
Wereldwijde protestdag tegen Monsanto succes
Afgelopen zaterdagmiddag 25 mei vonden wereldwijd in 41 landen 400 demonstraties plaats. De betogers spraken zich uit vóór duurzame landbouw en tegen Monsanto, een multinationale producent van genetisch gemanipuleerde zaden en landbouwgif. Via sociale media was deze dag uitgeroepen tot wereldwijde protestdag onder de naam ‘March Against Monsanto”.
De demonstranten hebben kritiek op Monsanto’s activiteiten, die omstreden zijn vanwege milieueffecten en sociale misstanden. Ook maken de demonstranten zich zorgen over de groeiende invloed van het bedrijf op publieke en wetenschappelijke instituten wereldwijd. In Nederland vonden demonstraties plaats in Amsterdam, Wageningen, Den Haag en Bergschenhoek. De demonstratie op de Dam in Amsterdam trok rond de 3000 betogers. Deze demonstratie was in twee weken georganiseerd door een groep mensen die elkaar via Facebook leerden kennen. De protestmars leidde door het centrum van Amsterdam. Ook was er een uitgebreid podiumprogramma met sprekers vanuit de maatschappij en politiek. Met een open mic podium en daarnaast verschillende muzikale acts, de ZZP Dominee en theatergroep Poespas Posse.
Elitair
Monsanto’s reactie op het internationale protest is dat de actievoerders elitair zijn en “blind zijn voor de wereldwijd groeiende behoefte aan betaalbaar voedsel.” Deze uitspraak kon op veel kritiek rekenen van de betogers. Tosca Peschier van March Against Monsanto Amsterdam: ‘Het zijn juist de activiteiten van Monsanto die ten koste gaan van mensen, het milieu en de voedselketen. Bij het zogenaamd goedkope voedsel van Monsanto is niet de schade aan de gezondheid van mensen en aan het milieu meegerekend. Er zijn miljoenen kleine boeren in het ontwikkelingslanden die heel goed weten hoe ze op een duurzame en betaalbare manier voedsel moeten verbouwen. Zij krijgen echter geen kans door de concurrentie van grote industriële bedrijven en worden gedwongen mee te doen aan een industrieel landbouwsysteem zonder toekomst. Dit systeem is afhankelijk van steeds schaarser wordende fossiele brandstof, vergiftigt land en water en heeft rampzalige gevolgen voor de biodiversiteit. Als Monsanto echt iets wil doen tegen armoede, laat het het dan stoppen met patenten op gewassen, wurgcontracten met boeren en dure licenties.”
Meer informatie:
Facebook van Amsterdam: https://www.facebook.com/events/572067729505042/
Facebook van Wageningen: https://www.facebook.com/events/137732549742118/
Internationale website: http://www.march-against-monsanto.com/2013/04/why-do-we-march.html
Nederlandse website: www.linkepost.nl
Twitter: @Monsantodam