Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Planeet Venus en de stuitchakra (Muladhara)

/
/
/
42 Views

In de astrologie is de planeet Venus een verbindende kracht die mensen samenbrengt in liefde en genegenheid. Venus kent een sterke fysieke en erotische uitwerking. Zij ‘regeert’ processen die te maken hebben met spanning en ontspanning; lust en onlust; genieten, aanraken en sensualiteit. Deze zelfde thema’s maken volgens traditie de dienst uit in de Muladhara of stuitchakra.

Deze regio van Muladhara in je lijf wordt ook wel de 1e chakra of basischakra genoemd. De kern ervan heet het perineum (het gebied tussen anus en geslachtsorgaan). Verwant hieraan zijn je bekkenbodem, billen en zitvlak, voeten en voetholtes (‘voetchakra’s’). Dit zijn de erogene zones, gewijd aan Venus en haar zoon Eros.

Het kernthema van deze chakra is zekerheid. Zekerheid geeft je het gevoel volkomen op je gemak te zijn. Een oerbeleving van ontspanning en kunnen genieten. Wanneer deze chakra goed functioneert ben je gegrond, zit je goed in je lichaam en straal je zelfvertrouwen uit. Als je zo ontspannen kunt zijn, kun je ook genieten en maak je daar tijd voor.

Signaalfunctie bij gevaar

Deze chakra heeft een signaalfunctie: je reageert fysiek op stress, zorgen, angst en onzekerheid. Wanneer er gevaar dreigt merk je dat meteen in je benen, je bekken en je onderbuik. De spanning die je voelt is angst.

Angst roept een instinctieve reactie op: vechten of vluchten. Bevriezen in onmacht is een derde mogelijkheid. Je ziet, de Muladhara is verbonden met het overlevingsinstinct. Dat maakt dat je gemoedsrust kwetsbaar is voor dreiging en de noodzaak om jezelf gerust te stellen.

Elke chakra wordt gekenmerkt door het zoeken naar evenwicht tussen twee polen. Bij de Muladhara chakra is dat het evenwicht tussen boven en beneden: de denkbeelden en verwachtingen in je hoofd een de realiteit van je lichaam en de actuele situatie.

In een onveilige omgeving ben je nooit helemaal op je gemak. Bij acuut dreigend gevaar sta je in de bokshouding, je mobiliseert je kracht, je wordt boos en zelfs agressief als het om zelfbehoud gaat. De angst voel je dan veel minder of helemaal niet meer. Of de dreiging reëel is of in je verbeelding bestaat maakt niet uit.

Zo’n reactie is automatisch, je reageert  zoals een stier doet op een rode lap. Want ooit heb je geleerd om met paniek te reageren op rode lappen. Angstige ouders, een benard bestaan, ondefinieerbare dreiging kunnen je alarmknop in je vroege jeugd op scherp hebben gesteld. Een coaching traject om de angst te overwinnen is dan niet te versmaden. Je kunt aanleren juist heel rustig te worden onder stress en de spanning constructief te gebruiken.

Jezelf gerust stellen

Angst is sluipend. Angst went, je merkt niet eens hoe gespannen je vaak bent. De spanning en de alertheid die angst oproept kan verslavend werken. Gevaar zoeken, tot de rand gaan, kan een levenshouding worden. In ons hectische, jachtige bestaan is dit herkenbaar. De vaart van het leven voelt vaak als een vlucht naar voren. Je rent van feest naar feest met weinig ruimte voor liefde en genegenheid.

Wanneer je de spanning in je lichaam herkent en aandacht geeft dan merk je hoe lastig het vaak is om tot rust te komen.

De latente spanning maakt namelijk dat je in je hoofd gaat zitten, je maakt je terecht of onterecht voortdurend zorgen. Je leeft vanuit een soort angstige gespannenheid (anxiety) en je verstand maakt overuren om oplossingen te bedenken. Want je basischakra is rechtstreeks verbonden met je hoofd en de inbeelding die daar plaats vindt. .

Dit betekent dat je nooit echt helemaal op je gemak bent. Jouw Venus kan niet volop lijfelijk genieten, diep ademhalen, lachen vanuit je buik, stil en tevreden zijn.

De spanning in je onderlijf en de zorgen aan je kop geven als afleiding wel een adrenaline kick, ze maken dat je het gevoel hebt dat je leeft. Onzekerheid en angst kun je een Venerische ziekte noemen: ze tasten je zelfvertrouwen aan.

Venus en venerische ziektes

Als je nagaat waar de spanningen in je bestaan mee te maken hebben dan zijn het niet zelden precies de zaken waar Venus over gaat. Goede relaties en vriendschappen, genieten van lijf en goed, aandacht voor de aangename dingen van het leven. Wat voorbeelden.

Houden van …

  • Jezelf – waardering voor jezelf, je uiterlijk en je lichaam.
  • Je kennis en je kunde die je verzekeren van een baan en inkomen door prettig werk.
  • Je populariteit, je vriendschappen, je liefdesleven en je inzet voor een goede verstandhouding.
  • Je partner – genieten van en onderhouden van je relatie. Jezelf niet steeds wantrouwend afvragen of je partner nog wel van je houdt.
  • De mooie spullen waar je aan gehecht bent en het intense plezier dat kunst en cultuur je geven.
  • Je lichaam: houden van en onderhouden van je lijf.

Kijk met dit in gedachten eens naar de Venus in je horoscoop en ga na wat een leven zonder angst je zal brengen.

Overspannen? Problemen en oplossingen

Een fysiek besef van je eigen lijfelijkheid, ademruimte, kracht en mogelijkheden brengt je weer terug naar je basis en het gemak en het plezier van op aarde zijn.

Een eerst stap naar meer zekerheid en dus minder angst in je leven is bewustwording van de spanning in je lijf en jezelf gerust leren stellen.

Spanning? Veel mensen zijn zich van geen kwaad bewust. Ik heb nergens last van! Dat komt omdat wij mensen deze spanning heel goed kunnen vermijden of verplaatsen.

Vermijden doe je door in een soort wolk te leven. Verplaatsen doe je door drukte, je bent actief, voortdurend bezig, rusteloos dus eigenlijk. Dat merk je op vakantie, het duurt soms dagen voor je er echt van kunt genieten. In feite heeft iedereen tegenwoordig ADHD – lastig om je aandacht ergens lang bij te houden, drukte in je hoofd en in je lijf.

Wat je mist is aarding, gronding, ontspanning.

Er zijn twee populaire maar onproductieve manieren om met angst om te gaan:

Symptomen als reactie op angstige situaties.Afwezigheid, vermijdingsgedrag opgeven, ontkenning verwaarlozing, onthechting onderspanning, passieve overgavevluchtenSchijnzekerheid door controle bovenmatige controle bezitsdrang rusteloos, gespannen, jezelf poneren vechten

Aanraken helpt. Massage is een prettige manier om je te gronden. En als je staat te trillen op je benen heb je meer aan een geruststellende arm over je schouder dan een opmerking als ‘je hoeft niet bang te zijn.’

De spanning die je voelt hangt samen met angstbeelden. De vraag ‘waar ben je eigenlijk bang voor?’ roept zulke beelden op, zodat je ze kunt relativeren. Het doel van dit basale werk aan jezelf is innerlijke rust creëren en zelfvertrouwen versterken.

Sociale angst

Angst is besmettelijk. Als iemand in paniek raakt heeft dat in een groep meteen effect. Als er genoeg mensen zijn met kalmte en zelfvertrouwen kan de paniek worden bezworen en kan iedereen worden gerust gesteld.

Maar, angst wordt zelden benoemd. Op bang zijn rust een taboe.

Natuurlijk ben je niet bang! Je bent wel bezorgd. Je wil problemen voor zijn door ze bespreekbaar te maken en tijdig maatregelen te treffen.

Overheden zijn goed in het creëren van schijnzekerheid. Dat is soms de beste oplossing – we weten hoe angstbeelden een situatie uitvergroten en hoe het contact met de actualiteit en het reële gevaar verloren kan gaan.

Angst roept agressie op, want angst zet het overlevingsinstinct in werking. Helaas is vooral voor mannen deze agressieve manier om met angst om te gaan het meest toegankelijk. Stoer doen in plaats van te kalmeren.

Bang zijn is voor doetjes. Daarom laten we overduidelijk merken dat we niet bang zijn maar juist sterk en zelfverzekerd! Kom maar op!

Wat ons onderscheidt van de apen en ons dus menselijk maakt is, dat we goed zijn in ‘doen alsof’ en het bedenken van versluierende en vooral belangrijk klinkende redeneringen om ons gedrag te rechtvaardigen. We verhullen angst door stoer gedrag of door agressie – wat apen ook doen – maar we verkopen dit met nobele motieven. Zo kan doen alsof een tweede natuur worden.

Onderzoek je basisemoties

Angst en boosheid zijn verbonden met overleven en manieren om jezelf staande te houden. Elk mens heeft daarin een repertoire opgebouwd, dat moet worden afgebroken om rust te vinden en plezier te hebben in het leven.

De onderste drie chakra’s gaan daarover: Mars en de maagchakra en Venus en de stuitchakra. De derde belangrijke factor is de Maan die fysiek actief is in de onderbuik en onderrug, het gebied van de 2e chakra.

Al het water op aarde rijst dagelijks bij vloed naar haar op. Kenmerkend zijn ook haar schijngestalten. Haar yoga naam is Swadisthana chakra, ‘de lieflijke’, maar ze kan behoorlijk fel zijn en gepassioneerd. Daarover een volgende keer meer.

Als we zo de onderbuik hebben verkend komt de Zon aan bod en de Anahata of hartchakra. In het proces van persoonlijke ontwikkeling gaat het daar over leven vanuit genegenheid voor jezelf en anderen.

Jan de Graaf is astroloog.

Meer: www.inspiratiesite.nl.

Lees meer van Jan de Graaf.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest