Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Verslaving: een uiting van pijn

/
/
/
270 Views

Aan welke verslaving je ook lijdt – drank, drugs, sociale media, sigaretten, gokken, seks, sporten, eten, kopen, je partner et cetera – elke verslaving is uiteindelijk terug te voeren op mentale pijn. De eerste vraag die je iemand die met een verslaving kampt zou kunnen stellen is daarom: waar zit de pijn? Waarom kan je niet in het Nu zijn? Wat maakt het huidige moment zo moeilijk? Voor welke pijn ben je op de  vlucht? Welk gevoel moet er weg?

Realiseer je dat vluchten vanuit een verslaving slechts tijdelijk effect sorteert. Na de ‘verlichting’ volgt altijd weer de kater, die naarmate de tijd verstrijkt steeds heviger wordt. Het is in dat opzicht een soort zinsbegoocheling: je denkt dat je iets oplost, maar eigenlijk vergroot je continu het probleem.

Hoe kun je een verslaving iets verlichten? Ga volledig in het gevoel dat je ervaart als je de behoefte voelt opkomen om toe te geven aan je verslaving.  Word volledig bewust en aanwezig. Laat het gevoel er zijn, maar realiseer je meteen dat je dat gevoel niet ‘bent’. Identificeer je er dus niet mee.

Probeer ernaar te kijken als de toeschouwer, de waarnemer. Doe dit één of een paar minuten en zie of de impuls tot de ‘actie om pijn te verminderen’ iets afzwakt. Wie weet kan je de verslaving na enkele ‘trainingen’ beteugelen en zelf het stuur weer in handen krijgen, in plaats van als bijrijder van de verslaving te moeten functioneren.

Natuurlijk lost een zware verslaving hierdoor niet meteen op. De schreeuw van het lichaam en de geest kan immers zo heftig zijn dat je er wel aan toe móét geven. Het kan daarom zijn dat je therapie nodig hebt om van de verslaving af te komen. ‘In het gevoel gaan’ maakt je echter wel al iets bewuster van het pijnlichaam achter de verslaving, dat je hebt opgebouwd in het verleden, maar wat je dus niet bént.

Bewustwording van het pijnlichaam achter je verslaving kan bij een nog ‘vrij onschuldige’ vorm van verslaving wél al de opening zijn naar het langzaam oplossen ervan. Geef het eens een kans als je het al aandurft om het pijnlichaam vol in zijn bek aan te kijken.

Door Fred Louter (info@retrovision.nl)

Home

Meer: https://www.facebook.com/spiritualiteitinjedagelijksleven/


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest