Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Alternatief voor glutenpasta

/
/
/
525 Views

Warme pastasalade met rucola, jonge geitenkaas en Medjool dadels

Twee à drie op de honderd mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, heeft een glutenallergie. En dat zijn alleen degenen die de oorzaak van hun klachten hebben kunnen achterhalen. Daarom dit keer een heerlijk recept mét pasta, maar zónder gluten.

Het Latijnse woord ‘gluten’ betekent lijm. En dat is ook precies de eigenschap die granen zo geschikt maken om mee te bakken. Gluten is de naam van een groep eiwitten die in de meeste granen wordt aangetroffen. Die granen – vooral tarwe – zijn zo doorgekweekt dat ze wezenlijk verschillen van de granen die we vroeger aten. Granen anno nu zijn resistent gemaakt tegen schimmels, groeien sneller en zijn nog beter geschikt voor het bakken van brood. Eigenlijk zijn ze steeds beter gaan plakken: tarwe bevat vandaag de dag ongeveer 50 procent gluten, tegen zo’n vijf procent een halve eeuw geleden. Geen wonder dat we steeds meer moeite krijgen met het verteren ervan.
De stof die problemen veroorzaakt is gliadine. Granen met weinig of geen gliadine, zoals bijvoorbeeld boekweit, (wilde) rijst, kokosmeel, maïs, quinoa en amaranth, kunnen we vaak wel zonder klachten eten. Gluten worden, vooral vanwege die plakkerigheid, in veel producten verwerkt zonder dat we daar erg in hebben. Je treft ze niet alleen in brood, pasta, ontbijtgranen, koekjes en gebak aan, maar ook in sojasaus, sommige soorten mosterd, mayonaise, soep en sauzen uit pot en blik, en bier en whisky.
Triticum durum is een harde tarwesoort dat een nóg hoger glutengehalte heeft, en dus uitstekend plakt. Daarom wordt het voornamelijk voor pasta gebruikt. Een alternatief voor durumpasta zijn in de natuurwinkels bijvoorbeeld pasta’s van rijstmeel of kamut. De smaak is nagenoeg hetzelfde. In het volgende recept wordt pasta van rijstmeel gebruikt:

Ingrediënten (2 personen, biologisch)

Zakje rucolasla

Halve komkommer, in stukjes

Kersentomaatjes (klein bakje), gehalveerd

200 gram pasta (rijstmeel, glutenvrij)

3 el kappertjes

9 grote Medjool dadels, in stukjes

Dikke plak jonge geitenkaas met honing, in stukjes

Bakje groene olijven met knoflook

3 el geroosterde pijnboompitjes

2 el mosterd

3 el extra vergine olijfolie

2 el balsamico azijn

1 tl Keltisch zeezout (dressing), 2 tl Keltisch zeezout (pastawater)

Peper naar smaak


Bereidingswijze
Mix de gewassen rucola, komkommer en kersentomaatjes in een grote schaal. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg de kappertjes, dadels, geitenkaas en olijven toe en mix de nog dampende pasta erdoor. Meng voor de dressing de mosterd, olijfolie, balsamico azijn, zeezout en peper en schenk dit over de pastasalade. Rooster de pijnboompitjes en strooi deze als laatste er overheen. Warm opeten. Eet smakelijk!

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest