Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Heeft tantra in het westen gefaald?

/
/
/
639 Views

Tantra gaat helemaal niet over seks, erotiek en massage. Dat tantra vooral om meditatief-zijn en transformatie gaat, komt bij de meesten niet op. Zelfs in India, de bakermat van tantra, zijn de meeste mensen  tegenwoordig verwesterd.

 

Door Swami Nirav Beej

 

Bij mijn jarenlange verblijf in India heb ik veel ervaringen bij diverse tantrameesters opgedaan. Honderden tantrarichtingen werden ervaren en onderzocht. Daarnaast deed ik vele jaren uitgebreid literatuuronderzoek in India. Het zoeken was altijd naar literatuur vertaald door Indiërs die van jongs af aan gewend waren aan Sanskrietgeschriften. Zij schreven dan een (soms steenkolen-) Engelse versie vanuit hun spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Vaak is voor de uitleg van een Sanskrietwoord een halve tot anderhalve pagina in het Engels nodig om het te begrijpen. Pas na jaren onderzoek ben ik begonnen met het lezen van tantraboeken die waren geschreven door westerlingen. Dat was echt een grote verrassing omdat daarin bleek dat de focus op seksualiteit en erotiek was komen te liggen.

Het is erg moeilijk om Sanskrietteksten te vertalen. Het gemis aan de spirituele achtergronden breekt de westerse vertaler op. Het kost vaak voor een vertaler zo’n vijf jaar om een geschrift te vertalen. Dat is echt monnikenwerk waardoor een vertaler meestal niet verder komt dan vijf boeken in zijn hele leven. En dan te beseffen dat een westerling uiteindelijk toch niet echt de kern kan pakken. Nog lastiger is dat sommige verloren gegane Sanskrietteksten al vertaald waren in het Chinees of Tibetaans en vervolgens weer terugvertaald werden in het Sanskriet en daarna in het Engels. Je kunt je voorstellen wat er dan nog overblijft van de oorspronkelijke tekst.

 

Wat ging er mis?

Eén van de eerste redenen dat tantra totaal de plank mis sloeg, is dat de westerse wetenschappers en schriftgeleerden die de tantrische meesters ondervroegen, totaal geen benul hadden van de spirituele achtergronden. Daarbij lieten de tantrameesters niet het achterste van hun tong zien. Zij voorzagen (terecht) dat tantra niet begrepen gaat worden. Daardoor vertelden zij de meest diepgaande tantrische rituelen en meditaties in een soort schemertaal. Iemand zonder spirituele achtergronden die de tekst dan las, kon eigenlijk nooit goed begrijpen wat er bedoeld werd. Daarvoor moest er een tantrameester aan te pas komen. Maar westerlingen waren daar vaak niet in geïnteresseerd. Het moet allemaal snel, efficiënt en doelgericht zijn. Daarbij past geen lange weg van meditatie, transformatie en begeleiding door een meester.

Doordat meditatief-zijn bij de westerling geen focus heeft, bleef tantra in de lagere seksualiteit hangen. Met seksualiteit zelf is niets mis, het is uiteindelijk onze natuurlijke ontstaansgrond, onze levenskracht, maar je moet de seksuele energie toestaan te kunnen verfijnen naar hogere vormen. Als resultaat ga je seks en seksuele energie als iets heel normaals ervaren, het heeft geen bijzondere focus meer, net zoals bij ademen, eten, enz.

Als je van een tekortkoming bij tantra wilt spreken, is dat tantra wel enkele therapeutische aspecten in zich draagt, maar daarin niet helemaal volledig is. Tantra kent geen specifieke methodes om de mens van zijn verwrongen en onderdrukte seksuele ideeën te verlossen. Daarnaast gaat tantra ervan uit dat een beoefenaar een meditatieve houding heeft. Maar westerlingen zijn veel te gehaast, rennen zichzelf voorbij en hebben nauwelijks rust om naar binnen te keren en de diepste innerlijke kern (wezen) te doorgronden.

 

Het tantrapad

Natuurlijk heeft tantra zelf niet gefaald. Het zijn de mensen die de tantravisie (nog) niet kunnen begrijpen. Als de wereldbevolking de ware intentie van tantra zou volgen, is er geen frustratie, perversiteit, ruzie, oorlog en lijden meer. Maar dat kan nog lang duren voordat de mensheid zover is. Uiteindelijk is tantra één van de meest vredige en liefdevolle levenshoudingen. Tantra is oorspronkelijk ontstaan door het ontworstelen aan van hoger hand opgelegde overtuigingen, ideeën en dogma’s. Tantra geeft enorme vrijheid, vrij van jezelf, vrij van de ander en vrij van allerlei beperkingen. Ook kent tantra methodes om je de werkelijkheid te laten ervaren zonder tussenkomst van enige interpretatie van de mind. Direct ervaren zonder er enig concept aan te hangen en zonder enig oordeel van goed of slecht. Tantra leert de beoefenaar het leven in zijn totaliteit te accepteren. Tantra heeft daarbij geen intellectuele houding maar gaat voor de directe beleving, weten zonder enige twijfel.

Wie in de tantravisie is geïnteresseerd moet het nodige voorwerk doen. Daarbij hoort dat er voldoende aan zichzelf wordt gewerkt door het volgen van workshops of trainingen op het gebied van bijvoorbeeld emotioneel lichaamswerk, sexual grounding en sexual awareness. Het doorgronden en kennen van je seksueel beleven en bewust zijn van de seksuele energieën horen daarbij. Heel bewust zijn van wat er tijdens het vrijen gebeurt en nog meer bewust zijn van wat er tijdens een orgasme gebeurt. Sla deze meditaties vooral niet over.

Daarna komt intense meditatie aan de beurt. Meditatief-zijn is het belangrijkste ingrediënt bij tantra. Het doen van meditaties is een voorbereiding om meditatief-zijn te kunnen laten ontstaan. Tijdens het doen van een meditatie kan een glimp van meditatief-zijn worden ervaren. In de loop van jaren kan dan een permanent meditatieve staat ontstaan. Tijdens het meditatieve proces of daarna is het pas zinnig om met tantrische methoden en technieken in de weer te gaan.

De laatste tientallen jaren heeft tantra een opmerkelijke vorm aangenomen. Als je iemand vraagt wat tantra inhoudt, wordt meestal aangegeven dat het om seks, erotiek en massage draait. Dat het eigenlijk alleen om meditatief-zijn en transformatie gaat, komt bij de meesten niet op. Zelfs in India, de bakermat van tantra, zijn de meeste mensen  tegenwoordig verwesterd. Het is dan ook heel riskant om heden ten dage een Indiër om de uitleg over tantra te vragen. Natuurlijk zijn er zuivere instellingen zoals de gerenommeerde Bihar School of (Tantric) Yoga en diverse (Tibetaans-) boeddhistische tantra scholen.

 

Swami Nirav Beej of Nirav (1946) is sinds 1982 dagelijks intensief met de tantravisie bezig. ‘Mijn eerste kennismaking was het boek ‘Tantra leven in vrijheid’ van Osho. Na jaren omzwervingen in tantraland is deze zienswijze de basis van mijn tantrameditatiecentrum de TantraTempel geworden. Daarnaast worden meditaties, transformatie-oefeningen en inzichten gebruikt van Swami Satyananda Saraswati en het taoïsme. Voor mij waren de belangrijkste tantrameesters: Osho, Sunyata Saraswati, N.N. Bhattacharyya,de Dalai Lama, Sures Chandra Banerji en vele anderen. Daarnaast heb ik bij tientallen Advaita Vedanta meesters gemediteerd. De Advaita Vedanta leer (non-dualiteit) heeft heel veel verbindingen met Tantra.’ Meer: Info: www.TantraTempel.nl

 

Meer over tantra

 

Goede tantraboeken die door Indiërs zijn geschreven:

– Tantra Darshan van Swami Niranjanananda Saraswati, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar School of (Tantric) Yoga, India. Een absolute aanrader als je echt in tantra geïnteresseerd bent;

– Alle tantraboeken van Osho, zijn tantrische visie komt in bijna al z’n boeken steeds naar voren;

– The New Guide to Dakini Land, Geshe Kelsang Gyatso, The Highest Yoga Tantra Practice of Buddha Vajrayogini;

– Introductie in tantra, Lama Thubten Yeshe, een visie van heelheid;

– Tantra in Tibet, Tsong Kha Pa, H.H. the Dalai Lama Tsong-Ka-Pa & Tson-Kha-Pa;

– Mahamudra Tantra, Geshe Kelsang Gyatso & Kelsang Gyatso Geshe;

– The Dawn Of Tantra, Chogyam Trungpa, Herbert V. Guenther & Trungpa Tulku Chogyam Trungpa;

– Encyclopaedia of Buddhist Tantra, Edited by Sadhu Santideva. 2001, 5 Volumes;

– Tantrabhidhana, A Tantric Lexicon, N. N. Bhattacharyya. 2002;

– History of the Tantric Religion, Dr. N.N. Bhattacharyya, (er is een dunne en dikke uitgave);

– Brief History of Tantra Literature, Sures Chandra Banerji.

Internet Video’s:

– Interview met Tantra Master Sunyata Saraswati door Dr.Jude Johnson:

http://www.enlightenmentnetwork.com/video/2008/9/dr-jude-johnson-interviews-master-sunyata-saraswati

– Waking from the Trance, Stephen Wolinski: https://www.youtube.com/watch?v=QxRv8OR7G9o

 

 


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest