Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

6 bijzonder rustgevende gedachten voor echte rust

/
/
/
919 Views

Ga hier ’s even voor zitten. Want aan alle kanten wordt aan je getrokken. Het leven danst, zingt en schreeuwt om ons heen. In de hectiek van alledag verlangen we steeds vaker naar rust, echte rust. De een zoekt het in een georganiseerd leven, verzekerd en duidelijk, een ander in religie, de stilte van diepe meditatie of de eindeloze stroom aan wijsheden en cursussen waar we uit kunnen kiezen. Hier als rustgevend cadeautje zes bijzonder rustgevende gedachten.

 

Toch is die rust, de werkelijke stilte waar we zo naar verlangen, niet iets waar we naar hoeven zoeken. Hoe ver weg stilte soms ook lijkt te zijn, het is heel dichtbij. Het is zo dichtbij dat je het doorlopend proeft, ook al lijken we de smaak ervan soms even vergeten. Het is dichterbij dan je adem, helderder dan de eerste lichtstralen die in de ochtend je ogen raken.  Hier nog een paar rustgevende gedachten.

1 Moetens en mogens

De wereldse hectiek is niets meer dan een flinterdunne afleiding van datgene we nooit zijn kwijtgeraakt, namelijk onszelf. De stilte, de rust, die we zo verlangen, is wat we allang zijn. Midden tussen de dansende wereld van internet, sociale media, politici, ‘moetens’ en ‘mogens’, zijn wij het licht dat we altijd zochten. Elk kind weet het, zonder het in deze woorden uit te drukken. Het schept het in de zandbak, fietst het op zijn fiets en zingt het in een zelfverzonnen liedje.

2 Er bijna zijn…

En ergens, ergens zijn wij gaan geloven dat we iets moeten. Op een dag, eerst een beetje, en langzaam steeds meer, leerde ik dat ik iets moest bereiken, moest groeien, ontwikkelen, of zelfs verlicht worden. Het sprookje dat we realiteit noemen verankert steeds dieper in ons. Hoe vaker we onszelf vertellen, al is het zonder woorden, dat we ‘er bijna zijn’ (of zelfs dat we er nog lang niet zijn.

Maar ons hart heeft geen haast, hoeft niet van A naar B, hoeft niemand te worden, omdat het weet dat we alles al zijn. Je bent alles al. Alles wat je zoekt, waar je van droomt, is wat je al lang bent. Dat is een van de  rustgevende gedachten. Niet morgen, of nadat je het een of ander hebt overwonnen, maar nu, hier, op dit moment, terwijl je deze woorden leest.

3 Struikeling

Misschien heeft je hoofd je net een reden gegeven, of zelfs heel veel redenen, waarom dat zeker niet waar is. Ik weet niets van alle problemen die je hebt, alle fouten die je gemaakt hebt en nog steeds maakt. Hoe kun jij nu de Messias zijn die je zo met zo veel hartstocht zoekt. Zei ik nu net Messias? Zelfs met een hoofdletter?

Wat als alles wat jij fout, incompleet, ziek of niet goed genoeg noemt, nu eens precies is zoals jij bedoeld bent, precies zoals een werkelijk verlicht mens eruitziet? Als ik struikel over mijn voeten, is dat precies de struikeling die ooit geschreven is. Als ik het niet weet, is dat precies de onwetendheid die me in de oneindigheid van dit moment doet verdwalen. Als ik zoek naar woorden en rustgevende gedachten die jou doen geloven hoe oneindig mooi je bent, is dat precies de speurtocht die dit unieke moment haar kleur geeft.

4 Compleet

Je leven lang, of misschien wel levens lang, bereide je je voor op deze dag. Wat toevallig lijkt is een haast oneindige reeks van gebeurtenissen die precies zo bij elkaar komen. Niet als een les om jou te laten groeien. Je kunt niet groeien, want je zal onmogelijk ooit meer compleet worden dan je nu al bent.
Niet als een obstakel dat overwonnen moet worden. Wat een obstakel lijkt, is niets meer dan de vangrail die ervoor zorgt dat we precies daarheen gaan waar het gepland is.
Zelfs niet als een gebeurtenis die je doet ontwaken of je ware zelf helpt vinden. Je bent je ware zelf; hoe zou je dat ooit niet kunnen zijn? Je bent altijd in het nu, helemaal, waar zou je anders zijn?

Er is niets mis, met wat dan ook, hoe onwaarschijnlijk dat soms ook lijkt. Jij bent de ster, de Messias van de wereld die je leeft. Elke stap, elk moment, elke regendruppel is een danspas in een oneindig perfect en prachtig lied.

5 Dans

En het leven dat aan je trekt? Doet het dat werkelijk, of is het jouw gevecht met die wereld? Is het jij, die de wereld probeert te overtuigen dat jouw plan, jouw ‘willen’, beter is dan het oneindig grote plan waar je deel van bent? Het enige dat dit moment doet is jou uitnodigen mee te dansen. Een compleet onbekende dans, op muziek die nooit eerder klonk. Zet een stap, gevolgd door een volgende stap, zonder ook maar het minste idee te hebben waar je uitkomt.

Misschien komen we elkaar tegen in die dans, misschien niet. In elk geval is jouw dans nooit de mijne, of andersom. Ik hoef me dus geen zorgen te maken of jij en ik wel op de juiste weg zitten. Het zou schier onmogelijk zijn een afslag te missen. Ons navigatiesysteem is absoluut perfect, alleen is mijn bestemming een andere dan die van jou. Kijk dus niet op het schermpje van je buurman, maar wandel jouw unieke pad. Het pad waar je elk moment opnieuw ‘bestemming bereikt’ zult horen.

6 Bestemming

Het doel van dit moment is het lezen van deze woorden, ongeacht of ze je inspireren of de meest onzinnige zinnen zijn die je ooit las. De bestemming van elk volgend moment is totaal onbekend, en gelijktijdig altijd jouw perfecte bestemming. Je bent rijker dan in geld is uit te drukken. Stop daarom te ontkennen hoe mooi je bent, hoe bijzonder je bent, het is beneden je stand. Draag je Goddelijke pracht met gepaste trots. Groet elke andere verlichte ziel (of ze daar nu zelf bewust van zijn of niet) vanuit jouw licht. Voel hoe oneindig je compassie, je liefde, je woordeloze wijsheid is. Leef helemaal, wetend dat je je bestemming bereikt hebt, al sinds dat je geboren bent. Zijn dat niet rustgevende gedachten?

Joris Vincken is schrijver, musicus, programmeur en inspirator. Zijn boek ‘Mijn hart heeft geen haast’ is een ode aan jou als lezer en het leven als geheel. Uitgegeven door Van Warven uitgeverij is het te bestellen bij vrijwel elke lokale en online boekwinkel.


Joris Vincken, Mijn hart heeft geen haast, Uitg. Van Warven, Bestellen: klik hier.

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest