Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Spiritualiteit, dat doe je zelf

/
/
/
327 Views

Met het retrograde lopen van de planeten Mercurius en Saturnus komt er een adempauze in de woelige veranderingen die de samenleving in vele opzichten teisteren.

Planeet Saturnus is op 19 februari na een vliegende start retrograde gaan lopen. Gelukkig maar … Want die Saturnus loopt nu in het dierenriemteken Schorpioen tot en met 23 december 2014. Toen Saturnus op 6 oktober 2012 Schorpioen binnen kwam, werd de schade van de crisis goed zichtbaar. Veel mensen met schulden en te veel armoede. Veel meer ontslagen en steeds meer mensen die hun huis niet verkocht krijgen. Saturnus in Schorpioen laat genadeloos zien waar de rotte plekken in de maatschappelijke structuur zitten. Denk ook aan de excessen aan de andere kant van de as waar de rijken hun zakken nog weer een keer vullen. Recht tegenover het teken Schorpioen staat in de dierenriem het teken Stier. Stier is het teken van de economie, het geld en de luxe. Overdaad en vruchtbaarheid. Op zich een mooi principe, maar in deze tijd wordt duidelijk dat de natuurlijke balans tussen deze twee tekens ver te zoeken is. Het teken Stier gaat ook over lichamelijke en zintuiglijke sensaties. Eten, luxe stoffen, mooie dingen om naar te kijken en ook erotiek en aantrekkingskracht. Seks hoort bij Schorpioen trouwens.
Nu Saturnus retrograde is gaan lopen, wat betekent dat hij vanaf de aarde achteruitloopt, krijgen we een adempauze met z’n allen. Met terugwerkende kracht wordt geprobeerd de schade te herstellen of ten minste te verzachten. De balans moet worden hersteld.
We weten nu langzaamaan wel hoe dit zich maatschappelijk moet gaan vertalen, maar hoe zit het op menselijk niveau? Saturnus is de planeetkracht die door de alchemisten werd gezien als de kracht die het lood in goud veranderde. Natuurkundig is dat onmogelijk, dus waar hadden ze het eigenlijk over? Dom waren/zijn ze niet, dus er zal een gedachte achterzitten. Alchemisten gebruikten hun pruttelende erlenmeyers in hun laboratoria vaak als dekmantel voor de spiritualiteit waarmee ze bezig waren. Het goud was hun ultieme doel en moest worden gemaakt van lood. Vrij vertaald zien we hier het veredelingsproces tot zelfrealisatie verbeeld in de metalensymboliek. De weg naar zelfrealisatie is gelijk aan het motto Ken Uzelve. De symboliek van de alchemisten is rijk en laat een weg zien naar het goud.
Nu Saturnus in Schorpioen staat, worden de kelders van de menselijke psyche onder handen genomen. Welke onontdekte kant heb jij voor de zekerheid lekker ver weg gestopt, terwijl je ondertussen vrolijk verder leefde? Alsof er niets aan de hand is … Saturnus neemt een kijkje in jouw unfinished business en biedt je de kans om deze energie te transformeren van lood naar goud.
Dat het echt over een andere boeg moet worden gegooid, zegt Pluto al enige tijd in Steenbok. Eerder vermeldde ik al dat Pluto en Saturnus in zogenaamde receptie staan – ze zijn bij elkaars dierenriemteken op bezoek. Pluto is de planeet van Schorpioen en staat in Steenbok, Saturnus is de planeet van Steenbok en staat in Schorpioen. Pluto dwingt een nieuwe structuur af. Logge organisaties kelderen het ravijn in en sterven daar verder. Ondertussen worden nieuwe initiatieven geboren die veel beter bij deze tijd passen. Het Watermantijdperk is voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het Vissentijdperk was vooral christelijk en volgzaam, predikers liepen voorop om aanbeden te worden. Dat kan echt niet meer in het Watermantijdperk. Daarin zijn we allemaal gelijk en doen we niet meer aan adoratie of andere bedwelmingen van het volk. De maatschappij, dat ben jij.
Op persoonlijk vlak betekent dit dat er een herkadering en herwaardering komt van menselijke eigenschappen. Was het eerder nog bewonderenswaardig als je een zwembad in je achtertuin had en in een groot, wit, vrijstaand huis woonde in een luxe villawijk? Over enkele jaren is het bewonderenswaardig als je dit huis deelt met anderen en sámen geniet van dat zwembad. Topdown is uit en hopeloos ouderwets.
Jarenlang, wat zeg ik, eeuwenlang, was de manier van spiritualiteit bedrijven: je aansluiten bij een religieus instituut zoals de kerk met de paus als ultieme machthebber. Natuurlijk waren er wel onderstromen die dit op een totaal andere manier deden, maar vaak was er sprake van machtsverhoudingen. In het Watermantijdperk kan dat niet meer. Spiritualiteit wordt steeds meer een individuele weg waarbij je best in een traditie kunt stappen, maar geen leider meer volgt. Was het goud eerder te vinden buiten je, de nieuwe weg is naar binnen.
‘Nieuw? Dat doe ik al jaren!’, zul je zeggen. Dat klopt, zeker na de new-agegolf die een voorbode was van dit nieuwe tijdperk. Maar onderschat niet hoe de christelijke symboliek en waarden en normen altijd een rol zijn blijven spelen. We zijn er mee grootgebracht en de beelden leven binnen in ons. Voor onze kinderen geldt dat in veel mindere mate en voor onze kleinkinderen is het iets dat ze misschien uit de boeken kennen.
Spiritualiteit doe je zelf. Saturnus in Schorpioen duwt ons deze richting op en legt de macht over onszelf terug bij onszelf. En met die macht ook de verantwoordelijkheid. Dat is niet altijd even makkelijk. Vrijheid is een groot goed maar de daaraan gepaarde verantwoordelijkheid kan soms heel zwaar drukken. Saturnus en ook Pluto kennen geen pardon en nemen geen genoegen met smoesjes. The Real Thing en niets minder.
Nu Saturnus retrograde loopt (tot en met 8 juli 2013) maken we een pas op de plaats. Velen onder ons, zeker de Schorpioenen of mensen met een grote Schorpioeninvloed in hun geboortehoroscoop, zijn daar blij mee. Hun leven is op z’n kop gezet en nieuwe inzichten hebben zich een weg naar binnen gevreten. De komende maanden staan in het teken van verwerken. Geladen gebeurtenissen in je leven worden nu ontladen en daarmee gebalanceerd zodat ze je niet telkens pootje haken. Blinde vlekken worden beter herkend en je leert ermee omgaan. Eigenlijk kan je zeggen dat Saturnus in Schorpioen ervoor zorgt dat je transparant kunt worden naar jezelf, in al je bewustzijnsniveaus. Emotioneel kun je groeien, mentaal kun je groeien en ook spiritueel kun je groeien. Bewust worden zoals je bedoeld bent.
Laat je niet afschrikken door de genadeloosheid van het duo Saturnus en Pluto, maar blijf vertrouwen in die pot met goud die aan het einde van de regenboog op je wacht. De regenboog als brug tussen hemel en aarde.

Mercurius staat in het dierenriemteken Vissen en retrograde tot en met 17 maart. Dit is een innerlijke planeet Mercurius die innerlijke reizen maakt en makkelijk contact maakt met het mystieke in je. Volg, laat je meenemen door deze subtiele energie.

Planeet Venus staat ook in Vissen tot en met 22 maart en versterkt Mercurius en de Zon die ook in Vissen loopt (tot en met 20 februari). Een wonderschoon mystiek trio dat poorten opent waar je nu  mogelijk naar snakt: zingeving en de rode draad ontdekken te midden van het schrijnende aardse geweld waar je dagelijks mee te maken krijgt. Niet als escape, maar als een levende ervaring.

Mars staat tot en met 12 maart in Vissen en gaat daarna naar het dierenriemteken Ram. Dat is een sterke planeet Mars die de lente aankondigt. Alles komt vernieuwd weer in het licht en barst van de vitale levensenergie.

Maart is een verstilde, innerlijke maand waarin je de lente steeds dichter naar de oppervlakte voelt komen. Nog even … en dan barst het open en straalt het jongste licht.

 

 

Wat betekent….

 

Dierenriemteken:….

Planeet: ….

Retrograde Een planeet loopt vanaf de aarde gezien tijdelijk achteruit, dus van rechts naar links aan de hemel. Het lijkt dan of in die tijd de invloed van de planeet terugkomt op eerdere veranderingen.

 

 

Venus: de planeet van de liefde. Venus verbindt en is diplomatiek. Venus vertegenwoordigt schoonheid en vrouwelijkheid. Daarnaast gaat Venus ook over geld en materie. Alles wat aantrekkingskracht heeft, is geladen met Venusenergie. Venus van Weegschaal is een luchtvenus en Venus van Stier is een aardevenus. Een veelzijdige dame dus die kan multitasken.

Mercurius, planeet: Mercurius is de planeet die gaat over communicatie, vervoer en handel. Mercurius is enigszins nerveus en gespannen vanwege de beweeglijkheid en nieuwsgierigheid. Een slim en snel jongmens.

Mars, planeet: Mars of Aries is de oorlogsgod. De jongeman die vol zit met vechtlust en bewijsdrang. Strijdbaar, sterk, stoer en moedig. Mars wil iets doen. Mars verbreekt en scheidt wat verbonden was om de eigenheid van de twee strijdende polen weer tot zichzelf te brengen.

Saturnus is de planeet die structuur brengt en alles weghaalt wat overbodig is. Soberheid en tijd zijn ook begrippen die bij deze planeet horen.

Pluto Planeet Pluto is Hades, de god van de onderwereld. Pluto is traag, maar ontzettend krachtig op het vernietigende af. Pluto transformeert altijd en deinst nergens voor terug. De dood is zijn thema. Niet als einde, maar als noodzakelijk begin van iets nieuws. Deze planeet is confronterend, onontkoombaar en machtig. Pluto kan dwingend zijn, als je niet meegaat met de transformatie die hij wil. Werk je mee? Dan is hij de meest krachtige partner die je je kunt wensen.
Schorpioen doorziet alles maar zwijgt veel. Als dierenriemteken Schorpioen iets zegt is het bingo. Schorpioen is rustig en psychisch zeer sterk. Hij vergeet nooit en heeft engelengeduld. Maar als dat op is …

Steenbok Dierenriemteken Steenbok is rustig en betrouwbaar. Steenbok heeft een doel en alle tijd om dat te bereiken. Als de Zon in dit teken loopt, wordt het nieuwe licht geboren. Steenbok is ook het punt van incarnatie in de dierenriem. Steenbok is een van de drie aardetekens in de dierenriem en is erg praktisch. Steenbok is de Grote Vader en heeft een natuurlijk overwicht. Steenbok is meestal van de oude stempel en houdt niet zo van moderne veranderingen. Steenbok is ambitieus en bereikt vaak een hoge positie.

Waterman, dierenriemteken: vrijheid, gelijkheid, broederschap. Waterman belichaamt het allemaal. Watermannen verenigen zich, omdat ze weten dat een groep gelijkgestemden veel meer kan bereiken dan een eenling. Gezamenlijke belangen: een voor allen, allen voor een.

Vissen is het laatste teken van de dierenriem en daarmee de meest spirituele. Het is een waterteken en gedraagt zich ook als zodanig. Vissen past zich heel gemakkelijk aan, zoekt meestal de weg van de minste weerstand en is overgevoelig en kwetsbaar. Ook mystiek, esoterie, kunst, een andere staat van bewustzijn, de zwerver en de monnik vallen onder het teken Vissen. Meestal hele lieve mensen die grote offers kunnen brengen.

Retrograde Vanaf de aarde gezien loopt deze planeet tijdelijk achteruit, maar in werkelijkheid gaat de aarde dan sneller. De invloed van de retrograde lopende planeet verandert tijdens de retrogradegang en wordt verinnerlijkt. Ook is de kans dan groter dat zaken uit het (recente) verleden opnieuw actueel worden.


Tags:
Meer van:

2 Reactie(s)

 1. Hoi Elodie. Kijk eens naar de tarot. Lood en saturnus staan op de tarotkaart van de wereld. Die in goud veranderen is het geheim van alle spirituele ontwikkeling. Paul Foster Case zet de kaart van de Wereld midden in het centrum vane sijn Cube of Space, precies op de plek waar vroeger de Egyptenaren de Gouden Zonnevalk plaatsten

 2. WOW! Dat is nou nog eens een mooi interpretatie! ‘Topdown is uit en hopeloos ouderwets’ Geweldig! ha ha ha
  Saturnus gaat bij mij in 12 lopen en dit jaar ook nog een Pluto vierkant Pluto! Yeah! ;-D ’t word me nog wat, maar ’t voelt alsof ik eindelijk ga doen wat ik hier kwam doen! 😀
  Echt een onwijs leuk stukje dit, ga het naar mijn ma mailen!

  Liefs,
  Gaby

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest