Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

De bijzondere spanning van een relatie

/
/
/
533 Views

Wat zoek je eigenlijk in je geliefde? Geliefden zitten nogal eens vast in verwachtingspatronen, wat kan leiden tot akelige misverstanden. Tot de droom als een ballon wordt doorgeprikt.

In mijn praktijk kom ik mannen en vrouwen tegen die vol verwachting in een relatie zitten. Erg populair is de verwachting dat de ander echt in zijn of haar mannelijke of vrouwelijke kracht moet zitten.

Ik zie kreten voorbij komen op facebook met: ‘I want a goddam warrior’ met daarbij een plaatje van een begeerlijke krijger die zo uit de serie Game of Thrones gestapt lijkt te zijn. Zo’n man waarvan elke vrouw zou zwijmelen. Of nog een uitspraak van vrouwen: ‘Ik zoek een ‘Conscious Lover’. Alleen aan zo iemand zouden we ons kunnen overgeven. En we zien daarbij een plaatje van een vrouw die smachtend leunt op zo’n ‘Conscious Lover’.

Veel van deze bewoordingen komen voort uit het gedachtegoed van de schrijver David Deida. Hij spreekt en schrijft veelvuldig over de polariteit tussen man en vrouw en het feit dat man en vrouw bewust moeten worden van de schoonheid van hun mannelijke en respectievelijk vrouwelijke essentie. Daar valt veel voor te zeggen uiteraard. Het is fijn als een man zich vertrouwd kan voelen met zijn mannelijke kant en het is ook fijn als een vrouw zich goed kan voelen in haar vrouwelijke kant en daarmee connectie kan maken. Met zachtheid, moederlijke kwaliteiten, openheid en noem maar op.

Verwachtingen

Er zit een valkuil in dit denken in polariteiten. Ook al bedoelen we hiermee de gezonde kant van mannelijkheid en vrouwelijkheid. We raken namelijk weer verstrikt in verwachtingen van elkaar en verliezen de werkelijke dynamiek van de relatie uit het oog. De dynamiek van twee mensen waarvan de levensenergie en expressie zo uniek en onvergelijkbaar is, dat het niet meer te vangen is in een hokje van ‘mannetje of vrouwtje’. De dynamiek speelt zich af op puur energetisch niveau waarbij elke verwachting een obstakel is in het liefdesspel.

Het spel van verwachtingen begint al meteen bij de start van de relatie en gaat door tot aan de eerste relatiecrisis waarbij de meeste stellen er in mijn praktijk achterkomen dat juist het alsmaar onderhouden van die verwachtingen, hoe spiritueel en hoe bewust ook, de relatie weer frustreert.

Een mooi wetenschappelijk onderzoek onlangs bij de Universiteit van Maastricht liet het volgende zien: bij nader onderzoek van de XX- en XY-chromosomen die zorgen dat een mens een vrouw of een man wordt, blijkt er een prachtig regenboogscala van varianten zoals XXyXXXYyy en XYYYxxx. Hieruit kun je concluderen dat er nergens ter wereld een echt zwart-wit beeld bestaat van ‘mannetje’ of ‘vrouwtje’. Hoewel de uitersten hiervan wel te vinden zullen zijn, kan dit sociologisch een enorme eyeopener zijn voor alle conflicten in de wereld waarbij de polariteit tussen mensen steeds zo bekrachtigd wordt.

Droom

Het lijkt een droom, een vervulling van iets heel fijns: de partner van je dromen is gevonden. Datgene waar altijd is naar verlangd, is waar geworden. Nog nooit eerder iemand gevonden waarmee het vrijen fijner was. Alles lijkt te kloppen. En samen worden plannen gemaakt voor het leven, samen werken, een huis of kinderen. Alles past in het plaatje van de lang vervulde verwachting. Ook de omgeving werkt hard mee aan het tot stand komen van dit mooie plaatje. Want zo hoort het immers, dit is de bedoeling: het ‘hebben’ van een vaste relatie met een vaste partner.

Maar vanaf het begin van de ontmoeting speelt deze liefdesrelatie met vuur. Het vuur van de liefde en het bewustzijn. Deze energie bevindt zich helemaal in en om beiden heen en is de vertaling van de specifieke chemie die ze hebben met elkaar. Deze chemie, de seksuele levensenergie die ze bij elkaar losmaken, strekt verder dan ze kunnen vermoeden. Het raakt alles in elkaar aan wat nog in de schaduw staat. Het opent beider ziel en het diepe verlangen naar eenheid.

Alleen beiden zijn zich liever slechts bewust van alle comfort en het feit dat het leven samen toch veel eenvoudiger is dan alleen. In de uiterlijkheden van de relatie vergeten ze te kijken en diep te voelen in deze levensenergie. Seksualiteit wordt een bezigheid als alle andere hobby’s maar ze zien het niet als een vertaling van hun geestelijke en energetische functioneren. Door het gevoel te hebben dat ze eindelijk op je plek van bestemming zijn aangeland, zien ze iets heel belangrijks over het hoofd: het feit dat het vuur van de liefde elke seconde bezig is elke gevoel van schijn, elk masker wat er nog bestaat in beiden te verbranden en op te heffen.

Helemaal één

Elkaar masseren, bij elkaar blokkades losmaken, samen mediteren in vele vormen en steeds met de grootste helderheid met elkaar te durven communiceren. Elkaar los durven laten en dingen echt alleen laten doen. Situaties durven scheppen die de relatie buiten de comfortzone lijken te brengen. Samen met het vuur van de liefde spelen, samen door het vuur gaan.

Dit alles heeft alleen maar één doel: dat je je helemaal één weet, dat je hart helemaal open is, dat je totale veiligheid in jezelf kan ervaren.

We zijn gewend aan het gevoel van comfort in de liefde, vaak durven we de ingrepen die nodig zijn om helemaal open te gaan niet toe te laten in ons leven. Het comfort van de verplichtingen en de vervulde verwachtingen zitten vaak in de weg. Hoe kunnen we dat doen? Elkaar blijven ontbranden, wakker schudden als er angst is om elkaars huis en opgebouwde verwachtingen te verliezen?

Het vuur van de liefde gaat maken dat beiden eerlijk moeten zijn, de angst om beledigd te worden moeten beiden laten varen. Zodat ieders trots eraan gaat dat de ander niet kan worden geholpen of gered. Maar hoe dan? Echt bij jezelf blijven en tegelijk spelen met het vuur van de liefde. De weg van tantra kan je dit leren. Het kan je leren dat je niets hebt te verliezen in het vuur van de liefde. Het is de weg van overgave in bewustzijn.

Door Jacqueline Snelder

Jacqueline Ananya Snelder  (www.soultantra.nl)


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest