoptenten of lurkend aan de kruidenthee. Ik laafde me ook weer aan het tribale bewustzijn dat ‘ons soort’ eigen is.

Tegelijkertijd op 13 juni werd aan de andere kant van de Veluwe in het Gelredome van Arnhem de 35e editie van de EO Jongerendag gehouden. Met de sexy Arie Boomsma, de machtige Jan Peter Balkenende en de ambitieuze André Rouvoet als prominente gasten en sprekers voor 30.000 christenbezoekers. ‘Heerlijk om met gelijkgestemden onze eenheid te beleven’, zal menigeen in colbert of streepjestrui ook hier hebben gedacht. Is er een wezenlijk verschil tussen de populaties van het EF en de EO Jongerendag? Ja, de ene heeft het over Spirit, Liefde, het Al, en nog wat namen waaronder de Ene, de andere heeft het over de Here God, mijn Heiland en Verlosser, en sommigen hanteren een bijbelvertaling waarin het gaat over de Ene. En ze kleden zich anders.
Wat verbeeldt iedereen zich wel? Mijn God, jouw God? Ons soort en ‘jullie’? Gelijkgestemden? En kom niet aan met ‘ja maar wij….’ of zoiets. Klinkklare larie!

Wat deze groepen doen is volkomen legitiem, begrijp me goed, niks mis mee; het is voor velen puur genieten en bijtanken voor een nieuw jaar. Of stichtelijk, opbouwend of transformerend zo je wil. Wat zeur ik dan? Het gaat toch ergens over? Klopt, maar het bevestigt alleen maar ons spirituele ego, ons zelfbeeld van ‘zoekers’. Sommigen deden er vele levens lang over om er te komen. Waarom suggereer ik dat er iets mis mee is?

Omdat het alleen maar gaat over een zoveelste graad van ons – nu spirituele – ego. Een zoveelste identificatie met een godsbeeld, een lifestyle of een groep. Of kleding. Het is door het spirituele ego gedreven tribaal zoogdiergedrag. Meer niet. En als je een graantje meepikt voor je ontwikkeling, mooi meegenomen.

Maar laten we ons niet verbeelden dat het wérkelijk iets met het hoogste bewustzijn te maken heeft. Want daarvan heeft niemand verstand. Ik ook niet trouwens, alleen een persoonlijk vermoeden. Het is vooral een bevrediging van een behoefte.

Eigenlijk zou het EF moeten fuseren met de EO Jongerendag. Dát zou het beginnetje kunnen zijn van ons (laatste of) sterkste bastion: de afbraak van het spirituele of religieuze ego.

Amen. Let’s pray…


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest