Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Vragen over zingeving en de andere dimensie, zonder antwoorden

/
/
/
275 Views

Toen tekstschrijver Mayke Peters haar studie Zingeving & Spiritualiteit had afgerond begon ze vragen op papier te stellen over zingeving en wat de essentie van het bestaan is. Geen kleinigheid. De woorden regen zich aaneen en uiteindelijk kwam er een boek: Voelen dat het klopt – luisteren naar de onderstroom.

Mayke ging zoals velen op zoek, ze wilde wel meer weten. Over waarvandaan, waarnaartoe, waarom. Haar inzichten en ervaringen zette ze op papier. Het werd echter een boek zonder antwoorden. Dat klinkt toch als een moedige poging helderheid te schappen in een onderwerp dat velen levenslang bezighoudt. Daarom maar eens een paar vragen aan de kersverse boekenschrijfster.

Je boek gaat over ‘zingevingsvragen’ zonder antwoorden te geven. Wat biedt het dan wel?
“De vragen naar zingeving, over de essentie van het bestaan zijn groot, veel groter dan je als mens kunt bevatten. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik kan helemaal geen antwoorden geven. Dat is ook niet mijn intentie; existentiële vragen zijn lang niet altijd te beantwoorden. Maar in wezen gaat het ook helemaal niet om antwoorden, denk ik. Kan in een goede vraag niet veel meer wijsheid en weidsheid besloten liggen dan in een antwoord? Ik vermoed dat de aandacht die je aan levensvragen schenkt veel waardevoller is dan welk antwoord ook. Misschien is het zelfs wel zo dat je voorbij moet gaan aan de vraag. Misschien is de stilte na het loslaten van de vraag wel essentieel. Ik hoop dan ook dat mijn boek mensen prikkelt om zichzelf vragen te stellen, voorbij hun vragen te gaan, zelf op zoek te gaan, zelf te ervaren. Alleen die weg kan hen inzichten geven in hun eigen betekenis. Ik wil handvatten bieden om die weg te gaan. Die handvatten hebben grofweg twee vormen. Aan de ene kant kennis, wijsheidsbronnen en inzichten. Aan de andere kant allerlei ingangen voor het zelf ervaren van een andere dimensie. Ik denk dat de verbinding tussen die twee aspecten cruciaal is. Juist op het snijvlak van het denken en het ervaren, het bewuste en het onbewuste, gebeurt er iets. Het voelt alsof er een deurtje naar je innerlijke stem wordt opengezet.”

Je spreekt over de ‘onderstroom’. Wat is dat precies?
“Als je jezelf vragen begint te stellen over het leven, open je jezelf om anders te gaan kijken naar de dingen die zich voordoen. Dan kun je je je leven vanuit een ander zien en langzaam maar zeker ontdekken dat zich onder de oppervlakte iets aan je toont wat je de weg wijst: boodschappen vanuit een werkelijkheid buiten je bewuste denken. Die verborgen wijsheid in jezelf noem ik de onderstroom. Voor mij is de onderstroom een combinatie van dingen als intuïtie, innerlijk weten, synchroniciteit, en bijvoorbeeld ook wat de natuur je toont en doet voelen. Het gaat om al die dingen die je als een soort innerlijk kompas de weg wijzen.”

Hoe ‘werkt’ die onderstroom?
“Luisterend naar de onderstroom krijg je oog voor andere dingen. Je komt in contact met iets groters, iets diepers, dat zich paradoxaal genoeg vaak openbaart in het kleine. Eigenlijk komt het erop neer dat je meer aandacht krijgt voor het buitengewone, voor dat wat je verstandelijk niet kunt begrijpen of verklaren maar dat wel ís. Hierdoor kun je een andere balans gaan ervaren, waardoor je anders in het leven komt te staan. Als je van binnenuit ervaart dat iets in jouw wezen altijd heel en onvergankelijk is en je de weg wijst, wat er ook gebeurt, dan sta je steviger. Ook kun je zo ontdekken of herontdekken wat echt bij je past en daardoor dicht(er) bij je eigen kern blijven.”

Wat is je persoonlijke ervaring met die onderstroom?
“Als westerlingen hebben wij niet zo geleerd om gericht te zijn op onze onderstroom. Van jongs af aan zijn wij getraind om alles vanuit ons verstand te benaderen. Daardoor vind ik het nog niet zo gemakkelijk om me af te stemmen op die zachte stem vanbinnen die zo makkelijk wordt overstemd door mijn brein, op de boodschappen vanuit een werkelijkheid buiten mijn bewuste denken. Ik ervaar de onderstroom vooral als een andere manier van bewustzijn. Beter gezegd: als bewuster zijn. Door bewuster in het leven te staan, ben ik gaan ervaren dat het buitengewone vaak dichterbij is dan je denkt. Ik heb ‘glimpen’ vanuit een andere werkelijkheid meer en meer leren waarnemen – tenminste, als ik niet teveel in mijn hoofd zit. Ik ben anders gaan kijken naar de dingen die zich voordoen. Ik probeer meer open te staan voor bijvoorbeeld ‘toevalligheden’, dromen, onderbuikgevoelens, onverklaarbare inzichten die ik heb. Toch is en blijft dat een uitdaging: ik merk steeds weer hoe snel ik word meegezogen door de dagelijkse sleur van zorgen en beslommeringen. Maar toch, door me elke keer opnieuw ervan bewust te zijn dat ik ook anders naar de dingen kan kijken en door open te staan voor signalen, ervaar ik kracht en houvast. Ik probeer elke dag opnieuw de talenten die ik heb meegekregen te verbinden aan de dingen die me overkomen, omdat ik denk dat op het snijvlak van die twee mijn ware betekenis ligt.”

Wat heeft je geïnspireerd en gemotiveerd om hierover te schrijven?
“Door een jarenlange en uitzichtloze opeenstapeling van verdrietige gebeurtenissen voelde ik me klemgezet door het leven. Ik wilde weten wat de betekenis hiervan voor mijn leven was. Daarbij ben ik al mijn leven lang geboeid door het spirituele – maar ik kon er nooit de juiste wegen voor vinden. Ik vind mijn weg niet in institutionele antwoorden en ook niet in zweverigheid. Ik had iets anders nodig, zonder precies te weten wat. En toen kwam wat nu de de Academie voor Geesteswetenschappen heet, op mijn pad. Zonder dat ik het kon verklaren voelde ik meteen dat dit was wat ik al die tijd zocht: de combinatie van het accepteren van een grotere werkelijkheid en gefundeerde bronnen. Dat bleek te kloppen. De nieuwe ingangen die ik heb gevonden tijdens opleiding hebben mij veel gebracht. Heel veel dingen die ik onbewust voelde of vermoedde, kregen daar een naam. Er ging een schat aan nieuwe kennis en ervaringen voor mij open. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Het heeft me ook geholpen om door te gaan en waar nodig overeind te blijven. Mijn inzichten wil ik graag delen. Ik heb het boek opgezet als een wegwijzer die anderen helpt om zélf op zoek te gaan, met de dingen die mij hebben geïnspireerd als basis. Kom je als lezer iets tegen dat jou raakt, dan helpen de uitgebreide voetnoten om je er zelf verder in te verdiepen. Zo hoop ik handvatten te bieden die anderen verder helpen.”

Mayke Petersboek over zingeving, vragen en antwoorden
Mayke Peters

Voelen dat het klopt – luisteren naar de onderstroom van Mayke Peters is bij www.uitgeverijvanwarven.nl en alle online boekhandels en boekhandel De Kraanvogel en Boekhandel Tomey te krijgen.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest