
Gezond recept: Notenrijst met tomatensalsa
Gezond eten kan verrassend lekker uitpakken. Notenrijst met tomatensalsa als basis voor een kruidige hap voor 2 personen.
Ingrediënten
Zilvervliesrijst,150 gram
Kokosmelk, 150 ml
Sesamolie
Tomaten, 6 stuks
Knoflook, 1 teentje
Basilicum, 5 takjes
Peterselie, half bosje
Sinaasappel, halve
Geraspte kokos, 2 eetlepels
Pecannoten,40 gram
Amandelen,40 gram
Sjalotjes, 1 stuks
Olijfolie extra vierge
Verse koriander, half bosje
Zout en versgemalen peper
Bereiden
Notenrijst: zet de rijst met kokosmelk, snufje zout en grof gehakte noten op. Controleer of de rijst eerst gewassen moet worden. Kook in 20 minuten gaar terwijl je de tomatensalsa maakt. Roer er de sesamolie vlak voor het opdienen doorheen. (Tip: als je de noten knapperig wilt houden, laat ze dan niet mee sudderen maar roer ze pas vlak voor het opdienen door de rijst.)
Tomatensalsa: was de tomaat, verwijder het groene kroontje en snijd in blokjes. Schep de tomatenblokjes in een kom. Pel en hak de knoflook. Snijd de peterselie en basilicum fijn. Pers een halve sinaasappel uit boven de tomatenblokjes. Voeg de kruiden en 1 eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de helft van de kokos. Pluk de korianderblaadjes van de steel, kneus de blaadjes met je vingers. Snijd de andere helft van de sinaasappel in dunne plakjes. Garneer de salsa met de koriander en sinaasappel. Verdeel de rest van de kokos over de rijst. Schep de tomatensalsa op of naast de rijst. Eet smakelijk.
Meer recepten vind je op de site van de Vegetariërsbond, www.vegetariers.nl.
Door Vincent Kagie (Vegetariërsbond)