Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Wat vind jij? Demonen bestaan wel/niet

/
/
/
1444 Views

En bestaan ‘goed’ en ‘kwaad’ eigenlijk wel?

Nee, demonen en het ‘kwaad’ bestaan niet als losstaande entiteiten.
Ja, demonen zijn zelfstandige wezens die dood, haat en verderf kunnen zaaien.
Twee meningen. Met verstrekkende gevolgen: als je demonen en het zelfstandige kwaad ontkent, heeft het sjamanisme, religie en alle goed-kwaadfilosofie je niets meer te bieden.

Wat vind jij en leg hieronder ’s uit?

Het is nu bijna tien jaar geleden dat ik mijn eerste én belangrijkste intense innerlijke reis maakte met hulp van de moederplant Ayahuasca. Een reis die mijn leven op zijn kop zette en voorgoed zou veranderden. Er werd mij niet alleen getoond wat de ware aard van bewustzijn is, maar ook hoe ik anderen mag begeleiden op hun ontdekkingstocht naar hun essentie. Vanuit die staat van zijn schreef ik mijn eerste boek, De Gewijde Reis. In deze staat werd mij verteld dat ik met de sjamanistische traditie die ik tot dan toe volgde moest breken en mijn eigen weg diende te gaan. Ik had op dat moment nog geen idee wat er bedoeld werd, maar wist wel dat ik deze impuls moest volgen.
In de weken die volgden na deze overweldigende lichtervaring, werd de methodiek mij stukje bij beetje geopenbaard. Mij werd duidelijk gemaakt dat de mensheid zeker al vanaf het verschijnen van het Oude Testament verwikkeld is in een strijd tussen goed en kwaad. Hoe graag ‘goed’ ook mag denken dat het aan de winnende kant is, paradoxaal genoeg houdt het daarmee de strijd in stand. De opdracht die ik kreeg, was om mensen te leren vóórbij de dualiteit te komen, in een staat van eenheid, waar de heling wacht.

Angstige werkelijkheid  Wie wel eens een ervaring heeft gehad met de heilige Ayahuasca-thee, weet hoe intens, vluchtig en vatbaar voor suggestie de innerlijke wereld wordt. Toen ik mijn vrouw Tanja voor het eerst begeleidde op zo’n magische reis, kwamen er allemaal griezelige doodskoppen in haar wereld. Ik gaf haar de suggestie om ernaar te glimlachen. ‘Verrek’, zei ze, ‘ze lachen terug.’ Even later zag ze in haar visioenen een doosje met paars poeder. Weer gaf ik haar een suggestie en vertelde dat het door de lucht kon vliegen. Ogenblikkelijk dwarrelde er overal paars poeder in haar innerlijke wereld.
Onder invloed van de magische drank begeef je je in een wereld die aan soortgelijke wetten lijkt te gehoorzamen als de wereld die kwantumfysici ontdekten. Zodra er een waarnemer in het spel is, gaan vormen en deeltjes hun schijnbaar eigen spel spelen. Schijnbaar. Wat ik in het licht leerde, is dat door onze filters van waarneming het bewustzijn haar vorm krijgt. Bewustzijn is in de manier van waarneming. Klinkt logisch toch, iedereen met een beetje achtergrond over non-dualiteit kan je soortgelijke informatie geven. So what? Omdat het allesbepalend is voor hoe je een innerlijke reis maakt, en hoogstwaarschijnlijk ook, voor hoe je je leven leeft en vormgeeft.
Toen ik dat eenmaal doorkreeg, begreep ik ook de bittere noodzaak om met de traditie te breken. Ga maar na: vanuit het sjamanisme wordt er gestreden met het kwaad, met spirits, entiteiten. Het gangbare geloof is dat entiteiten onze zwakke plekken opzoeken en daar aanhaken, waardoor ze ons als bloedzuigers leegzuigen. Ik geloofde hier ook lange tijd in en maakte mij de technieken eigen om me te verdedigen tegen de invasie van duistere krachten. Tijdens mijn Ayahuasca lichtervaring werd mij duidelijk dat dit compleet nonsens was, bijgeloof, bakerpraat. Vanuit onze diepste angsten voor hel en verdoemenis móesten we wel geloven dat er iets duisters in de duisternis loerde én dat er een sjamaan (of priester) voor nodig was om ons veilig te houden. Zoals we ooit geloofden dat de donder de toornige stem van God was. Precies dit soort angsten (ver)vormen onze waarneming als geen ander. Onze grootste en diepst gelegen angsten scheppen de realiteit van de voor suggestie supergevoelige geest. Dat is wat Ayahuasca je ten diepste kan tonen: je eigen vervormingen en filters.

Nooit een demon gezien Mijn ontdekkingen hierin, en later mijn publicaties, worden mij niet altijd in dank afgenomen, zeker niet door de gevestigde orde die stevig geankerd is in de traditie. Zo schreef Hannah Klautz mij: ‘In je boek heb ik gelezen dat je van mening bent dat demonen niets anders zijn dan je eigen schaduw, maar dat is in ieder geval niet de sjamanistische visie. Alle sjamanen die ik ontmoet heb, zijn van mening dat demonen op zichzelf staande entiteiten zijn. Net als allerlei soorten spirits, natuurwezens, elfen, engelen, buitenaardse wezen, spirits van de voorouders etc.’
Mensen als Hannah gaan epische gevechten aan met demonen, desgewenst met de hulp van een aartsengel. Of een sjamaan, wat volgens Klautz erg gevaarlijk werk is: ‘Als de sjamaan één fout maakt, loopt hij het risico zelf bezeten te raken door de desbetreffende demon.’
Ik antwoordde haar dat mijn visie op het werken met demonen inderdaad wezenlijk anders is dan de hare en de sjamanistische traditie, maar dat het mij in het begeleiden van meer dan 4000 mensen nog nooit was overkomen dat iemand demonisch werd, wat volgens haar iedere sessie minimaal bij een paar mensen zou moeten gebeuren. Volgens Klautz kwam dat omdat ik te onervaren ben en de negatieve entiteiten niet zie. Ik gaf haar terug dat ik de kwaliteiten die anderen als ‘demonisch’ zouden bestempelen wel degelijk zie en voel, maar dat ze mijn geen angst inboezemen. Integendeel, ik voed ze met mijn liefde. Niet de zoete liefde uit vijfstuiverromans, maar de liefde van acceptatie, van erkenning. Ik ontdekte door de lessen van Ayahuasca dat als ik een demonische energie met liefde tegemoet treed en mij er helemaal voor open, deze mag helen.

God bestaan niet In de visie van Klautz zijn demonen ‘niet door God geschapen en dragen geen goddelijke kern in zich. Ze hebben geen ziel, een heel laag bewustzijn en kennen slechts één doel, namelijk haat, dood en verderf zaaien.’ Niet door God geschapen? Als Ayahuasca je één les kan leren, als je voorbij het duale niveau van yin en yang, van goed en slecht, van oorzaak en gevolg mag kijken, dan is het dat God niet bestaat. God kan niet bestaan. Alles is God. Vanuit die wetenschap, het zaad van liefde dat álles goed is zoals het is, dat ook ‘demonische’ krachten er mogen zijn, kunnen deze duistere krachten transformeren. Ik zie dat dagelijks bij mijn kinderen: soms zijn ze ook des duivels. Als er iets gebeurt dat tegen hun diepste waarden ingaat, als hun integriteit wordt aangetast. Of als ze naar bed moeten… Dan veranderen ze in kleine monstertjes! Als ik daar recht tegenin ga, en ze probeer te laten luisteren of terechtwijs, ontploft de boel. Zoals in de sessies die Klautz aan mij beschreef en waarin ze met zes man op een persoon moeten gaan liggen om hem in bedwang te houden. Is mij nog nooit gebeurd. Waarom niet? Omdat het kinderspel is; letterlijk, net als bij mijn zoontjes. Zodra ik ze erken in hun boosheid, jaloezie, angst en haat, in hun demonische energie, beginnen ze te smelten.
Er is geen inherent kwaad op deze wereld, net zoals er geen inherent goed is. Alles is aan beweging onderhevig en situationeel afhankelijk, voornamelijk van hóe je ernaar kijkt. Vanuit liefde en aanvaarding, of vanuit angst, afwijzing en gewelddadigheid?
Een paar weken geleden nog werd ik flink op de proef gesteld. Een jonge vrouw dronk Ayahuasca en kwam binnen een paar uur terecht in een stuk dat je gerust demonisch zou kunnen noemen, vanuit een andere mindset bezien. Eén van onze begeleiders wist niet zo goed raad met haar en haalde mij erbij. Ze had hem uitgescholden en een fles naar zijn hoofd gegooid. Ik ging bij haar zitten en vroeg hoe het met haar was. Ik kon haar diepe pijn voelen, en voelde hoe klein gehouden ze was. Ze antwoordde: ‘Oh, goed hoor’, en deed een bloemetje in mijn haar. Ik loste de begeleider af die uiterst verbaasd was dat ze zomaar praatte, ging lekker in het zonnetje liggen en nodigde haar uit hetzelfde te doen. Urenlang bleef ze vlak bij me in de buurt, zonder dat we een woord wisselden, en speelde ze als een klein kindje met alles wat ze tegenkwam. De demon was niets anders dan een daemon, wat in het Grieks beschermengel betekent. Zou ik daar sjamanistische uitdrijvingsrituelen op los moeten laten? Dat zou zeker spectaculair zijn, ze zou ontploft zijn en ‘bewijzen’ dat ze bezeten is. In werkelijkheid moest ik buigen voor haar beschermer, waardoor hij mij beloonde met een bloemetje in mijn haar.

Koester, met een liefhebbende geest, meer dan een kind,
De vijandige goden en demonen van het schijnbare bestaan,
En omring jezelf teder met ze.

Machig Labdrön 1055 – 1145

Lars Faber is auteur van boeken als De Gewijde Reis (gratis E-book), De Heldenreis, Matrix Guerrilla en Leef groots.NU Meer info: www.degewijdereis.nl

____________________

Die kwaadaardige mannelijke en vrouwelijke demonen
Die voor ontelbaar veel verdriet en belemmeringen hebben gezorgd
Lijken echt voordat je de verlichting hebt bereikt.
Maar als je hun ware natuur realiseert,
Worden ze beschermers,
En door hun hulp en bijstand
Kun je talrijke vaardigheden verwerven.

Milarepa 1052-1135

 

 14 Reactie(s)

 1. Wat je schrijft, Lars, is uit mijn hart gegrepen. Wanneer je elke illusie hebt mogen loslaten dan verandert je wereldbeeld, je levensgevoel, de kijk op goed en kwaad. Nee, er zijn geen demonen of entiteiten dan de innerlijke krachten die Jung zo mooi archetypen noemt, delen van onszelf die naar buiten komen. Als ze naar buiten worden gejaagd door grote druk, zoals in een sjamanistisch ritueel of een uitdrijvingsritueel in de Pinkstergemeenschap of de RK kerk, dan lijken ze zich los van de persoon te gedragen en die persoon te gebruiken. Jezus zei altijd na zo’n uitdrijving: “Maar zondig vanaf nu niet meer”. Dat was pastoraal en psychologisch interessant. Want als de entiteit of demon eruit is, wat valt er dan nog te zondigen? Welnu, als je weet wat zonde echt betekent, begrijp je het beter. Dat betekent helemaal niet dat je iets fout doet. Het betekent dat je niet integer geweest bent, dat je jezelf het laten afleiden van wat de Kern wil, wat de Bron in jou, mij en alles zoekt….
  Een kanttekening…. Het oude testament in de Bijbel is niet het begin geweest van het besef van goed en kwaad, hemel en hel, engel of demon. Dat was maar leentjebuur en landjepik van oudere culturen en volken. Deze dingen werden opgeschreven in ballingschap in Perzië, Soemerië, de oude beschavingen, daar komt deze taal vandaan.
  En dan nog moeten we verder terug. Want de oorzaak van dit soort denken is de ontwikkeling van de menselijke geest toen onze neo-cortex verder uitontwikkelde, en er een vaag ik-besef ontstond.
  Deze afgescheiden manier van denken komt voort uit het hebben van een brein dat taal ontwikkelde om zich uit te drukken. Dat mijn en dijn van elkaar ging onderscheiden. Voor die tijd maakten we elkaar af zoals de dieren dat deden. We waren toen ook nog niet zo talrijk, dus we konden nog dier zijn onder de dieren. Toen was er nog geen hemel of hel nodig. We leefden in groepjes, ieder voor zich. Ging je dood dan hadden de anderen meer, of minder maar het was onderdeel van het zijn, de natuur. Het oordelen over elkaar en over jezelf is onderdeel van de psychologie van een groep die concurrenten heeft. Denken over hemel en hel, over leven na de dood, is een onderdeel van de psychologie van een mens dat gaat denken in oorzaak en gevolg. Het brein kan ingewikkelde constructen maken over dat waar het geen grip op kan krijgen. Het is een vorm van jezelf beschermen tegen de pijn van het leven, het verlies, het niet kunnen winnen van de dood.

  Voor mij kwam het moment toen ik tijdens mijn studie ontdekte dat ALLES wat ik tot dan toe had geloofd een bedenksel van mensen bleek te zijn. Er waren vele interpretaties mogelijk, plaats, tijd en cultuur gebonden. Toen ik dat losliet, bleef er niets meer over. Niets. De leegte van het leven zoals het is, en deze oningevuldheid maar zo laten. Niets meer hoeven vasthouden. Niets meer hoeven weten of bewijzen. Zonder gedachtenconstructen (de matrix) is het leven heel anders… en totaal onvoorspelbaar.

  Er zijn geen demonen. Er is alleen maar een spel, het spel dat mensen spelen met hun eigen mind. Dit loslaten is de grootste uitdaging. Daaraan voorbij is er alleen maar eenheid en is alles zoals het is, zonder oordeel van goed of kwaad. 🙂

 2. Ja, lekker makkelijk, it’s all in the mind.
  Wat vind je dan van tal van poltergeisten, goed gedocumenteerde spookverhalen, spiritistische seances en de vele channelaars?
  Om van de kilometers onderzoek nog maar te zwijgen.
  Of wat men in de zwarte magie doet/nastreeft?
  Daar gebeuren wel degelijk tal van zaken die de materie raken en zich buiten mensen lijken af te spelen.
  Of is er een verschil tussen de krachten buiten de mensen en engelen/demonen?

 3. Ja, demonen bestaan wel, Lars schrijft het zelf ook: in de wereld van dualiteit: hier dus, bestaat goed en kwaad, bestaan demonen en engelen, bestaat strijd. Dat er een werkelijkheid daaraan voorbij is – het domein van de sjamaan en de verlichte – betekent nog niet dat dualiteit en alles wat daarbij hoort een illusie is. Dat is een typische new age verwarring. Dit artikel beschrijft hoe je met demonen om kunt gaan en dat we soms een bepaald verschijnsel of gedrag onterecht als demon bestempelen. Ook dat betekent niet dat ze niet bestaan. Entiteiten zonder lichaam, met meer of minder macht en meer of minder goede bedoelingen, bestaan wel degelijk. Liefde ontwapent ze, zegt Lars, en angst maakt ze groter. Mooi. Ik zou graag een keer een ayahuasca ritueel bij hem doen.

 4. Eerst even naar jou Ewald,op je laatse vraag.
  Hoe groter de ontkenning hoe verder deze krachten van ons afkomen te staan en zich als zelfstandige entiteiten voorgaan doen.
  Er word wel eens gesproken van bezielde en onbezielde entiteiten , dat gene wat zich niet erkend weet splist zich af om alsnog erkenning te krijgen als zelfstandige entiteit,
  Simpel alles wil gezien en Alles wat je verlicht wordt “Licht”
  zei mij, mijn LPW leraar Riet Okken indertijd.

  Ja Lars ,
  Een mooie benadering ,
  Hier hou ik van Helderheid en Klaarheid, Liefde i.p.v. angst
  Ik heb me vaak afgevraagd wat mensen toch bedoelen met demonen en engelen,
  Heb in mijn jaren Santo Daime ervaring ook beelden,visioenen van ? noem maar op. maar hoe meer ik deze ontken als ook van mij, zoveel te meer zullen ze zich laten gelden en tegenover mij plaatsen.
  Gek eigenlijk dat ik dat soort ervaringen niet meer heb ?
  hoe komt dat ? vraag ik me zelf weleens ,
  Zijn engelen en demonen gewoon de stukken van me zelf die ik me zelf nog niet hebt toe geeigend?en dus signalen of uitnodigingen om dat alsnog te doen ? ,
  Zo is mijn benadering, Al deze krachten die ik ontken, niet zelf te zijn ,doen zich als onafhankelijk aan mij voor .en bij grote ontkenning plaatsen deze krachten zich tegen over mij, komen ze steeds meer los van mij te staan ,en als ik deze krachten niet wil, zal hun expressie zich sterker laten gelden en laten voelen tot ziek zijn aan toe.
  Het devies is voor mij omarmen door alle angst heen .Als er zich een energie in mijn lichaam voelbaar wordt en het mag er niet zijn , ik schiet in de angst, dan zal de kracht sterker worden.
  Ben ik echter in staat om in de Liefde te blijven dan lossen deze energie(wezens,Entiteiten /) gewoon weer op ,of zoals ik dat ervaar, gaat gewoon deze energie door me heen .Ik hecht er niet aan en bemoei me er niet mee,
  Toch ken ik die perioden ook, dat het mij angst inboezemd en dan is het de kunst, blijven kijken ,dat is voor mij een soort opgave ,zonder dat deze Krachten weg hoeven .
  Ik ben op mijn hoede als mensen praten over, ik wordt gestuurd, of mijn helper zegt .
  Hiermee leggen ze de verantwoordeijkheid buiten zich zelf en in mijn optiek kan dat niet de bedeoeling zijn
  Voor mij is elke helper,engel of demon een aspekt van mij Zelf,
  Leuk om dit eens onder woorden te brengen.

 5. Zoals veel dingen in de esoterie is het ook hier weer lastig een duidelijk standpunt in te nemen dat 100% geldend is.
  Ik vergelijk het voor het gemak even met bijvoorbeeld graancirkels. De meningen waaruit ze ontstaan, of door wie ze gemaakt worden lopen ver uiteen.
  In mijn beleving is het wat te stellig om te zeggen dat demonen in feite onze eigen creaties zijn. Deels is dat mogelijk best het geval, maar omdat als een definitief standpunt te poneren voert me te ver.
  Ewald merkt terecht op dat er Poltergeisten etc. bestaan. Voor een deel zijn die soms terug te voeren op de energie van een (levende) persoon. Dit raakt dan aan de opvatting van Lars. Echter is er ook veel goed gedocumenteerd onderzoek naar bijvoorbeeld spookhuizen etc. gedaan.
  Ook channellers krijgen berichten door die beslist niet vanuit hun eigen persoonlijkheid voort kunnen komen.
  Ik ken een medium dat o.a. automatisch schrijft en tekent. Ze krijgt namen door van personen, bijvoorbeeld Paraselcus. Namen die ze niet kende, en waar ik dat uitleg over geef. Tekeningen verwijzen vaak naar gebeurtenissen die dan jaren later plaats vinden, en valt na die jaren het kwartje.
  In één van haar automatische tekeningen komt stilistisch mijn naam voor, dat gebeurde 2 jaar voordat we met elkaar in contact kwamen!!!
  Destijds publiceerde ik nog geen artikelen of boeken, had geen website, dus mijn naam kan niet “ergens” zijn blijven hangen.
  We hebben, zonder elkaar te kennen, dat zou twee jaar later zijn, op exact dezelfde dag symbolen doorgekregen die ons na die twee jaar door een reeks van toevalligheden in contact heeft gebracht. Dit valt niet te rijmen vanuit de theorie van Lars.
  Wellicht kan men zich afvragen of hier telepathie in het spel was, danwel dat we beiden op hetzelfde moment iets uit de Akasha kronieken hebben opgepikt.

  Edgar Cayce, de “slapende profeet” kon readings geven in diepe trance die dan door een ander in steno genoteerd werden. Zo heeft hij met zijn readings velen mogen helpen, en heeft heel veel, later bevestigde, informatie over Atlantis kunnen verschaffen. Er zijn bijvoorbeeld voor de kust van Bimini restanten gevonden die aan Atlantis toegeschreven worden.

  Een reeks van persoonlijke ervaringen zou ik met gemak kunnen toevoegen, maar zou dat te veel voor deze reactie zijn.

  Hoewel ik Lars zijn verhaal niet in twijfel trek, het is immers zijn “waarheid” en als zodanig valide, ben ik toch van mening dat het slechts een stukje vertegenwoordigd van onze werkelijkheid c.q. bewustzijn.
  Het niet tegen zijn zoontjes ingaan, staat mijns inziens los van of er nu wel of geen demonen, engelen of wat dan ook zou bestaan. Ik zie het meer als psychologie: Aktie is reactie. Ga tegen een dwars kind (of volwassene) in en de reactie wordt heftiger. Wanneer we liefdevol de situatie benaderen en probleemoplossend werken levert dat een veel constructiever oplossing die voor alle partijen voordeel oplevert. Maar nogmaals, ik zie dat meer als een stukje psychologie.

  Ik ben er, net als Lars, van overtuigd, dat veel demonen door de persoon in kwestie zelf gecreëerd worden. Maar ben ik er ook van overtuigd dat er demonen, engelen natuurgeesten etc. bestaan als op zichzelf staande entiteiten. Het één sluit het ander mijns inziens niet uit

  Ed Vos 2013

 6. Heb nog niet zo lang geleden een gedichtje geschreven wat gedeeltelijk hierop van toepassing lijkt:

  De vijanden

  Onze grootste vijanden kennen wij niet
  We hebben slechts een vermoeden
  Willen ons uit alle macht voor hen behoeden
  Het zijn onze eigen doodsangst,
  Woede, onmacht en intens verdriet

  Wij blijven er liever ver uit de buurt
  Uit angst voor het grote lijden
  Weten we ze lang te vermijden
  Met alle middelen wordt ons leven
  De andere kant op gestuurd

  Op deze weg houden we ons strak, stram en stijf
  Het spiegelt zich in de klachten in ons lijf
  Van het vluchten worden we levensmoe
  Onze vluchtweg ervandaan
  Loopt er regelrecht naartoe

  Als we dan eindelijk zijn gestopt met rennen
  De moed hebben om ons om te keren
  Om onze vijanden te leren kennen

  Hen in de ogen te kijken van heel nabij
  Ons angstig pantser door hen laten verteren
  Worden we zacht, vrolijk en vrij
  Zuiver, open, krachtig en intens blij

  Wat een mooie vijanden hebben wij!

  Deirdre de Bruyn

 7. Hallo Dendre,

  Het is een mooi gedicht waarvoor ik je dank.
  Heel waarde-vol.
  Heel mooi neergezt, maar vraag ik me in alle oprechtheid af of dit gedicht een bijdrage levert aan het Item öf demonen wel, danwel niet bestaan.

  Warme groetjes,

  Ed

 8. Niet iedereen die een stem hoort, is automatisch een psychiatrisch patiënt.

  Dit weet ik uit eigen ervaring.
  Rond mijn 30e levensjaar, volgde ik enkele jaren spirituele kursussen bij wat achteraf gezien een verwarde Indiase nepgoeroe bleek te zijn geweest.
  Na 4 jaar geen kontakt met hem gehad te hebben, verscheen hij ineens als entiteit in mijn huis. Ik hoorde hem en herkende hem onmiddelijk. Ook zag ik hem soms.

  Hij nam een jaar de tijd om mijn vertrouwen te winnen, door mij als mediamiek schrijfster voor hem te gebruiken en me daarbij veel zgn mooie informatie door te geven.
  Eenmaal in zijn ban, begonnen echter zware, martelachtige beproevingen. Zgn in het kader van de onthechting van alles.
  Op een dag, toen ik als een anorexia met grote wonden en rood doorlopen ogen voor mijn kapotte spiegel ging staan, zag ik opeens het licht en dacht: dit mag nooit meer gebeuren.

  Vanaf dat moment ging ik mijn eigen weg. Ik sterkte mezelf vliegensvlug aan, maar hij deed alles om mijn pogingen daartoe teniet te doen.
  Echter: als hij A. van mij verlangde dan deed ik bij wijze van spreken Z.
  Verder ging hij gewoon door met mij psychisch en fysiek zwaar te mishandelen.

  Ik kwam bij de psychiater terecht en het eerste wat die zei was: ” deze vrouw moet met een mokerslag onder zeil geholpen worden”, dus daar kwamen de slaappillen op tafel.
  Tien jaren heb ik zwaar gesedeerd doorgebracht, puur om hem te overleven, want zijn bedoeling was duidelijk om mij gek te maken of desnoods dood te krijgen.
  Daarna hielden de pesterijen langzaam maar zeker op.

  Ik bleef achter met de schade, bestaande uit o.a. een verslaving aan sedativa en heb er een enórme klus aan om al deze rommel weer op te ruimen.

  Maar ik leef weer en mijn mind funktioneert nog steeds normaal.

  Canda Komen.

  P.s.:
  Een goede vriend van mij stuurde op een gegeven moment een privé detective op pad, om deze man op te sporen.
  Het bleek dat hij in geen enkele gemeente waar hij ooit gewoond had ingeschreven had gestaan en dus zeer waarschijnlijk onder een valse naam had geleefd.
  We zijn er nooit achtergekomen of hij nog steeds leeft, of overleden is.

 9. Padwerk-visie:

  Demonen bestaan wel en niet

  De vraag naar het bestaan van demonen beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’ is net zoiets als een zwart-wit antwoord geven op de vraag: ben ik – ben zij, zijn wij – goed of slecht? Een beetje van allebei. Soms veel van het ene en weinig van het andere, of andersom.
  Dat het antwoord ja en nee is, komt doordat we in twee werelden leven. In de uiteindelijke werkelijkheid, in essentie, bestaan kwaad en kwaadwillende demonen niet. Daar is alles in harmonie, eeuwigdurend goed en licht. Zeggen ze en ik wil het graag geloven. Maar we leven hier ook op aarde: het rijk van de dualiteit waar we geïncarneerd zijn om onszelf gedurende een vele levenslange zuiveringsweg vrij te maken van de sluiers van het kwaad.
  Hier op aarde bestaat het kwaad wel degelijk. Alles wat het leven bestrijdt, ontkent en splitst is te zien als Kwaad. En daar horen ook de demonen bij die ons vanuit de onstoffelijke werkelijkheid kwade influisteringen doen. Of we daar gehoor aan geven en ons er door laten leiden, wordt bepaald door onszelf: onze vrije wil. En die leren zuiveren is nu juist de clou van dit leven op aarde.
  Onze grootste vijand zit in onszelf: het Padwerk – de spirituele scholingsweg die ik al vele jaren volg — noemt dat ons ‘lager zelf’. Dat lager zelf is het egocentrische, afgesneden stuk van onszelf dat maar één motto heeft: ‘Ikke ikke en de rest kan stikke.’ Dat stuk brengt ons in de problemen en die problemen zijn tevens ons medicijn: daardoor gaan we met vallen en opstaan beseffen dat egocentrisme niet alleen de ander niet helpt, maar ook onszelf niet. Dat is een moeilijke les om te leren, zeker in een cultuur waar alle richtingaanwijzers de andere kant op wijzen. ‘Verwen jezelf’. ‘Wees geen dief van je eigen portemonnee’. ‘Ik ben toch niet gek?!’

  Negatieve specialisten
  De demonen die het negatieve nastreven worden in de padwerklezingen ‘negatieve specialisten’ genoemd. Net zoals er positieve spirits zijn die ons helpen bij onze positieve voornemens, zijn er negatieve geesten die zich voeden met ellende, geweld, angst, destructiviteit. En wie er wint, ligt aan onszelf. Zoals lezing Padwerklezing 15 (De wisselwerking tussen spirituele en materiële werelden) het uitdrukt: “ Sommigen zeggen dat als hun lager zelf het overneemt, een kwade geest daarvoor verantwoordelijk is; hiermee bedoelen ze dat zij er geen schuld aan hebben. Dat is niet waar. Het is zeker zo dat kwade geesten je kunnen beïnvloeden en dit ook doen, maar alléén als je dat zelf toelaat door onvoldoende aandacht voor je spirituele ontwikkeling en door je neiging om de weg van de minste weerstand te kiezen.”

  Demonen bestaan naarmate ze zich kunnen voeden met jouw kwaad. “Als jouw fout egoïsme is, dan zit er een expert in egoïsme aan je zijde. Als je fout is dat je geneigd
  bent tot woede-uitvallen, dan zul je een expert om je heen hebben van het soort dat zijn kans afwacht tot je het hem laat overnemen om jou te beïnvloeden en zich zo via jou uit te leven. Dat geeft hem veel voldoening niet alleen omdat hij zijn taak vervult, maar ook omdat hij zich zo kan overgeven aan zijn speciale zwakheid. Anderzijds kun je bijvoorbeeld helemaal geen last hebben van jalousie. Dan zit er geen expert in jaloezie om je heen. Maar een ander die in algehele ontwikkeling niet je mindere is, kan weer wél zo’n jaloeziegeest om zich heen hebben omdat dat zijn fout is.
  Je moet dus goed beseffen dat het vooral je eigen fouten zijn die deze bijzondere specialisten naar je toe trekken en dat ze voortdurend op de loer liggen om via jou te leven. Jij bepaalt dus mede het spel dat je met elkaar speelt en je komt enkel van ze af door te proberen je fouten te overwinnen. Maar voor je dat kunt doen, moet je al die fouten eerst erkennen; je bent je er vaak niet van bewust omdat dergelijke kennis te
  belastend voor je is. Weinig mensen willen echt hun fouten leren kennen. De meeste geven wel toe dat ze een aantal fouten hebben, maar dat oppervlakkig toegeven of je er echt heel bewust van zijn, is iets heel anders.
  Dus om jezelf te beschermen moet je jezelf in alle eerlijkheid onder ogen zien; je kunt er zeker van zijn, dat – welke fouten je ook hebt – de specialisten om je heen, die daar bij horen, hun kans afwachten om je zover te krijgen dat je aan die fouten toegeeft. En omdat dit niet al te veel moeite kost, aangezien het een gemakkelijke en vertrouwde weg is, komt het zo vaak voor dat je gevolg geeft aan hun influisteringen.
  Hoe dieper je fout zit, hoe minder je je bewust bent van de volle betekenis ervan en hoe dichter je in de buurt van de specialist zit. Het is daarom tegelijkertijd wel en niet waar als mensen die weet hebben van het bestaan van het transcendente en van spirituele wezens, zeggen dat een kwade geest hen beïnvloed heeft. Als ze dat zeggen en ze bedoelen daarmee wat ik jullie hier net uitgelegd heb, en als ze de volle
  verantwoordelijkheid voor hun aandeel daarin op zich nemen, dan klopt het. Maar als ze het zeggen om zich zelf vrij te pleiten van hun eigen verantwoordelijkheid en schuld, dan klopt het niet.”

  Blinde geesten
  Nu zijn niet alle onstoffelijke entiteiten te zien als demonen. De Padwerkgids schetst in vele lezingen een indrukwekkend beeld van een ver ontwikkelde geestelijke wereld met vele verschillende niveaus en sferen. “Tussen deze lagere schepsels en de hogere entiteiten van de goddelijke wereld leven vele geesten die in hun houding heel erg op jullie lijken; dat kunnen overledenen zijn die het in principe goed bedoelen en niet
  uitgesproken slecht zijn, maar nog niet tot de goddelijke orde behoren en dus in veel opzichten blind zijn. Vaak proberen ze iemand te beïnvloeden omdat dat hen in zekere zin helpt of omdat ze eenvoudig niets beters te doen hebben. Ze zouden van je kunnen leren als jij het spirituele pad van zelfontwikkeling zou volgen. Maar als je niet sterker
  bent dan zij, dan zullen ze jou beïnvloeden, soms niet slecht, soms met de beste bedoelingen, maar omdat ze blind zijn inspireren ze jou niet tot het beste in je ten behoeve van je spirituele groei. Soms kan hun begeleiding je materieel voordeel opleveren dat al dan niet strijdig is met je spirituele welzijn; soms ook is hun invloed niet schadelijk of lijkt dat niet te zijn, maar uiteindelijk werkt het toch in je nadeel.
  Wanneer en in welke mate dat gebeurt, is al weer geen toeval. Hun invloed wordt onontkoombaar uitgelokt door je eigen innerlijke houding.”

  Dus ja, demonen bestaan wel en niet. En jij bepaalt wat waar is.

  Jan Roelofs
  Auteur van De Padwerk Reisgids – op ontdekkingstocht in je innerlijke wereld (nu tevens in het Engels en binnenkort ook in het Chinees verkrijgbaar)
  http://www.janroelofs.nl
  http://www.padwerk.nl

 10. Demonen bestaan zeer zeker wel.
  En dan bedoel ik nadrukkelijk NIET als onderdeel van onze eigen individuele ‘schaduw’.

  Ik ben getrouwd met een vrouw die al vanaf haar geboorte wordt lastig gevallen door demonen die het gemunt hebben op de enorme Lichtkracht die zij is.
  De demonen willen niets liever dan dat zij voor hen gaat ‘werken’. Dat zij haar Lichtkracht dus in hun macht krijgen en daar stellen ze werkelijk alles voor in het werk.

  En aangezien mijn vrouw geenszins van plan is om overstag te gaan, gaan de demonen niet bepaald goedschiks met haar om: ze zijn vooral heel goed in het ondermijnen van haar fysieke gezondheid en immuunsysteem. Immers, als het hen lukt mijn vrouw te verzwakken en dat zo te houden, hebben ze van haar Lichtkracht verder niets te duchten.

  Ik zou er een heel boek over kunnen schrijven (ga ik misschien nog eens doen) maar Lars, ik denk dat je geen idee hebt waar je het over hebt als je zegt dat dit soort krachten niet bestaan…..

 11. Demonen, of zoals ze tegenwoordig worden genoemd, zijn auralifters. Auralifters zijn niets anders dan overleden geesten die nog aardgebonden zijn en dus niet naar het Licht zijn gegaan. Zij hebben een emotioneel thema dat altijd is terug te voeren op een emotioneel thema. Bijv. Eenzaamheid, niet gezien zijn, verdriet, etc, maar ook macht, frustratie, ontucht etc, deze gaan zich in je aura nestelen of in chakas zitten indien jij diezelfde energie aantrekt of zijn ze gewoon in je slaapkamer aanwezig. Het kunnen zowel vreemden als familieleden zijn.
  Wanneer men op een normale manier geestelijk contact maakt kan men ze eenvoudig verwijderen. Soms moet dat wat met overredingskracht gebeuren en een enkele keer met harde hand. Meestal is het een koud kunstje ze te verwijderen, wat iedereen kan leren overigens. Ik heb er zelfs een cdtje voor die buitengewoon goed werkt.
  Soms kunnen dit ook vorige zelven zijn die weer bij jou zijn aangetrokken en zodoende je thema verzwaren omdat de energie van de lifter in jouw geest aanwezig is. Het verwijderen kan in een combinatie van mediumschap en regressie hetgeen ik in mijn Opleiding aanbied en je al in een uurtje kan leren.
  Veel moderne ziektes, bordeline, schizofrenie, stemmingswisselingen, vermoeidheid en nog heel veel meer chronische ziekten komen hier vandaan al begrijpen de psychiaters dat jammerlijk nog niet. Vandaar dat het woord chronische is ingevoerd wat vrijelijk betekent: wij weten het ook niet… Voor deze groep ‘deskundigen’ is het ook zeer verstandig eerst te weten wat geest is, waar deze zich bevindt en hoe ze werkt anders zou het kunnen rieken naar kwakzalverij… We zijn tenslotte wel met mensen bezig.
  Door onze geschiedenis heen en zijn belabberde geestelijke ontwikkeling en het vermoorden van buitengewone geestelijke kennis van vele groepen mensen als heksen, indianen, maya’s etc. Is het huidige bewustzijn niveau van de mens nog in een embryonaal stadium. Maar dat was wellicht ook de opzet van enkele, alhoewel dit een heel ander onderwerp teweeg brengt maar bijzonder goed uitkomt als men vanuit het oogpunt van farmaceutica een DSM handboek voor de geest wil verkopen. Waardoor mijn inziens de bijzondere vrijheid van dit magnifieke vakgebied aan handen en voeten gebonden is…
  Middels mijn opleidingen probeer ik daar verandering in te brengen hetgeen steeds meer zijn Vruchten afwerpt. Mensen die hierin bekwaam zijn kunnen zich verbinden met de beroepsvereniging die daarvoor staat, De Spirituele Nationale Unie, kortweg, de SNU. Met tucht en klachtrecht en een ethische manifest.
  Jaco Elken, http://www.mediumjaco.nl, http://www.boerderijdevrijegeest.nl

 12. Zou ik reageren, vroeg ik me af. De mensen die al gereageerd hebben, met interesse gelezen!, weten er meer van dan ikzelf.
  Alleen zit ik met een soort tastbare erfenis die ik heb van W.H. Gmelig Meijling hierover. En ik ben bijna aan hem verplicht toch te reageren omdat de goede man het zelf niet kan doen door gebrek aan stembanden. Een van de nadelen als je bent ‘overgegaan’. En in mijn eigen technische werk blijkt die man het 50 jaar geleden al telkens helemaal goed te hebben gehad met zijn uitleg over fijnstoffelijke zaken, voor zover die nu wel te meten zijn.
  Hij heeft toen en daarvoor, talloze experimenten gedaan en veel werk gedaan waarbij hij ook in contact kwam met demonen. Hij heeft ze zelf talloze malen geschilderd. Griezelige gedrochten. De beeltenissen hebben jaren op de plank gelegen voor ik überhaupt er naar wilde en durfde te kijken.
  En daar ligt misschien de ‘crux’. (Niet te verwarren in dit kader met ‘crucifix’).
  De angst. Ik ben het dan ook met iedereen eens, dat je je eigen werkelijkheid creëert en die werkelijkheid is gebaseerd op een bepaalde ‘state of being and feeling’. Wanneer je verliefd bent, zie je ineens dat de wolken blauw zijn, als je onzeker bent, dan zie je beren op de weg en als je angst hebt … dan ben je bang voor datgene wat er misschien is of komt … of misschien niet.
  In ieder geval is Gmelig Meijling die samenwerkte met controllers van de “Andere Kant” in zijn experimenten, er heilig van overtuigd (en heilig is positief) dat demonen bestaan omdat hij er mee en er tegen werkte. Dus voor mij … bestaan ze om die reden. Maar … alleen als de geest zich in angst daarvoor openzet. Dat is dan wel weer mijn eigen toevoeging.
  Ik mocht eens Uri Geller aanschouwen. En heb in die zaal in gedachten iets geschreven op een flipover. Hij las het. Daarmee wil ik zeggen dat dat ietsie pietsie stukje hersenen dat bij ons nog maar actief is, al in staat is zoiets te doen of waar te nemen. Wat voor wereld zit er dan nog meer in ons?
  Als je moe bent en je ervaart vanuit je eigen werkelijkheid demonen, wie mag dan zeggen dat ze niet bestaan?
  Want wat zich manifesteert, vanuit en in welke situatie ook, is werkelijkheid.

 13. Een interessant onderwerp, met vele interessante reacties en ervaringen. Graag wil ik een bijdrage leveren vanuit de vedische spirituele traditie die ik beoefen, waarvan ik denk en wens dat ze hulp bieden in het samenbrengen van enkele onduidelijkheden en tegenstrijdigheden. Vedische literatuur als de puruna’s, het ramayana en mahabharata staan vol met verhalen over halfgoden en demonen, en zij maken duidelijk dat demonen levende wezens zijn, wiens bewustzijn is beinvloedt door de hoedanigheid onwetendheid, tamas.
  In de Bhagavad-gita is een heel hoofdstuk (16) gewijd aan de goddelijke en demonische aard, waar levende wezens mee geconditioneerd kunnen zijn. Eén van de hoofdonderwerpen van de Gita is het bewustzijn van levende wezens, en hoe het bewustzijn functioneert in geconditioneerde toestand, onder invloed van de drie hoedanigheden van de natuur (guna’s). In Sanskriet betekent goddelijk sura, en demonisch asura. Asura betekent dus afkerig van het goddelijke. Ik zal een paar verzen citeren waarin Krishna beschrijvingen geeft over demonische aard. Maar daarmee is het verschijnsel demonen waar mensen ervaring mee hebben niet volledig gedekt, we hebben het in onze discussie namelijk ook over demonische wezens die waargenomen worden.
  “Trots, arrogantie, eigenwaan, woede, ruwheid en onwetendheid — dit zijn de eigenschappen van degenen met een demonische aard, o zoon van Pṛthā. Zij weten niet wat wel en wat niet gedaan moet worden. Ze zijn onrein en goed gedrag of waarheidlievendheid zijn in hen niet aan te treffen. Ze zeggen dat deze wereld onwerkelijk is, geen fundament heeft en dat er geen God is die hem bestuurt. Ze zeggen dat de wereld voortkomt uit seksueel verlangen en geen andere oorzaak heeft dan lust. Overtuigd van zulke opvattingen wijden de demonen, die zichzelfhebben verloren en geen intelligentie bezitten, zich aan rampzalige, gruwelijke werken die bedoeld zijn om de wereld te vernietigen. Ze zijn ervan overtuigd dat het bevredigen van de zintuigen het voornaamste doel van de menselijke beschaving is. Zo ervaren ze tot aan het einde van hun leven enorme angst en bezorgdheid. Verstrikt in een net van honderdduizenden verlangens en vervuld van lust en woede, proberen ze op onwettige wijze rijkdom te bemachtigen voor hun zinsbevrediging. Verward als ze zijn door hun vals ego, kracht, trots, lust en woede, staan de demonen vijandig tegenover de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods, die Zich zowel in hun eigen lichaam als in dat van anderen bevindt, en belasteren ze de ware religie. Zij die haatdragend en wreed zijn, de laagsten onder de mensen, werp Ik onophoudelijk in de oceaan van het materiële bestaan, in allerlei demonische levensvormen.”
  Volgens Krishna wordt elk levend wezen omhuld door een lichaam van vijf grove en drie subtiele elementen (geest, intelligentie, vals ego), en laat het de vijf grofstoffelijke achter bij de dood. Een levend wezen, dat na zijn dood verder gaat als geest, blijft omhuld door de drie subtiele elementen. Hij kan rond blijven hangen vanwege verschillende redenen, zoals zelfmoord, moord, tantrische vloeken, enz, en dat zijn dan de geesten die sommige mensen waarnemen of ervaren. Er worden zoveel soorten genoemd: pramatha’s, vetala’s, shakini’s, dhakini’s, preta’s, guyaksa’s, bhuta’s, enzovoort. Heer Shiva wordt door deze groep aanbeden. Maar geesten zullen ook ooit opnieuw geboorte moet nemen, en vanwege hun demonische kwaliteiten nemen ze geboorte in een demonische levensvorm.
  Uit de Bhagavad Purana blijkt ook dat sommigen van gedaante kunnen wisselen, zoals Putana en Trinavarta bijvoorbeeld, die gedood werd door Krishna, en Ravana, die gedood werd door Ramacandra. Halfgoddelijke wezens kunnen dit veranderen van gedaante trouwens ook, heer Brahma en Yamaraja deden dit onder meer. Als het gaat om het bewijs van het bestaan van angstaanjagende entiteiten met bovenmenselijke eigenschappen kan nog een ander verschijnsel genoemd worden, namelijk de ontmoetingen met onbekende wezens uit de ufo-literatuur. Deze komen trouwens ook sterk overeen met beschrijvingen uit de vedische literatuur.

  Groeten,
  Raghava

 14. Mijn basis principe is dat alles gecreëerd wordt door onze waarneming dus demonen ook…zo verder filosoferend creeren we dus onze eigen demonen. In de dualistische wereld van de aarde, waarvoor we (in deze incarnatie) gekozen hebben om te ervaren, spelen ze dus een cuziale rol in het dualisme van goed en kwaad. Dit waarnemend kan je ook doen ontstijgen van de invloeden van deze dualiteit en kan je de laag die ‘boven’ of noem het naast het dualisme ligt gaan begrijpen (helder waarnemen) en je afvragen wat de rol of de les is van deze energieen.
  Dat verklaard de stromingen die zeggen dat je demonen met liefde moet benaderen, of omhelsen zo je wilt. Het dualisme is er nu eenmaal. De slijpsteen voor onze reis hier op aarde. Enjoy the ride!

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest