Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Horoscoop van oktober 2023 – Van crisis naar opluchting?

/
/
/
59 Views

Oktober is een spannende maand. Na een periode van bijna een half jaar (vanaf 1 mei) retrograde, gaat Pluto op de 11e oktober direct lopen. Dan zal Pluto vanaf de horoscoop van oktober 2023 met zijn transformerende krachten langere tijd zijn stempel drukken op de graden van de dierenriem waar hij van richting verandert. Dat is op ongeveer 28 graden Steenbok.

Mars in Weegschaal/Schorpioen, Jupiter in Stier, Saturnus (retrograde) in Vissen, Uranus in Stier, Neptunus (retrograde) in Vissen, Pluto (van retrograde naar direct) in Steenbok.

Mensen met persoonlijke planeten (Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars) op 28 graden Ram, Kreeft, Weegschaal of Steenbok (plus of min 3 graden), let op. In de dagen rond 11 oktober kan het spannend worden. Meestal komt het tot een crisis rond een thema waarmee je al langer worstelt in je persoonlijke ontwikkeling.

Van 8 tot 14 oktober intensiveren in de horoscoop van oktober 2023 de emoties rond dit thema. Je kunt duidelijk voelen dat het tijd is om iets los te laten, iets af te sluiten. Dat kan gepaard gaan met angst of woede (waarom heb ik mee zolang laten meeslepen in deze situatie?) maar ook met opluchting. Nadat de emoties nog een keer heel hoog kunnen oplopen, is het ineens over en sluiten en kun je het hopelijk afronden.

Nog iets af te maken

Het omgekeerde kan ook gebeuren. De afgelopen maanden dacht je dat je helemaal los was van je ex, je financiële problemen, een verslaving, een vervelende baas. En ineens gebeurt er deze maand iets waardoor je er weer middenin zit.

Misschien lijkt het alsof het je overkomt, maar op een onbewust niveau zou het best kunnen zijn dat je de situatie opnieuw opzoekt, omdat je ziel nog iets af te maken heeft. Dat kan schuldgevoel en verwarring oproepen. Ik weet dat dit niet goed voor me is, waarom begin ik er dan weer aan? Nou.. it ain’t over till it’s over.

Misschien lijkt het een overbodige herhaling van zetten in de horoscoop van oktober 2023, maar gaandeweg zul je merken dat de dingen niet meer exact zo worden als ze waren, dat je iedere keer dat je terugkomt in ‘de arena’ sterker bent geworden. Of om er nóg een Plutonisch spreekwoord op los te laten: what doesn’t kill you makes you stronger.

Zaken aan het licht brengen

Ondanks zijn donkere kant, is Pluto ook een planeet die zaken aan het licht brengt. Als geen andere planeet brengt hij inzicht, zelfkennis en transformatie. Juist door de worsteling die je ervaart, kun je een enorme persoonlijke groeispurt doormaken.

Dat kan een proces zijn (geweest) van jaren want Pluto beweegt erg langzaam en dit crisispunt viel eerder op 7 oktober 2021 (24 graden Steenbok), 29 april 2022 (28 graden Steenbok), 9 oktober 2022 (26 graden Steenbok), 1 mei 2023 (0 graden Waterman).

Je kunt deze beweging zien als een slinger waarbij je misschien een aantal keren denkt ‘nu is het klaar’ maar waarbij je telkens weer verstrikt raakt in de situatie en in obsessieve gedachtes en gevoelens van onmacht rond het onderwerp van de crisis of dat nu de liefde is, een lastige supervisor, je gezondheid of een burenruzie. Voor mensen met meerdere persoonlijke planeten in de gevoelige Pluto-zone kan zo’n crisis op meerdere vlakken tegelijk spelen.

Bijvoorbeeld Pieter Omtzigt

Laten we met deze kennis van Pluto eens opnieuw naar de horoscoop van oktober 2023 kijken van Pieter Omtzigt (geboren 8 januari 1974). Twee van zijn planeten liggen momenteel in de invloedzone van Pluto. Dat zijn Uranus op 27 graden Weegschaal en Saturnus op 30 graden Tweelingen.

In Omtzigts geboortehoroscoop maken Uranus en Saturnus een krachtige driehoek.

Dat betekent dat hij idealisme, het geloof in een politiek systeem dat in staat is om ons te verheffen, koppelt aan zijn persoonlijke ambities en verantwoordelijkheidsgevoel. Een prachtig aspect voor een politicus. En met beide planeten in lucht-tekens is er ook een groot verlangen om die ambitie en dat ideaal te communiceren, de delen.

Maar Pluto zet dit aspect (al een aantal jaren overigens) behoorlijk onder druk. Het is beslist geen makkelijk proces waar Omtzigt doorheen gaat. De Plutonische druk op Saturnus kan het verlangen naar macht en verantwoordelijkheid, orde en regels enorm versterken, maar als het niet helemaal gaat zoals Omtzigt hoopt, kan hij tot destructieve daden komen en de boel maar opblazen (of afblazen). Het is de bedoeling dat hij zijn eigen donkere kanten in de ogen kijkt, anders kan hij verkrampt raken in ‘wat moet’.

Tegelijk kan Pluto (te) fanatiek maken als het op zijn idealen aankomt. Terwijl compromissen in de politiek onvermijdelijk zijn. En ook dat kan Omtzigt veel kopzorgen geven. Lukt het hem om zijn fanatisme en behoefte aan regels los te laten? Of wordt het zijn valkuil en hebben we op 3 mei 2024 (als Pluto retrograde gaat lopen) nog steeds geen regering omdat Pieter Omtzigt zich voor helse oftewel Plutonische dilemma’s geplaatst ziet?

Ander voorbeeld: Mark Rutte

Ook interessant is nog een korte blik op de horoscoop van Rutte (14 februari 1967). In juli kondigde Rutte out of the blue zijn vertrek uit de politiek aan. Over loslaten gesproken. Misschien had die beslissing op emotioneel niveau al eerder plaatsgevonden, want rond 1 mei nam Pluto de Saturnus en Jupiter van Rutte onder vuur. Rutte’s Saturnus (behoefte aan macht, orde, verantwoordelijkheid) staat op 27 graden Vissen. Dat wijst erop dat hij nog helemaal niet genoeg had van het politieke spel, want Pluto en Saturnus maakten een prettig aspect en dan weet iemand in een machtpositie zich erg goed te handhaven.

Maar Rutte’s Jupiter (de planeet van hoop, geloof, vertrouwen) op 26 graden Kreeft, lag zwaar onder Plutonische druk. Waarschijnlijk was het op. Die eeuwige lach en het bijna irritante optimisme waar hij zo vaak op werd aangevallen, kwamen niet meer van binnenuit. Waarschijnlijk heeft Rutte de hoop opgegeven. Hij kon er niet meer in geloven. 

Nog een saillant detail voor de astrofanatici: het is vast geen toeval dat Rutte en Omtzigt hun Saturnussen een keihard vierkant maken. Als dat gebeurt zijn twee mensen hardnekkige tegenstanders. Ze hebben de grootste moeite elkaar te vertrouwen. Maar als het zou lukken de negatieve gevoelens en het wantrouwen ten aanzien van elkaar te overwinnen, dan zouden ze samen huizen kunnen bouwen als kastelen. Maar dat is dus niet gebeurd.

Johanna Blok is astroloog en publicist. Meer: www.johannablok.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest