Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Treurig

/
/
/
345 Views

Integrative medicine en complementaire gezondheidzorg zijn nieuwe namen voor (eeuwen)oude therapieën in de gezondheidszorg, ook wel bekend geworden als alternatieve therapieën. Ines von Rosenstiel – zie hiernaast – is op uiterst integere wijze bezig met het verrijken van wat de hedendaagse dokters hun patiënten kunnen aanbieden. Nu eens niet een pil, spuit, mes of zaag, maar een geurtje, het sluiten van de ogen en onder meer een meditatieve cd. Nee, het geneest geen kanker of andere vreselijke ziekten. Het verlicht effecten van ziekten. Iets wat de reguliere gezondheidszorg overigens zelden doet.

Eind vorig jaar interviewde ik haar voor Koorddanser en ik was onder de indruk van de integere en zorgvuldige wijze waarop ze in overleg met patiënten, verpleging en collega-artsen nieuwe innovatieve manieren zoekt om het lijden dat met ziek-zijn nu eenmaal aan de orde is, te verminderen.

Dat doet ze niet door maar wat te proberen, maar door een zorgvuldige afweging te maken op basis van wetenschappelijke publicaties uit het buitenland. De beroemde universiteit van Harvard heeft een heel consortium van universiteiten opgezet om deze innovaties grondig te onderzoeken en te beproeven. Daaruit komen opmerkelijke resultaten, ‘significante afwijkingen’ zoals dat heet, waaruit blijkt dat voor bepaalde therapeutische doelen bepaalde ‘alternatieve’, of liever complementaire therapieën effectief zijn. Op precies dezelfde wijze als de reguliere therapieën worden afgewogen. Hersenchirugie is een erkende therapie, maar voor een verkoudheid lijkt me een hersenoperatie niet geschikt. Zo is het ook met acupunctuur of een meditatie-cd bijvoorbeeld. Deze ‘nieuwe’ therapieën worden door haar alleen ingezet als er bewijsmateriaal is dat het effectief is, of beter ten minste net zo effectief is als een regulier middel, én als er geen risico’s aan zijn verbonden. En die zijn er aan pillen, spuiten en snijden natuurlijk altijd wel. Prachtig mooi werk, zou je zeggen. Iedereen zou blij moeten zijn met zoveel innovatielust.

Maar niet de wereld van de geneesheren, en al helemaal niet de hondsdolle Vereniging tegen de Kwakzalverij. Die nagelen haar onbehoorlijk aan de schandpaal, maken haar zwart en negeren ieder rationeel en wetenschappelijk argument. Hierdoor is Von Rosenstiel genoodzaakt een stap terug te doen, schreef ze mij, waardoor ook de publicatie in ons blad verviel. Een knieval voor ordinaire vuilspuiterij dus. Schandalig.

Ik voel boosheid bij het onrecht dat deze moedige eenling wordt aangedaan door een haar vijandige geneeskundige en ‘wetenschappelijke’ wereld. Inquisitoir gedrag.

Nu ook Henk van Gervan van de SP kamervragen heeft gesteld, hoop ik vurig dat minister Ab Klink de juiste informatie te pakken kan krijgen zodat zal blijken dat deze integrative medicine een prachtige aanvulling is op het arsenaal van de pillenvoorschrijvers. Want als iets bijdraagt aan de reductie van de kosten van de gezondheidzorg in ons land, is het wel integrative medicine.

Wie kan daar nou tégen zijn? Eh… even denken… de pillenindustrie misschien? Of de nu onvoldoende geschoolde geneesheren van de anti-kwakzalversvereniging? Gaat het misschien alleen maar om broodnijd?

Een suggestie: stuur Ab Klink (zit in Den Haag) een briefje en nodig hem uit om zich bij dr.Ines von Rosenstiel te informeren zodat hij de vragen van Henk van Gerven goed, volledig en integer in de Tweede Kamer kan beantwoorden.

Doen.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest