Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Snoep je gezond

/
/
/
636 Views

Een prettige manier om je mineralen- en antioxidanten-tekorten aan te vullen is door te snoepen. Geen gangbaar advies, maar voor deze choco-amandelfudge maken we graag een uitzondering.

Choco-amandelfudge

Ingrediënten
20 gr rauwe cacaopoeder
250 ml witte amandelpasta
250 ml geroosterde amandelpasta
175 ml rauwe honing
1,5 eetlepel kokosolie (verwarmd, en dus vloeibaar)
2 theelepels vanillepoeder
½  theelepel Keltisch zeezout

Bereidingswijze
Mix alle ingrediënten in een kom tot een chocoladebruine pasta. Giet de pasta (of wat daarvan na het ‘even proeven’ nog over is) in een bakje met deksel dat geschikt is voor de vriezer en laat het daar ruim een uur in staan. Snijd de fudge in licht bevroren toestand in gelijke blokken en leg het opnieuw één tot twee uur in de vriezer. Nu hebben de blokken een dusdanige stevigheid dat je ze uit het bakje kunt tikken.

Laat de fudgeblokken kort op temperatuur komen en serveer ze bijvoorbeeld bij een dampende kop kruidenthee.

Waarom zou je?
De kans is groot dat ook jij tot de groep mensen behoort die nietsvermoedend rondloopt met een vitaminen- en mineralentekort. Ruim driekwart van de westerse bevolking heeft een chronisch tekort aan vooral vitamine D en magnesium als gevolg van te weinig zonlicht en verarmde voeding. Op den duur sponsor je daarmee de meest uiteenlopende kwalen, variërend van lastig tot levensbedreigend. Ook onze continue aanvoer van antioxidanten via groente en fruit stokt regelmatig. Zonder die antioxidanten krijgen vrije radicalen, die je lichaam onder invloed van normale lichaamsprocessen én als gevolg van gifstoffen, straling, slechte voeding en stress produceert, vrij spel.1 Je lichaam raakt uit balans, uitgeput en veroudert sneller. Zaak dus om jezelf van de juiste voorraden te voorzien. Een wel hele prettige manier is door te snoepen. Maar dan wel van deze choco-amandelfudge, die als leuke bijkomstigheid ook nog vol voedingsstoffen zit.

Rauwe cacao2 wordt niet bewerkt of geroosterd en bevat daardoor grote hoeveelheden magnesium en antioxidanten – veel meer nog dan in de alom geprezen groene thee of blauwe bessen. Magnesium zorgt onder meer voor een goede hartfunctie, brengt je hersensstofwisseling en je cholesterolhuishouding in balans, speelt een belangrijke rol bij sterke botten, werkt ontkrampend en zorgt ervoor dat je met een geluksgevoel rondloopt. Ook in rauwe amandelen zit veel magnesium, maar deze zijn in Nederland – als ze al verkrijgbaar zijn – aardig prijzig.
Onbewerkte en onverhitte honing2 is een goede suikervervanger en levert je vele vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel dan door die lege geraffineerde suikers. En een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt onder meer vetrolletjes, diabetes type II en allerlei ontstekingsgerelateerde kwalen. Hoe snel die bloedsuikerspiegel stijgt, wordt uitgedrukt in de Glycemische Index (GI). De GI van gewone suiker is rond de tachtig, en van rauwe honing ongeveer 35. Let wel op: de GI van bewerkte honing is bijna net zo hoog als die van gewone suiker en het merendeel van de kostbare voedingsstoffen zijn door verhitting vernietigd.
Een onverwachte mineralenbron is Keltisch zeezout, dat wordt gewonnen uit Bretonse zeewatervlaktes. Toegegeven, het grijze en vochtige zout ziet er niet appetijtelijk uit, maar het is ongefilterd en zit daardoor tjokvol mineralen. Geraffineerd wit tafelzout en zeezout houden van de 84 mineralen de twee minst waardevolle over, namelijk sodium en chloride, die je alleen een zoute smaak opleveren. En daar doe je je smaakpapillen wellicht wel, maar je lichaam geen plezier mee.

 

Zie:
1 http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/2590-antioxidanten-en-vrije-radicalen.html

2 Rauwe cacao en honing kun je onder meer hier online bestellen:
http://rawfoodsuperfood.com/cacaopoeder-rauw-bio-fairtrade-450-g.html
http://rawfoodsuperfood.com/honing-eucalyptus-500-gr-rauw-bio.html

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest