Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Soultribe – ontdek je zielsverwanten

/
/
/
577 Views

Zielsverwanten! Wie wil dat niet? Wat heerlijk om je omringd te weten door mensen die op jouw spoor zitten, soultribe, die zomaar begrijpen waar jij mee bezig bent. Een tekst die veel wordt geliket en gedeeld gaat daarover:

“When you follow the crowd you lose yourself, but when you follow your soul you will lose the crowd. Eventually your soul tribe will appear, but do not fear the process of solitude.”

Vrij vertaald: wanneer je de massa volgt verlies je jezelf, maar als je je ziel volgt zul je loskomen van de massa. Uiteindelijk komen je zielsverwanten tevoorschijn, maar wees niet bang voor het proces van eenzaamheid.

Zielsgereedschap: tondel en zakmes

Je ziel volgen – hoe moet je dit begrijpen? In onze onttoverde, materialistische samenleving is de wereld van de ziel sterk verknoopt geraakt met het ego, het ‘ik’ dat zo graag in het centrum van de belangstelling staat. Je hebt gereedschap nodig om je ziel los te peuteren van verslaving aan aaibaarheid, zoals de ‘likes’ op Facebook, WhatsApp en Instagram. Daarom ontwikkel je ‘Soulcraft’, slimme manieren om te overleven en daarbij je ziel als leidraad te gebruiken.

Overleven? Ja, want de wereld van de ziel is puur natuur en dus niet alleen lieflijk maar ook gevaarlijk. Het is daar nogal woest emotioneel en ongeregeld, helemaal niet zo voorspelbaar en dus veilig als je zielsverwanten zou willen.

Om in die ruige natuur te overleven heb je iets scherps nodig, zoals een zakmes. Banden verbreken, oud zeer wegsnijden en zo. Je moet bovendien weten waar je je tondel vindt om vuur te maken, anders wordt je cynisch en uitgeblust. Ook ander psychisch gereedschap is welkom: moed om alleen te zijn, om te vertrouwen op je intuïtie. Een kompas is niet nodig – je leeft op de stand van de Zon, zet koers op de wind, vaart uit met het getij

Waar gaat de reis naar toe?

Steeds weer hijs je de zeilen, je verdwijnt achter de horizon – maar eenmaal daar, in de verte, verlang je weer naar huis. Je zocht iets, je was zomaar vertrokken, naar een betere thuishaven misschien met warmte en geborgenheid. Sinds je vertrek uit de baarmoeder ben je daarnaar op zoek.

Het leven is een Odyssee met steeds dat verlangen naar die lokkende horizon. Odysseus zat er zeven jaar verlangend naar zielsverwanten te staren, gevangen op een onbewoond eiland. Pas toen hij op dat eiland van Kalypso zijn ziel gevonden had, mocht hij naar huis. Ik schreef daarover in ‘Mythen van de dierenriem.’

Bewust uitvaren

Je kunt ook bewust uitvaren, een expeditie opzetten. Een reis over de binnenzee. Je gaat op zoek om het geheim van je leven te kennen, om er achter te komen hoe je tot je recht komt in de wereld. Je ziel, ook wel daimon genoemd of geleidegeest, herinnert zich jouw roeping – je kwam hier met een geschenk, je kwam iets doen. Een belangrijk deel van je zielsverlangen is om dit geschenk te ontdekken, het uit te pakken en te delen met anderen.

Je levensopdracht vinden geeft een diepe bevrediging – maar altijd blijft er toch iets knagen. Je komt er achter dat het verlangen naar de horizon nooit overgaat, het drijft de zoeker voort. Bij vlagen ervaar je het als het grote gemis, je voelt je vervreemd van de eenheid, de grootsheid van mens zijn en het thuisgevoel hieraan deel te hebben. Dit is de pijn van mens zijn: we komen uit eenheid en leven in tweestrijd. Een diepe verlatenheid kan zich van je meester maken.

Wees niet bang voor alleen zijn

Tijdens gesprekken en coachingsessies verbreden we de speelruimte, we creëren een ruimere kijk op de wereld van de ziel. In de spirituele traditie is het proces van ‘Eenzaam’ naar ‘Al-Een’ het stadium van de monnik of non. Monnik komt van monos dat ‘alleen’ betekent. Als je last hebt van eenzaamheid is het dus goed een tijdje als monos te leven en af te kicken van de verslaving aan aandacht. Een vastenperiode zonder internet is een goed begin. Zelfs als CEO van een onderneming functioneer je beter als je tijd maakt voor stilte, voor meditatie en matigheid.

‘It’s easy to stand in a crowd but it takes courage to stand alone’, zei Mahatma Gandhi.

Nog zo’n mooie: ‘Enjoy your beautiful aloneness’, zei Osho.

En dan is er het krachtige advies van Soefi meester Hafiz (in de vertaling van Daniel Ladinsky):

‘Geef je eenzaamheid niet zo snel op

Laat hem nog dieper snijden.

Laat hem je fermenteren en kruiden zoals weinig

menselijke of zelfs goddelijke ingrediënten dat kunnen’. 

Er is verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn.

Een knagend, eenzaam gevoel glijdt gemakkelijk af naar lijden, naar zielig zijn, naar zelfmedelijden. Je mist gezelschap, naar zielsverwanten. Alleen zijn is een uiteindelijke, een innerlijke waarheid. Je bent Al-Een, je bent uniek – zoals jij is er maar een. Als je dit besef kunt leven kom je thuis bij jezelf. Dan verlegt zich meteen ook je reisdoel: je geniet van de levensreis en hebt absoluut geen haast meer om ergens aan te komen.

Hafiz zegt: eenzaamheid snijdt diep in je gevoel van onbegrepen zijn, van verlatenheid, van gekruisigd zijn. Verbijt je verdriet niet, je hebt troost nodig. De pijn maakt je wakker voor de essentie van mens zijn en de zin van jouw leven. Maar, als je eenzaamheid de kant op gaat van zelfmedelijden moet je oppassen. In deze valkuil kun je lang vast zitten. Zeven jaar, als je Odysseus volgt.

Thuiskomen bij je ‘soultribe’ – je zielsverwanten

Er zijn meer mensen onderweg dan je denkt. Kijk maar op de sitepagina’s van Koorddanser; daar vinden ze elkaar. Zulke medereizigers zijn nodig, geen mens houdt het lang vol om alleen te zijn. Ook de monniken in de woestijn kregen elke dag bezoek van een goede ziel die brood en water bracht, en nieuws.

Thuiskomen doe je met geschenken. Wat breng je mee van je reis? Ben je wijs geworden, kun je de sterren lezen, weet je hoe de wind waait, hoe je weer bovenkomt als muien en diepe onderstromen je dreigen mee te sleuren?

Tijdens je eenzame reis worden je relaties oprechter naarmate je leert Al-Een te zijn. Liefde verdiept zich. Je wordt minder afhankelijk, minder jaloers, minder bereid jezelf in te leveren voor de lieve vrede.

De diepe verlatenheid die je ontvluchtte door op te gaan in de massa wordt de kruiderij waar Hafiz het over heeft. Al-Een levert de pijn voor bewustwording. Steeds dringender wordt de oproep om op zoek te gaan naar verbinding. Nu komen de zielsverwanten tevoorschijn.

Als je thuis komt vanuit de kou, vanuit het eenzaamheid, lukt het niet meteen om zielsverwanten te herkennen en open te staan voor ontmoeten. Daarom volgt op het stadium van de monnik vanzelf dat van de liefde. Medereizigers herken je met je hart, niet met je hoofd.

Creëer je eigen tribe

Stamverwanten zullen je herkennen. Het zijn mensen met eenzelfde trillingsgetal. Waar merk je dat aan? Een halve glimlach, een enkel woord. Een verre blik misschien. Je hart dat opspringt tijdens een onverwacht gesprek, een ontmoeting als een bloedsomloop, een hart dat zomaar blij wordt. Het zien van de glans van het unieke, het wezenlijke dat je in mensen kunt waarnemen, dat als het ware om ze heen hangt.

Verliefdheid is een poort naar zielsverwantschap en zielsverwanten. Vaak heb je een zielsverwant herkend toen je verliefd werd – in de ander zie je het wonder van het unieke en eigene. En de ander spiegelt het wonder van je eigen ziel. Nu aarzelt je hart misschien. Ooit heb je zielsveel van iemand gehouden, zo diep, dat je hart is opengegaan. Als deze liefde je bedrogen heeft of gegeseld, maakte de pijn misschien dat je je hart weer sloot.

Ook nu komt zielsgereedschap van pas: mes en tondel. Ego polariseert, oordeelt, wil altijd winnen – ziel verbindt, vergeeft, verbind je met het leven.

Oude en nieuwe liefdes vormen een sterrenhemel. Dat is jouw uitspansel, een soultribe, met tussen deze sterrenbeelden het diepe blauw van de oneindigheid.

Jan de Graaf

jan de graaf - zielsverwanten
jan de graaf – Over zielsverwanten

Essence Atelier voor persoonlijke ontwikkeling

www.essencecollege.nl.

Lees ook de andere artikelen van Jan de Graaf op deze site via de zoekfunctie.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest