Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Factor X

/
/
/
341 Views

Over God praten of schrijven is een onmogelijkheid. De filosoof Wittgenstein zei in de vorige eeuw al dat ‘waarover je niet kan spreken, moet je zwijgen’. Daarom is het zo… eh …. lastig om in onze gemêleerde spirituele kringen het te hebben over God. Het Hoogste Bewustzijn, het Alles, de Eenheid, Liefde en dergelijke aanduidingen kunnen we nog wel van elkaar verdragen. Maar het begrip God roept nog te vaak – al dan niet collectieve – oude trauma’s op van een beperkende strengheid, verstikkende kerkcultuur en ander geestelijk lijden waaraan menigeen een vermogen aan workshops, therapieën en op ontwikkeling gerichte bijeenkomsten besteedde om ervan af te komen. Om zich eraan te ontworstelen.

Hebben we met onze bewustzijnsontwikkeling niet per ongeluk God als baby met het badwater weggespoeld?

Na de fase van heling en individuatie gebeuren bij mensen soms dingen die ze niet in de hand hebben of kunnen bevatten. Want niet alles is te verklaren met ‘synchroniciteit’, ‘zo-boven-zo-beneden’ en de ‘law-of-attraction’. Het niet-begrijpen, niet-voelen en ineens tóch iets verrassends zien gebeuren dat heel treffend en persoonlijk je eigen existentie raakt, noem ik Factor X. Het onbekende, onverwachte, het niet-stuurbare en zeker het niet-maakbare. Hoever we ook in onze ontwikkeling kunnen zijn. Deze factor heeft overigens niets met het tv-programma X Factor te maken).

Soms verrassend, omdat Factor X ineens mogelijkheden schept die er eerst niet waren. Dat bevordert in ieder geval onze dankbaarheid. Maar ook kan het gebeuren dat Factor X ons dingen afneemt, ontneemt, blokkeert. En na wellicht een fase van nijdigheid, zie je dan misschien beschaamd dat het maar goed was dat die weg werd versperd, om ook daarover weer dankbaar te worden.
Factor X geeft ons voorbij onze inspanning precies de les die we moeten leren. Factor X is niet alleen ín mij en jou, maar ook groter dan wij met z’n allen waardoor er grotere dingen mogelijk zijn dan wij met z’n allen zouden kunnen scheppen. Factor X geeft en neemt, net als de zee.

Factor X is gigantisch, maar dient zich vaak als mini-kleinigheidje aan. Deze realiteit laat zich niet afsmeken, ‘ombidden’ of plezieren. Factor X is onpersoonlijk én persoonlijk.

Laat ik het maar gewoon zo zeggen: Factor X is God, een werkelijkheid en erover schrijven blijft een onmogelijkheid. On-beschrijflijk dus. En toch schrijf ik dit op… Factor X.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest