Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

12 vragen aan Peter de Haan, sjamanistisch leraar

/
/
/
915 Views

Als sjamanistisch leraar woont Peter de Haan (58 jaar, boogschutter) in Nieuwerkerk aan den IJssel samen met de volgens hem ‘iets te dikke maar lieve kat Noomie’ in een recreatiegebied in het Groene Hart. Een paar vragen aan hem.

 

Wat doe je als sjamanistische leraar?

‘Op basis van onderzoek en ervaring ontwikkel ik lessen voor beginners en gevorderden, en lessen met speciale thema’s. Heelheid en ruimte zijn twee belangrijke thema’s in mijn werk waarbij het gebruik van het medicijnwiel altijd helpt om inzicht te krijgen en om zaken in perspectief te brengen.’

 

Je levensmotto?

‘Omhoog komen door dwars te groeien.

 

Je diepste overtuiging?

‘Dat alles energie is en ik ooit wist hoe ik door een muur kon gaan zonder de deur te gebruiken.’

 

Welke is de verleidelijkste: seks, geld of macht?

‘Absoluut seks. De andere twee zeggen me helemaal niks. Geld is te abstract en dat geef ik gewoon uit, als ik het heb. Ik ga ernaar op zoek als ik het nodig heb, maar ben er niet mee bezig. In  sjamanistische zin is macht een ander verhaal. Macht ontspoort nogal eens. Ik houd het op seks.’

 

Vertel iets over je eigen ziel…

‘Daarmee ben ik zeer verbonden. Dat is niet altijd zo geweest. Als kind paste ik niet bij wat er van me werd verwacht. Toen ben ik ontrouw geweest aan mijn ziel. Nadat ik Daan van Kampenhout ontmoette is dat goed gekomen. Zijn inzichten en kwaliteiten brachten me terug bij waar ik krachtig was. Hij liet me dat herinneren.’

 

Welk boek ben je aan het lezen?

‘Ik verslind op dit moment eigenlijk alles wat ik van Tenzin Wangyal kan vinden. Een leraar uit de Tibetaanse en sjamanistische bön traditie. Deze traditie helpt me om mijn eigen ervaringen en gevoelens te ordenen over de relatie tussen tantra, sjamanisme en boeddhisme. Het laatste boek dat ik van hem las was ‘Het wonder van onze oorspronkelijke geest’.’

 

Een aanrader?

‘Ieder boek is een persoonlijke ervaring die ik niet aan anderen wil opdringen. Maar ‘Arthur, koning voor eens en altijd’ van T.H. White kan ik wel aanraden. Daarin worden veel vragen over het leven, de liefde en de magie uitvoerig behandeld en beantwoord.’

 

Wat leer je momenteel over jezelf?

‘Dat ik meer ruimte nodig heb dan ik mezelf toestond. En dat als ik die ruimte neem, er wonderlijke dingen gebeuren; dingen die al tijden vastzaten gaan weer stromen; ik werd weer zichtbaar voor anderen en het belangrijkste is dat ik me lucide en helder voel. En dat ik moet leren plannen.’

 

Noem een heel gelukkig moment in je leven.

‘De zomerweken in het ijzertijddorp Haps horen wel tot de gelukkigste momenten in mijn leven. Geen klok, agenda, afspraken, internet, Facebook. Gewoon helemaal basic. Heerlijk, kijk er al weer naar uit.’

 

Hoe ziet God eruit?

‘Ik denk niet dat je het kan zien. In mijn beleving is het wat we ook wel het collectief noemen. Wij met ons bewustzijn zijn samen God. Maar dat kan je ook niet zien. Het is energie of licht, of beide.’

 

Wat wil je graag anderen meegeven?

‘Dat vreugde en geluk meegebakken zijn in het koekje dat jij en ik zijn. Laat ze niet verloren gaan in je gedachten en geneuzel. Ga naar binnen en lach, lach hardop en verdrijf de ernst die je gevangen houdt. Woorden zijn machtiger dan we denken. Zeg niet ‘ik denk dat’ maar liever ‘ik ervaar dat’. Van hoofd naar hart, simpelweg door een ander woord te gebruiken.’

Meer info over Peter en zijn activiteiten: www.sjamaan.nl.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest