Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zomeravondgerecht: Moussaka

/
/
/
560 Views

Moussaka met bechamelsaus zit in het hart van de Grieken. Een zomerse traktatie!

De Griekse chef Nikólaos Tselementés heeft rond 1920 het gerecht vereeuwigd in één van zijn kookboeken. De bechamelsaus laat duidelijk zien dat deze chef een wereldreiziger was en je niet kunt spreken van een streekgerecht. Invloeden uit onder andere het Ottomaanse Rijk en de interpretatie van Tselementés maakt de Griekse moussaka zoals we die nu kennen. Maak dit gerecht zelf: nodig vrienden uit, schenk er een heerlijke wijn bij en je hebt een zalige zomeravond.

Nodig voor de moussaka:

 • 2 grote, rijpe aubergines
 • 750 gram (vegetarisch of lams-)gehakt
 • 500 gram tomaten, ontveld en zaden verwijderd
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • Een eetlepel gedroogde oregano
 • 1 laurierblad
 • 1 kaneelstokje
 • 250 ml zoete rode wijn
 • Klein potje tomatenpuree
 • 1 kilo vastkokende aardappelen
 • Een theelepel nootmuskaat

Nodig voor de bechamelsaus:

 • 75 gram roomboter
 • 75 gram bloem
 • 750 ml melk
 • 1 kaneelstokje
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • Peper en zout
 • (Griekse) harde kaas, zoals kefalotiri, die je eventueel kunt vervangen door parmezaanse kaas

Bereiden moussaka:

Snijd de aubergines in langwerpige plakken en bestrooi ze met zout. Laat een half uur uitlekken en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Spoel de aubergines af, dep ze droog en bestrijk ze met olijfolie. Doe de aubergineplakken in de oven en gaar ze vijftien minuten totdat ze bruin kleuren en krokant aanvoelen. Haal ze vervolgens uit de oven en zet ze opzij.

Haal alvast voor de bechamelsaus de melk uit de koelkast en voeg het kaneelstokje toe, zodat deze langzaam zijn smaak af kan geven.

Fruit de ui, knoflook en tomatenpuree enkele minuten op matig vuur in olijfolie.

Rul het (vegetarische) gehakt tot deze donkerbruin is.

Voeg de bloem, één kaneelstokje, blaadje laurier, gesneden tomaten en wijn toe en laat deze in een klein uur inkoken tot een saus op laag vuur. Het gehaktmengsel is goed als deze ingekookt is tot een dikke saus.

Snijd de aardappelen in plakken van gelijke dikte en kook deze met zout gaar. Als de aardappelen beetgaar zijn, giet je ze af en laat je ze nog een halve minuut op laag vuur droogkoken, zodat het overtollige vocht verdampt en de aardappels een bite krijgen.

Bereiden bechamelsaus:

Laat de roomboter smelten. Als deze is uitgebruist voeg je de bloem toe en laat dat enkele minuten garen. Als de bloem een witte laag achterlaat weet je dat de bloem gaar is. Haal het kaneelstokje uit de melk en voeg vervolgens langzaam de koude melk toe. Roer stevig door en je zult zien dat er al snel een homogene saus ontstaat. Houd de saus enkele minuten tegen de kook aan zodat je geen bloem meer proeft en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Samenvoegen:

Stapel de moussaka als volgt: begin met een laag van de aubergine die je in een ingevette ovenschaal legt. Stapel vervolgens het gehaktmengsel, een laag aardappels, aubergine, gehakt en nog een laag aardappels op elkaar. Druk aan en schenk de bechamelsaus over de moussaka. Rasp er de kaas overheen en laat in 35 tot 45 minuten bruin worden in een oven van 180 graden. Eet smakelijk!

Door Mark Wagemakers

Mark Wagemakers schrijft over eten, cultuur, kunst en bijzondere streekgerechten. Meer: www.eigenzinnig.org.Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest