Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Makkelijke salade met een ‘bite’

/
/
/
438 Views

Frisse spitskoolsalade met rozijn, sesamzaadjes en cashewnoten

Kool is gewoontjes en goedkoop. Veel mensen mijden deze groente vanwege de zwavelachtige lucht die niet alleen vrijkomt tijdens het koken, maar ook na consumptie. Hebben je darmen er geen bezwaar tegen, dan hier een makkelijke en snelle groentesalade.

Kool werd al rond onze jaartelling gegeten door Noord-Europese volkeren. De ‘harde’ koolsoorten of sluitkolen waarvan de grote bladeren strak om de kool heen liggen, werden door de Kelten en Scandinaviërs in de rest van Europa geïntroduceerd. Spitskool, de koolvariant met een puntige bovenkant, komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.
In de middeleeuwen werd kool ‘het medicijn van de armen’ genoemd, vanwege de medicinale werking ervan. Het is onder meer een bron van vitamine C, vitamine B, ijzer, jodium, zwavel, magnesium, calcium, kalium, fosfor en eiwitten. Rauwe kool bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel, maar wanneer je de kool kookt, blijft hiervan nog amper een kwart over. Vitamine C hebben we dagelijks nodig voor groei en herstel van onze cellen, voor bindweefselvorming en weefselreparatie, voor gezonde bloedvaten, tanden en tandvlees, voor de productie van hemoglobine en rode bloedlichaampjes, en voor de aanmaak van adrenaline. Het is bovendien een krachtige antioxidant. Je kunt de kool het beste vlak voor consumptie snijden, omdat de celwanden door het snijden kapot gaan en er enzymen vrijkomen die het oxidatieproces versnellen en het vitamine C-gehalte doen dalen.
Kool bevat ook de vitamine U-factor, wat zoveel betekent dat het zweren kan helen. Dat wordt vooral toegeschreven aan het hoge zwavelgehalte in de groente.
De koolvariant in dit recept is spitskool met een zachte smaak en textuur die van alle koolsoorten het meest door kinderen wordt gewaardeerd.

Makkelijke spitskoolsalade met rozijn, sesamzaadjes en cashewnoten

Ingrediënten (2 pers., biologisch):
1 halve spitskool, medium tot groot

100 gram Blue Thompson-rozijnen

10 gram sesamzaadjes

80 gram cashewnoten, geroosterd

4 eetlepels appelciderazijn

4 eetlepels extra vergine olijfolie

1 theelepel Keltisch zeezout

½ theelepel chilipeper flakes (of zwarte peper)

Voor een zoetzure smaak: 1 eetlepel rauwe honing

Bereidingswijze
Deze snelle en gezonde salade heeft een bereidingstijd van hooguit tien minuten. Verwijder het stronkje en alleen het buitenste blad (in de buitenste bladen zitten de meeste voedingsstoffen) en snijd de spitskool doormidden. Snijd de halve kool al dan niet met hulpmiddelen in kleine stukjes. Doe de kool met de rest van de ingrediënten in een saladeschaal en mix deze. Eet smakelijk!

Kijk hier voor meer recepten 

 

 

 

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest