Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Mediteren in de gevangenis op de stilte van geen-ik

/
/
/
287 Views

Cuong Lu (1968) is leraar en schrijver. Hij werkte in de gevangenis en leerde de ‘klanten’ daar te mediteren. Hij schreef er een boek over. Resultaat: minder geweld, meer rust. Het is al eens eerder onderzocht elders in de wereld, maar nu ook in ons land is aangetoond dat mediteren een diep effect heeft op de mind. Cuong Lu doet zijn verhaal.

Cuong Lu: “Ik heb van 2011 tot 2017 als boeddhistische geestelijk verzorger in vier Nederlandse gevangenissen gewerkt. Iedere week zorgde ik voor 70 gedetineerden. Ik mediteerde met hen en luisterde naar hun persoonlijke verhalen. Na een paar maanden zei een directrice tegen mij: “Ik vermoed dat de afname van het geweld in onze gevangenis te maken heeft met uw aanwezigheid en de aanwezigheid van uw meditatiegroep. We kunnen dit niet bewijzen. Maar ik denk dat ik heel dichtbij de waarheid zit.” Het resultaat was niet meetbaar, maar wel voelbaar. De gedetineerden gingen naar de meditatiegroep met heel veel boosheid en frustratie. En ze verlieten de groep in rust en vrede. Een van de gedetineerden zei tegen mij na een zitting: ‘Cuong, dit voelt beter dan een joint.'”

Hoe heb je de gevangenen zover gekregen?

“In mijn werk ontmoette ik in de gevangenissen geen criminelen maar mensen. Mensen met veel pijn trouwens. Naar hun pijn heb ik geluisterd met compassie en het inzicht dat wij allemaal hetzelfde zijn. Ongeacht wat ze in het verleden gedaan hebben. Voordat ik in de inrichting werkte, had ik heel veel compassie voor slachtoffers. Juist in de inrichting kreeg ik ook heel veel compassie voor de daders. Ze hebben ook begrip en compassie nodig. Door begrip en compassie, werden deze verharde gedetineerden zachter en konden ze bij hun pijn komen. De inrichting zag dat en gaf erg veel steun voor mijn werk.”

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Onder leiding van Thich Nhat Hanh ben ik zestien jaar lang als boeddhistisch monnik getraind. Het waren zeer mooie jaren voor mij geweest. In 2009 trad ik uit. Ik wilde een groter klooster zien. En dat was dus de hele maatschappij. In de maatschappij zocht ik naar geschikt werk. Ik dacht meteen aan de gevangenis. Waarom in de gevangenis? Omdat mensen daar veel lijden. De oefening van de Boeddha had ik van mijn leraar Thich Nhat Hanh geleerd. Ik wilde mijn inzicht delen met de mensen die het moeilijk hebben in het leven. Ik werd boeddhistisch geestelijk verzorger.”

Er is al eens eerder zoiets met gevangenen gedaan. Waarin onderscheidt jouw actie zich daarvan?

“Ik deed bijna niks en daar oordeelde ik niemand. Ik zag iedere gedetineerde als mijzelf. Dat hebben de gedetineerden in de gaten. Op een dag, kwam een van hen bij mij en zei: ‘Ik wil met u mediteren?’ Ik vroeg hem: ‘Ben je een boeddhist?’ Hij zei: Nee.’ Ik vroeg: ‘Waarom wil je dan met mij mediteren?’ Hij antwoordde: ‘Omdat ik zie hoe u loopt en hoe u naar ons kijkt. U loopt als een vrij mens in deze gevangenis en u kijkt naar ons zonder oordeel. Niemand heeft ooit naar ons op zo’n manier gekeken. Ik wil dat van u leren. En ik zie dat de groep gedetineerden die met u mediteren, veel meer rust hebben dan wij.’ Ik deed heel weinig in de gevangenis, en bereikte toch wonderbaarlijke resultaten. Dat is te danken aan mijn inzicht van non-discriminatie.”

Wat is je eigen spirituele en professionele achtergrond?

“Ik ben een zenleraar. Dankzij mijn training bij Thich Nhat Hanh werd ik 2000 door hem erkend als een Dharma-leraar in de zentraditie. Ik kwam uit een land dat veel oorlog heeft gekend en ik heb altijd naar vrede gezocht. Ik bedoel niet alleen de maatschappelijke vrede. Het gaat om innerlijke vrede, waarin stilte aanwezig is. Ik heb die stilte in mijzelf gevonden en ik heb ook ontdekt dat deze stilte aanwezig is in ieder mens. Het verbaast mij wel hoe de gedetineerden dit zo snel oppikken. Ik ben erg dankbaar dat ik dit heb mogen zien in mijn werk; de gedetineerden die mij hebben laten zien dat ze ook Boeddha’s zijn.”

Wil je dit vaker doen en aanbieden aan meer penitentiaire instellingen?

“Sinds 2017 ben ik gestopt met het werken in de gevangenissen. Ik ben in plaats daarvan de opleiding boeddhistische psychologie Mind Only gestart. Mijn doel is om mensen te trainen om in veel gebieden van het leven het inzicht van de Boeddha te kunnen toepassen. Ze zullen ook gevangenissen ingaan om gedetineerden te helpen. Ik wil graag een vredige wereld zien waarin mensen elkaar niet meer beoordelen. Hiervoor werk ik dag en nacht zonder vermoeidheid. Ik geloof in de toekomst van onze wereld.”

Kun je iets vertellen over je ‘methode’?

“Mijn methode bestaat uit twee onderdelen: mindfulness en stilte. In mindfulness ben ik getraind bij Thich Nhat Hanh zestien jaar lang. Iedere stap in mijn klooster deed ik mindful. Iedere ademhaling was mindful. En de stilte die toen volgde, kwam door mijn eigen doorbraak. Door mijn doorbraak zie ik een duidelijke weg voor mij en voor andere mensen.

Er is een plek waar geen onderscheid is. Geen goed, geen slecht. en ook geen mooi, geen lelijk. Geen geboorte, geen dood. In die stilte is de mens een stilteling. In die stilte zie ik die ander als mijzelf. Er is geen scheiding meer tussen een ‘ik’ en een ‘geen-ik’. Zo heb ik de gedetineerden geholpen om de stilte in zichzelf te kunnen ontdekken. Zo heb ik ook andere mensen geholpen om de stilte in zichzelf te ontdekken. Ik help de ander door te laten zien dat die ander ook ik ben. Hij of zij krijgt dan ook compassie en inzicht.”

Wat is verder nog belangrijk voor wie meer wil weten?

“Wie geïnteresseerd is in mijn begeleiding en lessen: zie www.mindonly.nl. Mijn lesgeven is zeer wetenschappelijk en inzichtschappelijk (mijn eigen term). Daarmee bedoel ik dat mijn werk logisch is, maar ook non-dualistisch. Om wetenschappelijk te blijven werken, organiseer ik op 15 november 2019 de 1ste internationale conferentie voor boeddhistische psychologie. Onder andere professor Dan Lusthaus van Harvard University, USA en dr. Henk Blezer, onderzoeker van de Leidse universiteit zijn uitgenodigd om te spreken. Informatie over de conferentie verschijnt na 21 mei op mijn website.

Cuong Lu (1968) is leraar boeddhistische psychologie en filosofie en schrijver. Geboren in Vietnam, emigreerde hij in 1980 met zijn familie naar Nederland, waar hij Oost-Aziatische studies studeerde aan de Universiteit van Leiden.
Onder leiding van Thich Nhat Hanh werd hij ingewijd als monnik in Plum Village, Frankrijk. Hij is oprichter van de Mind Only School in Gouda, waar hij boeddhistische filosofie en psychologie doceert. Meer: www.mindonly.nl.

Foto: Lu, Coung door credit Huong Ho.

Mediteren in gevangenissen De boeddha in de bajes
Boek De boeddha in de bajes, over mediteren in gevangenissen

Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest