Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Medische astrologie – Met je lijf in de sterren

/
/
/
2641 Views

Sinds Mellie Uyldert (1909-2009) in 1977 het eerste Nederlandstalige boek schreef over medische astrologie, zijn er amper nieuwe boeken over dit onderwerp in de Lage Landen verschenen. Oscar Hofman schreef in 2007 als voorlaatste een werkje in dezelfde lijn. Met ‘Het helend vermogen van de dierenriem’ van Adrie van der Ven is er een nieuwe titel aan toegevoegd. Waarmee ook gelijk een onderbouwing voor de stelling is gegeven dat medische astrologie nu niet bepaald als een populair subgenre mag worden beschouwd. Is dat terecht, vroeg ik me af.

Als astrologisch geïnteresseerde kijk ik met wisselende be- en verwondering naar de informatie die astrologen uit de samenstanden van planeten, zon, maan en sterren halen. Soms onnavolgbaar en esoterisch, soms praktisch, controleerbaar of adembenemend nauwkeurig. Laat ik me beperken tot een tussenconclusie: there is some truth out there. Ik verwonder me en bewonder dikwijls de rake constateringen die over het ondernaamse worden gedaan na het schouwen van het bovenmaanse. Een aparte categorie vormen de ‘lichten’ en virtuele astrologische punten, dus geen échte hemellichamen, maar denkbeeldige die te maken hebben met de stand van de planeten, zon of maan. En dan natuurlijk de sterrenastrologie, ook een hele boeiende discipline binnen het astrologische om van de Aziatische tak nog even te zwijgen.

Een tikje aparte eend in de bijt is de medische astrologie wel. Principieel is die niets nieuws: als het principe van ‘zo boven zo beneden’ werkt op energetisch en vooral psychisch niveau, waarom dan niet ook op stoffelijk en lichamelijk niveau. Ik kan geen reden bedenken, maar ik zou wel eens iets concreets willen zien op dit gebied. Een paar vragen dus aan auteur en (medische) astroloog Adrie van der Ven, vanwege zijn nieuwe boek bij Uitgeverij Elikser, een uitgever die met en in opdracht van auteurs boeken uitgeeft, zoals nu Adrie’s ‘Het helend vermogen van de dierenriem’.

Hoe werkt een medisch-astrologisch consult?

Adrie: “Laat ik een poging doen om het samen te vatten. Je begint met het benoemen van een lichamelijke klacht of wat fysiek speelt. Dan kijkt de astroloog naar het astrologische huis waarop de klacht betrekking heeft. Daarvoor heeft hij of zij een tabel met alle aandoeningen en hun plek in de radix met 360 graden. Vervolgens kijkt hij naar het dierenriemteken waarin de cusp of begin van het huis staat en – om precies te zijn – de graad. Vervolgens naar waar de heer van dat teken staat, de ‘huisheer’ en hoe deze staat in relatie met andere planeten (aspecten) en hun tekens. Het kan zijn dat er meerdere planeten en huizen een rol spelen en ook dat die in samenhang beoordeeld en geanalyseerd moeten worden. Daaruit rolt tenslotte een diagnose en wordt het tijd om een therapie te bepalen. Ik werk met kruiden, bloesemtherapie, homeopathie en celzouten. “

Staat al vast of je ziek wordt?

“Ziekte zie je niet in de radix, je geboortehoroscoop, want dan zou alles voorbestemd zijn. Wel zie je  de mogelijkheid daartoe. Een optie tot ziekte zie je dus zeker wel. Zo ook de aanleg tot een vrij gezond lichaam of een vermoeden tot bepaalde klachten. Bijvoorbeeld Maan-Uranus- of Venus-Uranus-aspecten kunnen – het ligt niet vast – tot endocriene stoornissen leiden. Mars-Saturnus-aspecten kunnen een verwantschap geven met gal- of spierproblematiek. De planeten die in

huis zes en huis twaalf staan, kunnen mogelijk verwant zijn aan pathologische processen. Dat blijkt pas in de loop van het leven en dit is sterk afhankelijk van iemands levensstijl. De Maan is in de eerste levensjaren primair belangrijk in de levenskracht. Als die een moeilijk aspect maakt, kan dat dan al spannend zijn voor de ontwikkeling of vitaliteit in het eerste levensjaar. Maar het is en blijft steeds een optie, klasgenoten met bijna dezelfde standen kunnen nergens last van hebben. Het is een aanleg, een ondergrond, waarop je een psychosomatisch denken kunt baseren en waaraan je ziet welke therapieën een kans van slagen hebben.”

Hoe komen astrologen aan die tabellen met aandoeningen per dienrenriemteken en ook nog eens per graad?

“Die graden worden al tientallen jaren door astrologen geobserveerd, onder anderen door de familie Ebertin. Ze vormen een verfijning en dikwijls, niet altijd, gaat het heel precies op qua pathologie als iemand daar een planeet heeft staan. Zoals iemand de planeten heeft staan, zo neigt die persoon ernaar om ziekte en gezondheid te ontwikkelen. Dat is het principe, de hemellichamen verwijzen, maar ze beïnvloeden zelf niet en ze dwingen al helemaal niet.”

Hoe deden ze dat vroeger met de beperkte astronomische en medische kennis?

“De astrologie is al duizenden jaren oud, maar de oude literatuur is niet zo goed ontwikkeld als die in deze tijd. Dat komt door het toepassn van klassieke astrologie die maar tot Saturnus redeneert. Er was vanuit de Hellenistische cultuur wel een omschrijving van planeet en teken, maar nog geen kennis van de verre planeten Uranus, Neptunus en Pluto. In de nieuwere tijd waren het Mellie Uyldert en de familie Ebertin. De Middeleeuwen had Lilly en anderen. In die Middeleeuwen en daarvoor was er natuurlijk nog weinig kennis over het zenuwstelsel, het endocrien systeem en bijvoorbeeld de hersenen. Literatuur uit die tijd is achterhaald door nieuwe inzichten. Zelf heb ik veel aan de boeken van Ebertin en Uyldert gehad, beiden zijn goed in het denken in analogieën.”

Je begint met de radix, de geboortehoroscoop?

“Ja, de radix is de wortel, de basis. Dat is de matrix voor het hoofdgebeuren, daarop baseer ik het hoofdproces van ziekte-gezondheid. Tegelijk zie ik dan ook het moment van het ontstaan van de klachten. De ziektegeschiedenis doet altijd mee. De transits spelen een hoofdrol.”

Ik ken iemand met nierstenen…

“Dat verwijst naar het begin van het 4e huis. Dat gaat over erfelijkheid en de invloed van de familie, en die staat in dit geval – je hebt diens geboortegegevens – in het dierenriemteken Weegschaal, om precies te zijn op 9 graden Weegschaal wat met de nieren overeenkomt. De heer van het vierde huis is Venus en die staat vierkant (een spanning) met Mars, heerser van het teken Ram waarin drie planeten staan.

Deze persoon moet dan voor het wegwerken van de nierstenen goed kijken of er wel voldoende ruimte is voor romantiek, kunstbeleving (beeldhouwen), dans e.d. die allemaal aangeven dat er iets in de eenheid speelt tussen Mars (strijd / lichaam) en Venus (liefde / schoonheid). Als dit vierkant een spanning in zich draagt die steeds conflicten geeft in de sfeer van de liefde, of los van de liefde door zichzelf te hoge eisen op te leggen, dan kan dat de ondergrond vormen voor steenvorming in de nieren.

Let wel: de echte diagnose moet komen van apparatuur, de horoscoop geeft de energetisch psychosomatische achtergrond en een richtlijn tot herstel. Deze persoon zou calcium phosphoricum celzout  2 kunnen innemen, naast basenvormende voeding, zie mijn boek.”

Welke ziekten diagnosticeerde je eerder met medische astologie?

“Een hele lijst: de ziekte van Lyme, velerlei endocriene stoornissen, van schildklier tot ovaria, vermeende onvruchtbaarheid en tinitus (oorsuizen). Maar ook neurologische zwakte, een verzwakt immuunsysteem met daardoor zeurende klachten, ontstekingen in orgaan of gewricht, drankverslaving, hoofdpijnen en migraine. Verder: keelaandoeningen, bronchitis, huidproblematiek en spijsverteringsthema’s en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Alle zijn succesvol met medische astrologie verholpen. Niet alleen met kruiden en celzouten of aroma’s en ademtherapie, ook door te verwijzen naar specialisaties zoals yoga, acupunctuur e.d.”

Geef je ook consulten?

“Ik adviseer niet alleen, maar ik geef voornamelijk consulten met kruiden, celzouten en met aroma’s als praktische middelen. Denk daarbij aan energetische middelen zoals adem- en chakratherapie om via de energetische achtergrond pijn of ongemak te verlichten of te verhelpen. Meestal komen mensen met wat serieuzere klachten of die al echt chronisch van aard zijn bij me. De lichtere aandoeningen gaan naar de huisarts. Afhankelijk van de ernst van de aandoeningen duurt het één à zes maanden voor het herstel doorzet. Ik begin met een anamneseformulier en de horoscoop gegevens en vraag na vijf weken feedback. Meestal hebben de middelen of de energetische sessie even tijd nodig om door te zetten. Acute aandoeningen kunnen wel snel herstellen. Soms is er al met een paar uur verbetering.”

Waardevolle aanvulling

Is medische astrologie terecht niet-populair? Als ik het boek van Adrie lees en de casussen in het bijzonder, kan ik geen reden bedenken. Maar voor een probleem met lekkage vraag je een loodgieter, met geld een accountant en met je lichaam een arts of natuurgenezer. Wie denkt er dan aan een astroloog? Begrijpelijk weinigen, maar daarmee ontzeggen velen zich iets. Kun je zelf aan de slag met het boek van Adrie? Jazeker, maar het is wel even zoeken. Het vinden is wat lastig, de inhoudsopgave helpt amper om snel aan de slag te gaan en veel instructie is verspreid door het boek. Ook een index van aandoeningen ontbreekt. Maar voor de astrologische doe-het-zelver is hiermee wel te werken; alle noodzakelijke gegevens en data staat erin, inclusief aanbevolen therapieën. En daarom is dit boek een waardevolle aanvulling op de andere boeken in ons land over medische astrologie.

Meer over Adrie van der Ven: www.inzicht-in-levenspotentie.nl.

Meer over astrologie: klik hier.


Tags:
Meer van:

1 Reactie(s)

 1. Mijn reactie op het artikel over medische astrologie (waar ik heel blij mee ben) is de volgende: er is nóg een boek over Medische astrologie dat hier niet vermeld wordt; dat is Inleiding tot de Medische Astrologie, geschreven door Hetty de Boer, uitgegeven door Homeovisie te Alkmaar in 1992. Het is ws. niet meer in de handel. Het boek put uit ervaringen vanuit de Academie voor Natuurgeneeskunde en de vakschool voor Medische Astrologie.
  Ik lees de Koorddanser al zo’n 25 jaar en ben blij dat jullie nog steeds bestaan.
  Mieke Lantman

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest