Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nog even en het geklets over 2012 is over!

/
/
/
107 Views

Nu is het genoeg!
Zat ben ik ervan.
Geouwehoer over 2012, en dan het 12-12-’12 of nog stommer, 21-12-’12 in het bijzonder.
Krijg ik vandaag van Patty Harpenau een nieuwsbrief voor 21 december 2012 om dan in een kerkje op klokslag 21:21 uur elkaar hartelijk te gaan zoenen want ‘dan staan alle hemelpoorten open opdat de aarde haar frequentie kan verhogen’.
Baarlijke nonsens is dit, lariekul, spiri-klets en zweefmolen gezever.

Ja ze geeft daarvoor zelfs een reden: ‘En wellicht heb je het al voorvoeld want opeens lijkt het leven deze maanden wat onzeker, alsof alles wat zo zeker was opeens zo ver lijkt. Wellicht ervaar je een doelloos of zelfs een onbestemd gevoel en dat klopt ook inderdaad. Want de wereld neemt afscheid van een bestaan dat is gebouwd op het ego. En kijken we recht in de ogen van een nieuw begin. Waarin we een wereld zullen gaan bouwen vanuit de kwaliteiten van de ziel met verbinding, vrijheid, eenheid en liefde waarin wij wie we zijn zullen gaan delen met elkaar’.

Geloof jij het?
Ik sta al klaar voor 2013, net als ik na iedere december telkens weer een januari ontmoet en na iedere dinsdag een woensdag aanbreekt. Niks bijzonders.
Neeeheee! De polen gaan niet shiften, de wereld vergaat niet en brave new world is weer eeuwig uitgesteld. Geloof die onzin niet. Onzin. Nee, troep! Vergif is het! Dump die rotboeken erover: je bent belazerd!
Het 2012-gezever bedwelmt je verstand, je beoordelingsvermogen en ontneemt jezelf en de wereld je eigen verantwoordelijkheid. Dat spiri-ego bloeit erdoor echter lustig op los, met als voorman/-vrouw Patty herself.

‘In 2013 zal in alles een nieuwe betekenis krijgen: geld, economie, milieu maar bovenal tijd. Er zijn de afgelopen honderd jaar op aarde meer verwoestingen aangericht dan ooit tevoren, nog steeds zijn wij niet in staat iedereen te voeden en vloeit het bloed van kinderen over de aarde.’
En dat gaat zeker veranderen? Me hoela.

‘Laten we samen een mooiere en betere wereld bouwen. Met elkaar.’
Prachtig Patty, maar daar heeft 21-12-2012 om 21:21 uur helemaal niks mee te maken.
Vraag jezelf gewoon even helemaal niks af, doe je werk en belazer en benadeel niemand. Want volgens mij wil je ons gewoon meer boekjes verkopen die ook al vol staan met gerecyclede prut.
Leef je liever uit in ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dan ook den ander niet’, ook gij Patty zult den menschheid niet belazeren met uwe nonsens.
Dan, heel misschien dan, wordt de wereld een stukje beter.

 

Van: Office The Life Foundation [mailto:office@thelifefoundation.nl]
Beste Ewald,

kennelijk is het je bedoeling dat ik reageer anders had je mij de link niet toegestuurd. Ik heb het gelezen en wat een cynisme. Waar komt dat vandaan?

Het enige gevoel dat mij bekruipt is dat ik het oprecht zo jammer vind dat een hoofdredacteur van een spiritueel magazine zo ongenuanceerd door de bocht komt.

We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar woorden zoals geouwehoer etc verbazen mij. Dat is de taal van het ego en niet van de ziel.

En eerlijk gezegd ken ik je ook zo niet. Ik volg je namelijk al een hele tijd. Omdat ik altijd trots ben op mensen die ambassadeurs zijn voor een nieuw bewustzijn.

Ik denk eerder dat je lezers zich zullen verbazen over jou en niet over mij. Dat bedoel ik oprecht. Als je een onderbouwd tegenstuk had geschreven dan maakt dat veel meer impact en nu staan er alleen cynische uitspraken in.

Hoe komt het dat je zo reageert? vraag ik mij oprecht  af. De toegang van onze meditatie-avond is gratis. Het een feest van verbinding en eenheid. Het is een plek waar driehonderd mensen samenkomen en die blij kunnen zijn dat er bladen zijn zoals Koordanser.

Als je eens tijd hebt om een kop thee met mij te drinken dan zou ik dat fijn vinden. Gewoon omdat wij het voorbeeld moeten zijn van de energie van verbinding.

Kijk maar… ik geef je een hand. Als je het fijn vindt om op deze avond je blad neer te leggen dan ben je van mij harte welkom. Zullen wij het anders doen?

met oprecht vriendelijke groet,

Patty Harpenau

 

Dag Patty,

Dank voor je lievige reactie op mijn nijdige, verontwaardigde, cynische, onkiese, ongenuanceerde, verbazende, niet-fijne, slechte voorbeeld van niet-verbinding, aldus mijn samenvatting van je reactie.

En toch sta ik vierkant achter mijn gepubliceerde tekst.

Om maar eens met het fundament te beginnen: íedere taal is de taal van het ego, zonder ego hebben we niet het vermogen contact te maken. En ook een lieve of lievige manier van communiceren – ten onrechte vaak verward met liefdevol – is een uiting van primair het ego.

Het ego kan zich vanuit vele inspiratiebronnen uiten.  En in dit geval zich uiten via mijn vingers op het toetsenbord.  De bron van waaruit dat gebeurt en gebeurde bij het schrijven van de column is die wat ik ‘heilige verontwaardiging’ noem. Een besef dat de maat vol is. Dat het afgelopen moet zijn, zoals je op een dag een te grote tak van een boom afzaagt omdat die anders het huis beschadigt.

De tak waarin ik met de taal van mijn ego de zaag zette is je misleiding. Het gebruik van de 2012-hype om een groepje behoeftige en zoekende mensen bijeen te krijgen. Het zaaltje/kerkje vol krijgen – gratis of betaald – was het doel van je, dat weer onderdeel is van je bredere pr-doel om boeken en anderszins te verkopen. Niks mis met verkopen, maar wel oppassen daarmee, weet ik nu na jaren in dit metier: want de grens tussen praktisch handig en misleiding / leugen is erg dun.

Er is een groep mensen op zoek naar houvast in ons land en daarbuiten omdat ze het niet weten, zoekend zijn, verward en met behoefte aan zekerheid. En velen in het spirituele – ook in de kerken – zijn oprecht bezig een helpende hand uit te steken. Maar tussen die vele handen zitten ook ‘nemende’ handen. En dan wordt het spiritueel misbruik.  De hele hype rond 2012 riekt daarnaar. Het is en blijft lariekul. Doemprofetieen, angstverkoop, boekenschrijvers en –verkopers, lezingenaanbieders en zweverijen.

En daartegen kwam ik in het geweer. En jouw nieuwsbrieftekst maakte de maat helemaal vol.

Het is niet on-spiritueel om ’s tekeer te gaan tegen wat er fundamenteel niet deugt, Jezus deed het ook en sloeg met een zweep alle handelaren uit de tempel. Ik vergelijk me niet met hem (asjemenou), maar wel met het principe van waaruit hij toen tekeer ging. Was dat niet liefdevol van hem? Wel. Moest hij het niet een beetje ‘lieviger’ doen? Nee. Is met een zweep meppen spiritueel? Toen wel. En getuigt het niet van ‘Eenheid’. Nou, beslist wel!

Dat impliciete misplaatste geclaim van je van wat dat Eenheid is, is geheel niet mijn visie, om het maar ’s lievig uit te drukken. Eenheid omvat namelijk álles wat is, inclusief schrijvende Ewalden die het ego gebruiken om dingen te schrijven die jij niet leuk vindt. Omdat er misleiding in de lucht hangt uit naam van de hogere waarden.

Ja Patty, dat is de leugen die jij volgens mij dient: het is de farce van de ‘spirituele’ houding: alles moet mogen, overal is ‘ruimte’ voor en je moet vooral ‘aardig’ zijn. Want oh wee als je dat niet bent.

Ga dus niet op 21-12-12 om 21:21 iets ‘lievigs’ doen maar schop mensen voor hun kont door te zeggen dat ze moeten ophouden al die bijeenkomsten af te schuimen op zoek naar een ‘fijn gevoel’ onder de vermomming van ‘spiritualiteit. En zeg dat ze zelf aan het werk moeten, hun leven op orde moeten brengen en meer balans moeten brengen in harde oordelen aan de ene kant en prachtig lieve barmhartigheid aan de andere kant, naar zichzelf en naar de rest van de wereld.

Want met zoetgevooisde lievigheid alleen bereiken we helemaal niks, nada noppes.

Ewald Wagenaar

 

Dag Ewald,

Op 21 december is er een kerk die op je wacht. Met mensen die de meditatie voor vrede gaan doen. Geen andere belangen dan dat. Dan samenzijn in verbinding.
je bent welkom. En anders wens ik je oprecht goeds en liefs.
We komen elkaar vast een keer tegen,
Patty

Tags:
Meer van:

2 Reactie(s)

 1. Die 2012 hype is angstpolitiek. Slaat nergens op en is kortzichtig. Moneymachine, massahysterie. En schrijnend hoe mensen daar misbruik van maken en het oprechte spirituele verlangen besmeuren met stinkende stront. Ewald, je hebt groot gelijk en het is een verademing je geluid te horen. Weg met die lila, lieflijk glimlachende, huggende commercie. Bah. En Patty, get out of your comfort zone en wees ook eens Gewoon Patty.

 2. Oke, het is al wat laat… de maand is inmiddels behoorlijk gevorderd, maar toch nog even een reactie.
  Ik heb echt onbedaarlijk gelachen om deze hele woordenwisseling. Heerlijk! Het vuur spat er af. Je bent het ZAT, dat is wel duidelijk en dat is verfrissend. Vuurwerk nog voor de 31ste van dit jaar.
  Toch ben ik blij dat er zoveel waarheden als mensen zijn. En ik kan het niet helpen, maar bij jouw Niks, nada noppes moet ik even denken aan jouw column over de vakantie. Met zo’n perfecte tip… Dat o (als een 0, niks nada noppes) ook heel gepast was geweest.
  Alhoewel ik snap dat je soms heel even wil uitblazen…

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest